Eğitimci yazar Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu eseri, Atatürk'ün en sevdiği kitapların başında gelir. Hatta Çalıkuşu Atatürk'ün başucu kitabıdır.
Atatürk'ün kendi kaleminden çıkan bu eser, yine Atatürk tarafından, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında Ankara'da toplanan İkinci Kurultayı'nda 36,5 saat süren ve altı günde okunan tarihi bir hitabeye dayandığı için Nutuk adını almıştır.
REŞAT NURİ GÜNTEKİN – ÇALIKUŞU
Atatürk, gündüz cephede savaşırken akşam ise çadırında Çalıkuşu'nu okurdu. Gazi, Çalıkuşu'nu okuyup bitirdiğinde, “Biliyor musunuz dün gece Reşat Nuri Bey'in Çalıkuşu romanını okudum, çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu'yu genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış.
Atatürk'ün okuduğu kitaplarda en sık rastlanan konular şöyle: 101 tarih, 20 dil, 8 edebiyat, 8 sözlük ve 7 siyaset bilimi. Tarih kitaplarının birçoğu genel tarih alanında. Türk-Osmanlı tarihi, Yakın Doğu tarihi, antik tarih ve Avrupa tarihinin yanı sıra Uzakdoğu tarihiyle ilgili bir kitabı da Atatürk işaretlemiş.
Atatürk'ün En Sevdiği Kitapları
Öyle ki yanından ayırmadığı Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu eserini, İsmet İnönü'ye veriyor. Çalıkuşu'nun yanı sıra Jean Jacques Ruosseau'nun Toplum Sözleşmesi ve Ziya Gökalp'in Türkçülüğün Esasları da Atatürk'ün en sevdiği kitapları arasında yer alıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Atatürk'ün kahveye çok düşkün olduğu ve günde 10-15 fincan kahve tükettiği biliniyor. Atatürk'ün en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye, kendisinin tabiriyle 'yağlı fasulye' idi.
Dr. Saffet Mutluer, Atatürkʼün 57 yıllık yaşamında 3 bin 937 kitap okuduğunu söyledi.
Atatürk'ün okuduğu kitapları bu özelliğiyle değerlendirerek 24 ciltlik bir eser haline getiren Anıtkabir Derneği'nin Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar başlığı altındaki eserinden de anlaşıldığı üzere hayatı boyunca 3997 kitap okuduğu görülmektedir.
Atatürk'ün Nutuk ile birlikte 9 kitap yazdığını bunların ikisinin Almancadan Türkçeye çeviri, diğerlerinin ise kendisi tarafından bizzat kaleme alınan askeri, siyasi ve medeni bilgileri içerdiğini ve bir de geometri kitabı yazdığını söyledi. Atatürk'ün 3 bin 997 kitap okuduğunu belirten Dr.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sofra adabına değer veren, sadeliği önemseyen biriydi. Atatürk'ün en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye ve pilavdı. Peynir tatlısı ise sevdiği yiyecekler arasındaydı.
Koleksiyonunda 228 bin kitap, 20 bin dergi, 10 bin gazete cildi, 445 albüm, 12 bin 320 kartpostal, 10 bin harita, dört bin 400 yazma, 565 salname, 334 takvim ve 49 atlas bulunuyor.
Nutuk, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir.
Atatürk'ün okuduğu okullardan ve almış olduğu derslerden dolayı Rusça, İngilizce, Fransızca, Farsça, Bulgarca, Almanca ve Arapça bildiği tespit edilmiştir. Bu konuda net bir bilgi olmasa da Atatürk'ün ana dili olan Türkçe dışında bu diller ile birlikte 7 dil daha bildiği düşünülmektedir.
İlber Ortaylı'nın Atatürk kitabında bildiği diller hakkında Fransızca ve Almanca biraz bulgarca, arapça, farsça yazıyor. Aynı dili konuşan insanlar değil aynı duyguları paylaşan insanlar anlaşır. "Yalnız tek bir şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak.
Takım elbiselerinin tasarımlarını hep kendisi çizerdi. Lacivert takım giymeyi sevmezdi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
O yılların en popüler dansı olmasının da etkisi ile vals, Atatürk'ün en sevdiği dans olmuştur. Atatürk'ün bu tutkusu, dans müziğinin modernleşmesinde önemli bir rol oynamıştır.
“Atatürk'ün sekreteri Hasan Ziya Soyak hatıratında der ki, 'Günde 10-15 kahve içerdi ve çok fazla sigara içerdi, 3 pakete yakın' diyor. 'Gündüz vakti hiç içki içmezdi. Geceleyin yemekle beraber içerdi, ama hiçbir zaman kontrolü kaybedecek kadar içmezdi. Az içerdi.
Bu yüzden epey detay bilinir. Örneğin Atatürk neredeyse sadece rakı içerdi. Bir çok kaynakta söylenenlere göre adabına da uygun içerdi.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kuru fasulye, Atatürk'ün en sevdiği yemeklerin başında geliyor. Aşçısı Halit Atay'ın belirttiği üzere Atatürk, kuru fasulye yemeye öğrencilik yıllarında alışmış ve bu yüzden sevmiş. Atatürk'ün kuru fasulye yanında en çok tercih ettiği yemek ise pilavmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri