Edebiyat dünyasına hangi akımın etkisiyle girdiği ve hangi toplulukla ilişki içinde bulunduğu sorusuna cevap arayanlar için, Mustafa Kutlu'nun postmodernist akımın temsilcisi olarak edebiyat dünyasına yön verdiğini söylemek yanlış olmaz.
Bu dönem hikâyeleri, gelenekteki tahkiye unsurlarımızdan hareketle, özellikle kıssa geleneğinden faydalanılarak kurgulanmıştır.
Abstract. Mustafa Kutlu modern Türk öyküsünün önde gelen isimlerinden biridir. Oldukça üretken bir kaleme sahip olan Kutlu, modernizmin geleneği eski olarak yaftalayan zihniyetine eleştirel bir tavırla yaklaşmaktadır.
Mustafa Kutlu'nun uzun hikâye döneminde, özellikle Uzun Hikâye, Mavi Kuş, Tufandan Önce, Beyhude Ömrüm, Kapıları Açmak, Sıradışı Bir Ödül Töreni kitaplarıyla, hikâyeciliğinin ilk döneminde olduğu gibi köy/kasaba hayatına yöneldiği görülmektedir. Yazar, uzun hikâyelerinde farklı tematik açılımları da denemiştir.
Kutlu durum hikâyesi yazmaz. Kutlu'da olay esastır. Olaylar gelişirken tavır, eda, hüzün hep film karesi mantığıyla anlatılır. Mavi Kuş gibi senaryo olarak yazılıp sonradan hikâye haline getirilenler de var tabi.
İlgili 29 soru bulundu
Durum hikayesine, 'Çehov tarzı hikaye' de denilir. Çünkü Rus yazar, bu türün ilk örneklerine sahiptir. Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra ise durum hikayesini temsil eden Türk yazarlardandır. Söz konusu bu isimler, bu tür ile ilgili birbirinden güzel eserler vermiştir.
Türk edebiyatında ise olay hikayesi denildiğinde akıllara önce Ömer Seyfettin gelir. Ömer Seyfettin'le birlikte Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Gültekin ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu da bu türde eser vermiş önemli isimler olarak kabul edilir.
Mustafa Kutlu, sanat anlayışı gereği özlü ifadelerle, yoğunlaştırılmış anlatımla okura ulaşmak ister. Amacı kısa hikâyede okur dikkatini canlı tutmak, okuyucuların sık sık zihinsel faaliyette bulunmasını sağlayacak çağrışım alanları sunarak, onları metne bağlamaktır.
Üslubu, az söz çok mana şeklinde baş göstermektedir, cümle yapısı ise alışılmamış, kendine özgü bir biçimde kitaplarında görülür. Hikayelerinde iç şive taklitlerini başarıyla işlemiştir. İnsan derinliğini de araştırarak taşradan şehre bakan bir bakış açısı yakalamıştır.
Selim İleri'nin roman kişileri bilinçaltının öne çıkartılmasıyla modernist figüre yakın dururlar. modern roman tekniklerini kullanarak sunar. Modern kent insanları arasından seçilen bu kişiler, toplumsal yapılara, toplum değerlerine yabancılaşmış ve kendi iç dünyalarına yönelmiş kişilerdir.
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
Giritli Ali Azîz Efendi'nin 1796-97'de yazdığı ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.
Uzun Hikâye'den Menekşeli Mektup'a kadar olan hikâyelerin ekseriyetinde ise anlatıcı bizzat yazardır. Bu eserlerde anlatım halk hikâyesi ve meddah üslûbuna yaklaşmıştır. Böylece anlatım daha içten, samîmi ve etkileyici olmuştur.
Durum hikayesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov vermiştir. Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Dünya Edebiyatında olay hikayesi yazarı Fransız kökenli olan Guy de Mauppassant olmaktadır. Yazarın olay hikayesi türünde yaklaşık 300 eseri bulunmaktadır.
Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir. Bu tür metinlerde merak unsuru ön plandadır. Bu türün en önemli örneklerini Fransız yazar Maupassant vermiştir. Bu yüzden olay hikâyesi, Maupassant tarzı hikâye olarak da adlandırılmaktadır.
Çehov tarzı hikaye 1920'li yıllarda batı dünyasında Franz Kafka tarafından kullanılmıştır. Türk edebiyatındaki ilk temsilcisi ise; Haldun Taner'dir.
Durum Öyküsü (Çehov Tarzı Öykü)
Bu romanlarda da olaylar konu alınabilmekle birlikte, asıl ağırlık karakterler arasındaki diyaloglar, karakterlerin hissettikleri, düşündükleri ve verdikleri tepkiler üzerindedir. Yazarlar, böyle öyküleri kullanarak belli bir “durum” anlatmaya çalışırlar.
Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-97'de yazılan ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.
Makalede örneklenen öykücüler alfabetik sırayla şu isimlerdir: Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Rasim, Cemil Süleyman Alyanakoğlu, Er- cüment Ekrem Talu, Fahri Celal Göktulga, Halide Edip Adıvar, Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Cahit Yalçın, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Kenan Hulusi Koray, Mehmet Celal, Mehmet Rauf, Memduh Şevket ...
Modernist yazarların temsilcileri arasında Franz Kafka, Albert Camus ve J.P Sartre yer alır. Bu yazarların varoluşçuluk akımından etkilendikleri de görülmüştür. Türk edebiyatındaki modernizmin temsilcisi olan yazarlar ise Sait Faik Abasıyanık, Haldun Taner, Atilla İlhan, Yusuf Atılgan ve Bilge Karasu olmuştur.
Dünyadaki İlk Modern Roman Örneği Cervantes 'in Don Kişot isimli eseridir.
➢ Modernizmi esas alan hikâyelerde olay olmakla birlikte esas olan, olayın birey üzerindeki etkisini anlatmaktır. ➢ Modernizmi esas alan eserlerde yalnızlık, toplumdan kaçış, geleneksel değerlere başkaldırı gibi konular işlenir. insan psikolojisine yaklaşım bakımından yakınlıklar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri