Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi.
Savın çıkış noktası olarak Dilâçar'ın ölümünden iki yıl sonra, 1981 tarihli Süreç dergisinin beşinci sayısında Aytunç Altındal'ın Dilâçar için kullandığı "Mustafa Kemal'e, Türklerin Babası anlamında kullanılması kaydıyla Atatürk adının verilmesini öneren üç kişiden biri, hatta birincisi olarak tanınır." sözlerini ...
Gazi Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı Saffet Arıkan'ın armağanıdır. Soyadı Kanunu çıkmasına rağmen Mustafa Kemal'e henüz bir soyadı verilmemişti. Atatürk ifadesi ilk kez II. Türk Dili Kurultayı'nda Türk Dili Tetkik Cemiyeti'ne başkan seçilen Saffet Arıkan'ın Dil Bayramı için hazırladığı nutkun taslağında yer almıştır.
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
2525 numaralı “Soy Adı Kanunu”, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edildi ve 8 gün sonra 2 Temmuz 1934'te yürürlüğe girdi. Yasaya göre her Türk, öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdu. Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soyadı sonda kullanılacaktı.
İlgili 22 soru bulundu
Ermenilerde en yaygın olanı, 'oğlu' anlamına geldiği varsayılan 'yan' ekiyle biten soyadlarıdır. Daha eski dönemlerde 'uni' ile biten soyadları görülür; kişinin bu soyadını taşıması, eski aristokrat ailelerden geldiğini gösterir.
Kanun layihası üzerinde TBMM'de görüşmelere 16 Haziran'da başlanmış, 2525 sayılı, 15 maddelik Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934'te kabul edilmiştir. Kabul edilen “Soyadı Kanunu” ile her Türk'ün öz adından başka soyadı taşıması zorunlu tutuldu.
Arapça kökenli bir sözcük olan Kemal, toplumda bilinen en yaygın erkek çocuğu isimleri arasındadır. Bu ismin içeriği anlam "olgunluk" demektir. Kemal ismi ile ifade edilen olgunluk, insanın ulaşabileceği en üst mertebedir.
İşte o zamandan sonra Atatürk'ün ilk adları Mustafa Kemal oldu" . ".Musafa Selanik Askeri Rüşdiyesine yazıldı (1893). Okulda adı Mustafa olan matematik öğretmeni, adlarımız karışıyor, diyerek bu çalışkan öğrencisinin adına, olgun, anlamına gelen "Kemal" adını da ekledi." .
Dedesi Feyzullah Efendi'nin taşıdığı “Sofuzâde” lakabının, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adlarından ve ailenin hatıralarından yola çıkıldığında, Atatürk'ün anne soyu Konya/Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da Konyarlar olarak Rumeli'de anılan Yörüklere dayandığı anlaşılmaktadır.
Yeni kitabı "Dünya Astrolojisi, Türkiye"de de belirten Döşer, "Atatürk, 12 Mart 1881 doğumlu bir Balık burcu" diyor.
Soyadları ilk kez nüfus sayımına yardımcı olması amacıyla M.Ö. 2582'de Çin'de kullanılmaya başladı ve bu fikir kısa sürede dünya geneline yayıldı. Ortaçağ boyunca Batı Avrupa'da nüfus arttıkça soyadları insaları birbirinden ayırmak için kullanıldı.
Hagop Vahram Çerçiyan, İstanbul Robert Koleji'nde bir matematik, coğrafya ve kaligrafi öğretmeniydi.
8 Mart 1934'te Muğla Milletvekili Nuri Bey mevcut kanuna eklenmek üzere kanun tasarısı teklif etti. 25 Mayıs 1934 tarihinde de ilk karar çıktı. Meclis üyeleri tasarıya olumlu cevap verdi. Herkes Türkçe bir soyadı alacaktı. Kanunun 1 Ocak 1935'te yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.
Soyadı Kanunundan önce insanlar ya da aileler lâkaplarıyla tanınıp bilinirlerdi. Kanunun yürürlüğünden sonra yurdun her tarafında soyadı almak için yoğun bir çalışma başladı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi ve (eski deyişle) mektebini, çok küçük yaşlarda hepimiz, büyüklerimizden ve öğretmenlerimizden duymuşuzdur.
Askeri rüştiyede askerlik eğitimi almaya başlayan Atatürk'ün en sevdiği ders matematikti. Çok zeki bir öğrenci olan Atatürk'ün matematiğe olan ilgisi tüm öğretmenlerin dikkatini çekmişti. Hatta bazen matematik derslerini Atatürk işliyordu.
9 Kasım günü ve gecesi bu ağır koma devam etti. Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 9'u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda öldü. Vefat etmişlerdir.
- Olgunluk, yetkinlik, eksiksizlik, tamlık, - Mükemmellik ve en yüksek değer, - Bilgi ve fazilet, Arapça kökenli bir isim olarak Türkçeye yerleşmiş Kemal adı, Türkiye'de erkekler için kullanılan en yaygın isimlerden biridir.
Ata, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup, "atalar", "soy", "geçmişten gelen" anlamlarına gelir. Aynı zamanda, Türkçede saygı ifadesi olarak büyüklere yönelik kullanılan bir hitap şeklidir.
Mustafa (Arapça: مصطفى), İslam peygamberi Muhammed'in seçilmiş/seçkin anlamına gelen lakabıdır. Arapça kökenli bir erkek adı olarak kullanılmaktadır.
Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur. Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.
Evlilik birliğinin boşanma ile sona ermesi halinde ise kararının kesinleşmesiyle birlikte tarafların müşterek çocukları kural olarak babanın soyadını taşır, kadın ise evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Anayasa'da da belirtildiği üzere aile birliği eşler arasındaki eşitliğe dayanmaktadır.
Mevcut yasal düzenleme kapsamında; kadının soyadı, evlenme ve boşanmayla birlikte değişebilmekteyken; erkek doğumla kazandığı soyadını hayatının sonuna kadar kullanabilmekte ve kadınlarda olduğu gibi erkek medeni hal değişikliğini sonradan alacağı ya da bırakacağı bir soyadı ile ilan etmek durumunda da kalmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri