Müstakil ev; belirli bir arsa üzerine inşa edilmiş en az bir kat en fazla üç kattan oluşan ev modelidir.
Gece kondular ve villalar müstakil ev olarak bilinir. 2 kattan fazla olan evler müstakil değildir. Villa ve gece kondular genellikle 2 katlı olmasından dolayı müstakil ev olarak belirtilir.
TOKİ tarafından satışa çıkarılan müstakil arsalar 350 metrekare ile 500 metrekare arasında değişecek. Bu arsalarda vatandaşlar 150 metrekarelik boyutlarda tek veya zemin artı 1 kat şeklinde konutlar inşa edebilecekler.
Müstakil evler genellikle arsa üzerine sıfırdan inşa edilen yapılardır. Çoğunlukla mülkiyetinin bir kişiye ait olduğu müstakil yapılarda, apartman dairelerinde olduğu gibi alt ve üst katlarda ayrı daireler olmaz. Müstakil evler genellikle bir ya da iki kattan oluşur.
Çok sayıda oda, salon ve ortak yaşam alanlarına sahip olan villalar, üstelik iki ve üç katlı şekilde inşa edilmektedir. Müstakil binalar ise daha çok tek katlı yapılardır. Villa ile müstakil evler arasındaki bu ayrım da yine ortaya ciddi farkların olduğunu net bir şekilde göstermektedir.
İlgili 27 soru bulundu
4) Dublex Villa
Şehir hayatında karşılaşılan çok da yabancı olmadığımız terim, dublex villalar kısaca tanımlamak gerekirse 2 katlı ev olarak açıklanabilir.
Günümüzde genellikle şehrin dışında ve yazlık alanlarda müstakil konutlar olarak inşa edilen villalar 2 ya da 3 katlı olarak planlanıyor. Tercihe göre geniş bir bahçesi, havuzu ve hamamı olabilen bu yapıların inşa edilmesindeki temel amaç ise konut sahiplerinin hayat konforlarını en üst noktalara çıkartabilmek.
Kelime anlamı olarak üç katlı ev anlamına gelen tripleks, genellikle içinden merdiven geçen üç katlı yapılar için kullanılmakta olup kendisine ait bir bahçesi, havuzu, çatısı veya teras katı bulunan müstakil veya villa tarzında karşılaştığımız bir ev modelidir.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Tek bir kişinin bir gayrimenkul üzerindeki tam sahiplik durumunu gösteren belgeye müstakil tapu denilmektedir. Buna göre kadastral sınırların belli olduğu bir arsa veya taşınmaz üzerinde, tek bir kişiye ait tapu bulunması durumudur. Burada müstakil tapu sahibi söz konusu kişinin gerçek kişi olması zorunluluğu yoktur.
İsteyen müstakil eve sahip olacak, çoğunluk sağlanırsa 5 katı geçmeyecek binalar yapılabilecek.
Vatandaşlarımız müstakil arsaya başvurabilir, kendi evini yapabilir. Müşterek parsellerde ise 5 katı geçmeyecek binalarda oturabilir." ifadelerini kullandı.
Peki, TOKİ arsaya prefabrik ev yapılır mı? İşte, o detaylar. TOKİ tarafından tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2. yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.
Müstakil villalar, apartman dairelerine göre daha pahalıdır. Bunun nedeni, daha büyük bir arsa üzerinde inşa edilmesi, daha fazla alana sahip olması ve genellikle daha lüks bir yaşam tarzı sunmasıdır. Ancak, müstakil villalar yatırım için daha iyi bir seçenek olabilir.
Araştırma, apartman yaşamının artık eskisi kadar hedeflenmediğini de gösteriyor. Müstakil evlerde yaşamak isteyenlerin oranı yüzde 48'e çıkarken, apartman yaşamını sürdürmek isteyenlerin oranı yüzde 38'e geriliyor.
Yaklaşık 15.907.951 nüfusa sahip şehirde tüm evleri müstakil yapmak için toplamda 5.302.650 adet 300 metrekarelik prefabrik eve ihtiyacımız olacaktır. Bu durumda insanları oturttuğumuz tüm evler, yaklaşık 1590 kilometrekarelik alanı kaplayacak.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
1) Belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki köylerde yapılmış olmak ya da kırsal mahalle niteliğinde olmak. Köy yerleşik alanı tespit edilmemişse ruhsatsız yapı yapılamaz. Bu durumda, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 64. maddesi hükümleri uygulanır, yani ruhsat ve iskan gerekir.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
-Standart Dubleks: İki katlı ev şeklinde tasarlanan bu dubleksler, müstakil ya da apartman dairelerinde bulunmaktadır. Bazı durumlarda ara katlarda karşılaştığımız ve en üst katı genellikle dubleks olan bu daire çeşitlerinde üst katlarda yatak ve çocuk odaları, alt katlarda ise salon ve mutfak vardır.
PENTHOUSE DAİRENİN ÖZELLİKLERİ
Penthouse dairelerin en belirgin özelliği lüks olmalarıdır. Genellikle rezidansların veya apartmanların en üst katında yer alır.
Yani KAKS= Kat Adedi x TAKS. Örneğin TAKS 0,30 ve h=12,50 ise bina 4 katlı demektir. Bu durumda KAKS= 4 x 0,30 = 1,20 bulunur.
Tek katlı çelik villa genellikle çok katlı binaların karmaşası ve keşmekeşinden yorulmuş, müstakil yuva arayışında olanların ilk tercihidir. Ailenize yeteceğini düşündüğünüz ebatta tek katlı bir evin inşası için uygun büyüklükte bir arsaya sahip olmanız, hayalinizi gerçekleştirmeniz için yeterli olur.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde haziran ayında değişikliğe giden bakanlık, geçtiğimiz pazar günü de söz konusu yönetmelikte yeni düzenlemeler yaptı. Yönetmelikle 50 metre ve üzeri yol üzerinde daha önce bodrum hariç 25 olan en yüksek kat sınırı 18'e düşürüldü.
Enes bey merhaba, 250 m2 imarlı arsanızın, Kaks ( Emsal ) 0.30 olduğunu belirtmişsiniz. Bu imara göre ancak bahçeli, bir ev veya villa yapabilirsiniz. Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri