D vitaminin fibromiyalji ve non-spesifik kas iskelet sistemi ağrılarının etyolojisinde önemli rol oynadığını düşündüren çalışmalar yapılmış olup bu hastalarda D vitamini eksikliği gösterilmiştir [4].
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
D vitamin düzeyleri incelendiğinde, 40 fibromiyalji hastasında D vitamini eksikliği, 14 fibromiyalji hastasında D vitamini yetersizliği olduğu saptandı.
Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
Fibromiyalji tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar; Ağrı kesiciler: Doktorunuz tarafından ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesiciler önerilebilir. Aşırı ağrı durumlarında özel reçeteye tabi bazı ilaçlar da kullanılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Yeşil çay, serotonin ve GABA düzeylerini yükselterek fibromiyalji ağrılarına iyi gelir.
Kaygı, depresyon, stres, anksiyete ve uykusuzluğun azaltılmasına, sinir sistemini yatıştırmaya, PMS şikayetlerine, fibromiyaljiye, migrene yardımcı olabilir. Ayrıca bağırsak sağlığını da destekler.
Fibromiyalji Tedavisinde Bazı İpuçları
Özellikle magnezyum özelliği fazla olan yiyecekleri tüketmek gerekir. Ispanak, marul, buğday, kuşkonmaz ve bira mayası gıdalarını tüketmek magnezyum açısından faydalı olacaktır. Diyete selenyum eklemekte faydalı olacaktır.
Fibromiyalji Nedenleri
Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir, temel mekanizma santral sinir sistemi, otonom sinir sistemi, nörohumoral, uyku ve psikolojik bozukluklar veya genetik yatkınlık sonucunda ağrının algılanmasında ve ağrı eşiğinde düşme olarak açıklanabilir.
Magnezyum taurat:
Ağır stresi, kronik hastalığı ve ağır enfeksiyonu olan hastalarda, fibromiyalji, beyin sisi ve kronik yorgunlukta iyi bir seçimdir. Taurin ayrıca insülin ve leptin direncine iyi gelir, bağırsakta KZYA üretimine katkıda bulunur.
Hacamat Fibromiyalji noktalarına yapılan tedavi sonrası kas ve dokuların ağrısını veya sertliğini hafifletebilir. Ağrılı bölgeye hacamat yapılarak ağrı giderilebilir. Ortak kasların hareket açıklığını artırın , depresyon ve stresi azaltın. Kılcal borudaki tıkanma hacamat ile açılır.
Fibromiyaljide ağrı özellikle sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir. Katılık: Fibromiyalji hastalarında uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma, katılık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Fibromiyalji tanısının kesinleştirilmesini sağlayacak özel bir kan testi, görüntüleme yöntemi yoktur. Aslında diğer hastalıkları ekarte etmek için istenen tüm tetkiklerin tipik olarak normal bulunması beklenir.
Yiyeceğin lezzetini artırması için kullanılan MSG (monosodyum glutama) maddesi ile salam ve sosis gibi paketli gıdalarda yer alan nitrat maddeleri aspartam ile aynı etkiyi gösterir. Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Bu ataklar ağrının artması, uykusuzluğun artması ve genel olarak yaşam kalitesinin düşmesi ile karakterizedir. Fibromiyalji atağı geçirenler için tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz ve alternatif tedaviler bulunur. İlaç tedavisi olarak antidepresanlar, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılabilir.
Gelincik balığından elde edilen kolajen peptitlerin, vücudun stres yanıtını düzenleyerek sakinleştirici görevi gördüğünü bildiren Dıraçoğlu, bu sayede fibromiyalji ve migren gibi stres kaynaklı hastalıklar için etkili ve hızlı bir tedavi alternatifi oluşturduğunu belirtti. Prof.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Özet. Amaç: Fibromiyalji (FM), etiyolojisi tam olarak bilinmeyen, yaygın vücut ağrısına sebep olan romatizmal bir hastalıktır. FM hastalarında, diğer romatizmal hastalıklarla birlikte veya tek başına çok çeşitli göz bulguları ortaya çıkmaktadır.
Ağrılar gün boyu sürebilir ve aktivite ile artabilir. Soğuk veya nemli havalarda, anksiyete (kaygı) ve stres hallerinde ağrılar daha da kötüleşebilir. Fibromiyalji, toplumun yaklaşık % 2 ila % 4'ünü etkiler, özellikle de orta yaşlı kadınları etkilemektedir.
Uyku sırasında derin uykuya geçemedikleri, diş gıcırdattıkları ve istemsiz bazı hareketler yaptıkları görülür. Baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir.
Probiyotik besin çeşidi olarak fibromiyalji hastalarının %90,9'u yoğurt, %7,1'i kefir, %55,6'sı turşu, %8,1'i şalgam, %59,6'sı ayran, %40,4'ü mayalı süt ürünleri tüketmektedir.
Doğal olması kaydı ile elma sirkesi de fibromiyaljiye iyi gelen yiyecekler arasında üst sıralarda bulunmaktadır. Çünkü elma sirkesi vücuttaki pH dengesini düzenlemeye katkıda bulunmaktadır. Yine benzer şekilde stresin azaltılmasında ve sirkülasyonun sağlanmasında da büyük bir önem teşkil etmektedir.
Fibromiyalji ağrısı hastalar tarafından yanma, acıma, hassasiyet, karıncalanma, üşüme ya da kemirici ağrı gibi değişik şekillerde tarif edilebilir. Ağrıya el ve ayaklarda şişlik hissi eşlik edebilir.
Farmakolojik tedavide en sık antidepresanlar (amitriptilin, siklobenzaprin, duloksetin, milnasipran) ve antikonvülsanlar (pregabalin, gabapentin) kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri