Müstakil olması tapunun tek kişiye ait olduğunu ve satış için iki kişinin anlaşmasının yeterli olduğu anlamına gelir. Tapu üzerinde 1/1 oranı yani tam oran ile gösterilir. Kadastral paftalar ve tek sahipli topraklar müstakil parselli yani tapuludur.
Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Peki müstakil tapu ne demek ? Kelime anlamı olarak bağımsızlığı ifade eden müstakil tapu, bir taşınmaz üzerinde pay sahipliğinin tek bir kişinin üzerinde olduğunu gösteren bir tapu çeşididir. Müstakil tapu sahibi gerçek bir kişi olabileceği gibi, özel ve tüzel kişiler statüsünde de bulunabilmektedir.
Taşınmazın imara uygun olması, ruhsat koşullarını sağlaması ve tüm pay sahiplerinin onayının olması halinde, ayırma işlemine belediyeler tarafından onay verilir. Onay aşamasından sonra tapuda bölünme işlemi yapılarak, her bir pay sahibi müstakil (bağımsız) tapulara sahip olur.
Son olarak şunu belirtelim: Maliki aynı olan parsellerin DOP kesildikten sonra kalan kısımları müstakil imar parseli olamayacak kadar küçük ise, bu parsellerin toplam yüzölçümü üzerinden DOP alınıp hepsinin bir imar parseline müstakil parsel olarak tahsisi mümkündür.
İlgili 25 soru bulundu
MÜSTAKİL ARSA : Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m² ile 500 m² arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m² konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
-Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
Müstakil parsel ne demek? sorusunun yeni alınması planlanan bir toprak öncesinde cevaplanması doğru kararı vermenize de yardım eder. Müstakil olması tapunun tek kişiye ait olduğunu ve satış için iki kişinin anlaşmasının yeterli olduğu anlamına gelir. Tapu üzerinde 1/1 oranı yani tam oran ile gösterilir.
Arsanın mülkiyet durumunu, tapu kayıtlarını, geçerli imar durumunu ve herhangi bir hukuki sorunu incelemeniz gerekmektedir. Uygunluk kontrolleri yapın: Arsanın kullanım amacına uygun olup olmadığını kontrol edin. Bölgedeki imar planlarına uygun olduğundan emin olmak için ilgili belediyeden bilgi alabilirsiniz.
Yasa, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklar için çıkarılmış olsa da, bu yasaya göre, belediyeler istedikleri alana el koyup bu bölgedeki tapulu araziyi bile rahatça kamulaştırabiliyorlar.
Tek bir kişinin bir gayrimenkul üzerindeki tam sahiplik durumunu gösteren belgeye müstakil tapu denilmektedir. Buna göre kadastral sınırların belli olduğu bir arsa veya taşınmaz üzerinde, tek bir kişiye ait tapu bulunması durumudur. Burada müstakil tapu sahibi söz konusu kişinin gerçek kişi olması zorunluluğu yoktur.
Tek bir kimsenin mülkiyetinde olan arsalar, yapılacak ifraz işlemi ile bölünebiliyor.
Kelime anlamı olarak bağımsızlığı ifade eden müstakil, bir taşınmaz üzerinde pay sahipliğinin tek bir kişinin üzerinde olduğunu gösteren bir tapu çeşididir. Müstakil tapuya sahip kişiler gerçek bir kişi olabileceği gibi, özel ve tüzel kişiler statüsünde de bulunabiliyor.
Peki, TOKİ arsaya prefabrik ev yapılır mı? İşte, o detaylar. TOKİ tarafından tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2. yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.
Arsanızın üzerine yaptığınız evinizin kat mülkiyeti tapusunu almalısınız. Bu tapunun alınabilmesi için iskan belgesine ihtiyacınız olacaktır. İskan belgesinin alımını ise ilgili belediyelerden temin edebilirsiniz.
İsteyen müstakil eve sahip olacak, çoğunluk sağlanırsa 5 katı geçmeyecek binalar yapılabilecek.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
İmarı bulunmayan bir arsanın, bir kişi tarafından alınması ve ardından çeşitli başvurular yaparak imarlı hale getirilmesi mümkün değildir. İmarsız arsanın bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediye, imarsız bir arsayı imarlı hale getirme kararını kendisi vermektedir.
İmar planları, mekânsal strateji planı, çevre düzeni planı, nazım imar planı, uygulama imar planı, mevzi imar planı ve revizyon imar planı gibi farklı çeşitlerden oluşur.
Müstakil tapu, tek bir sahibi bulunan ve kadastral paftalarda başka hissedarı olmayan tapuya deniliyor. Yani tek kişinin mülkiyetindeki tapu anlamına geliyor.
İmar Planı Çeşitleri
Nazım imar planı, mekânsal strateji planı, çevre düzeni planı, uygulama imar planı, parselasyon planı, ilave imar planı, koruma amaçlı imar planı, revizyon imar planı ve mevzi imar planı bu alanda karşımıza çıkan başlıca plan çeşitleridir.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
Bir toprakta imar yoksa, üzerine ev yapamazsınız. Yapsanız da kaçak olur. Yani belediye tarafından yıkılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri