Müstafi Sayılma Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Memuriyette kullanılan müstafi sayılma kelimesi, bir memurun belli başlı şartları yerine getirmediği takdirde işine son verilmesi demektir. Örneğin 10 gün boyunca, herhangi bir gerekçe göstermeden iş yerine gelmeyen memur, müstafi sayılır.
Memuriyetten çekilmek isteyenlerin görev yaptığı birime yazılı olarak bildirmesi(istifa) ya da kabul görür mazereti olmaksızın 10 gün kesintisiz olarak görevini terk etmesi (müstafi).
Müstafi sayılmak ne demek? Devlet memurlarının görevlerinden ayrılmalarında belirli usullere uyulmaması sebebiyle kişinin istifa etmiş sayılmasına müstafi sayılmak denir.
CEVAP:Devlet Memurları Kanunu 94'üncü maddesi gereğince geçerli bir mazereti bulunmaksızın kesintisiz 10 gün göreve gelmeyen personel hakkında memuriyetten ayrılma (müstafi) işlemi tesis edilir.
Aslında bu tabirin yasa ve mevzuatlarda bir karşılığı yok. DHY ile atanıp hiç göreve başlamayan kişiler için “müstafi kalmak” ifadesi kullanılıyor. 657 sayılı devlet memurları kanununda “atanıp göreve başlamayan” ifadesi yer almaktadır. Doktorlar arasındaki kullanımda bu durum müstafi kalmak olarak adlandırılıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
İşe başlanması gereken son süreyi takip eden on gün boyunca haklı mazeret olmadan göreve başlanmaması halinde, ilgili müstafi sayılır. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olması durumunda atamanın iptali veya memuriyete alınmama yaptırımı uygulanmaz.
Memuriyette kullanılan müstafi sayılma kelimesi, bir memurun belli başlı şartları yerine getirmediği takdirde işine son verilmesi demektir. Örneğin 10 gün boyunca, herhangi bir gerekçe göstermeden iş yerine gelmeyen memur, müstafi sayılır.
3.MÜSTAFİ SUBAYLAR: Müstafi subayların kendilerine ve eşlerine Günübirlik giriş kartı verilir. Asıl hak sahibinin vefatı halinde eşlerinin hak sahipliği evlenmedikçe devam eder. Evlenip boşanırsa yeniden hak sahipliği kazanamaz.(müstafi subay olan eşinden maaş dahi alsa kart hakkını kaybettikten sonra yeniden alamaz.)
Asker ve polis güvenlik personelinden görevden istifa edenlerin silah taşıma ruhsatları iptal edilmiyor, infaz koruma baş memurlarından kendi isteği ile istifa eden veya başka bir kuruma naklen geçen, başka kurumdan emekli olanların silah ruhsatları iptal ediliyor.
MEMURLAR HANGİ HALLERDE MÜSTAFİ SAYILIR
Mazeret izni, yıllık izin gibi durumlar hariç görevine kesintisiz olarak 10 gün gelmeyen memur müstafi sayılır. Burada hatırlatma yapmak gerekirse özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmeyen memur aylıktan kesme cezası alır.
Atandığı yerde kesintisiz olarak 10 gün süreyle görevi terk eden ya da bu süre boyunca hiç göreve başlamayan tabip istifa etmiş (müstafi) sayılır ve buna bağlanan yaptırımların yanı sıra mecburi hizmete başlayana kadar geçen süre –en çok yükümlülük süresi kadar- yükümlülük süresine eklenir.
Göreve başlamadıktan sonra atama yapıldığınız yere gitmezseniz bişi olmaz. Sonra yine istediğiniz gibi bu kurum veya başka kurumların sınavlarına girip atanabilirsiniz. Ama göreve başladıktan sonra görev yerinize gitmezseniz cezai işlem uygulanır.
Başvurulara göre, kimi sağlık müdürlükleri, bu statüdeki hekimlere “atandıkları yerde işe başlamayarak devlet memuriyetinden çekilmiş olduklarını, yani “müstafi” sayıldıklarını” söylemektedir.
Davacı 657 Sayılı Yasaya tabi memur statüsünde çalışmakta iken istifa etmek suretiyle işinden ayrıldığında ve sırf bu nedenle memuriyette geçirdiği uzun süreli hizmetine dair kıdem tazminatını alamamaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 164 üncü maddesi hükmü gereğince, memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenmekte, emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmamaktadır.
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI MENSUPLARININ MUAFİYETLERİ
1.Emniyet teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı mensubu olarak on yıllık hizmet süresini kamu görevinden sayılmayacak haller hariç olmak üzere tamamlayanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılır.
"I–Subayların ve astsubayların yükümlülüğü" başlıklı 112 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Muvazzaf subay ve astsubaylar subay ve astsubay nasbedildikleri tarihten itibaren fiilen onbeş yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler.” hükmüne yer verilmektedir.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
“Kanun'da özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmemek kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır. Çekilmiş sayılma bir disiplin cezası değil, kişinin kendi isteği ile memuriyetini sonlandırmasıdır.
5) Memurlar istifa ettiklerinde Kurumları ve Sosyal Güvenlik Kurumu tazminat olarak bir ödeme yapmaz. Emekli ikramiyesi olarak Sosyal Güvenlik Kurumu belirttiğimiz koşullara göre ödeme yapar.
Bu çerçevede, disiplin suçunun işlendiği tarihte memur olan ancak daha sonra istifa eden, emekliye ayrılan, devlet memurluğundan çıkarma cezası alan, müstafi (görevinden çekilmiş) sayılan memurlar da dâhil olmak üzere tüm memurlar hakkında disiplin soruşturması yapılabilir.
Sağlık Bakanlığı'nın mecburi hizmet uygulaması 2005'te çıkan bir yasayla yürürlüğe girdi. Buna göre, tıp fakültesi mezunları ile uzmanlık eğitimini tamamlayan tüm doktorlara Doğu bölgelerindeki illerde özellikle geri kalmışlık derecesine göre 300 ile 600 gün arasında çalışma mecburiyeti getirildi.
mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini onbeş gün içinde Sağlık Bakanlığına bildirmekle yükümlüdürler...." Fakültenizden mezun olduktan sonra ilk olarak YOKSIS üzerinden mezuniyetiniz onaylanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri