Müstecâb: Kabûl olunmuş anlamına gelir. Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'in bir duâsı daha müstecâb olmuştu.
Sözlükte “sığınmak, yardım dilemek” anlamındaki isticâr masdarından türeyen müstecâr “günahların bağışlanması için sığınılan yer” demektir.
Müktesep kelimesinin TDK sözlük anlamı kazanılmış, edinilmiş, elde edilmiş, sahip olunan anlamlarına gelir.
Müstehcenlik, zamanın yaygın ahlakını kuvvetli bir şekilde rahatsız eden herhangi bir iddia veya eylemdir. Belirsiz etimolojiden Latin müstehcen, obscaenus, "hasta bedeni; iğrenç; ahlaksız" türetilmiştir.
Birden çok anlama gelen Mükerrem kelimesinin en çok duyulan anlamları ise şunlardır; saygı görmeye değer, muhterem olan, sayılan, hürmet edilen, aziz olan, onurlandıran, yol gösteren kişidir.
İlgili 37 soru bulundu
Müsellim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih Osmanlı Devleti'nde eyalet ve sancakta yönetimi elinde bulunduran kişi.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
Mücerret kelimesinin ilk anlamı soyuttur. İkinci anlamı ise katışık ve karışık olmayandır. Son anlamı ise evlenmemiş bekar olan kimsedir.
Kazanmak, elde etmek anlamına gelen iktisap hukuki bir terim olarak hak sahibinin bir şeyin mülkiyetine sahip olma yollarını ifade eder. Medeni Kanunu'na göre bir hak doğrudan doğruya ya da devir ile iktisap edilebilir.
Mükellef, bir şey yapmak zorunda olan kişi anlamına gelir. Burada anlatılmak istenen ise kişinin herhangi bir konuda yapması zorunlu olduğu şeydir. Örneğin vergi mükellefinin vergi ödemesi zorunludur. Doğal olarak vergiyi ödeyecek olan kişiye mükellef denir.
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz.
Duası kabul edilen (kimse).
Müctehid Arapça bir terimdir. İslam dininde, bir konu hakkında var olan delilleri inceleyerek hüküm çıkartan din adamlarına verilen isimdir. Müctehidlerin yaptıkları işe ise dinde ictihâd denmekte. Terimin kökeni Arapça 'cehd' kelimesine dayanır.
Müsned kelimesi İslam literatüründe terim anlamında kullanılır. Ravi zincirinde kopukluk olmayan, ilk ve son aktaranı belli olan hadislere müsned denir. Müsnedler genellikle kronolojik ya da alfabetik sıraya göre yazılır.
Mühtedi kelimesi, ihtida eden, hidayete eren, İslamiyet'in emir ve yasaklarına uyan kimse anlamına gelir.
Müeddep TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Uslu, terbiyeli, edepli.
Bu kelime, dilimizde genellikle verimli, verimi bol ve inbat eden anlamında kullanılıyor. Bu nedenle de verimli toprakları nitelemek için sıkça kullanılıyor. Verimli toprakları nitelemek amacı ile kullanılan bu kelime, özellikle de tarih derslerinde sıkça geçiyor.
Böyle olunca, hadis usûlü, hadis ilminin dayandığı prensipler, hadis metodolojisi anlamına gelmektedir. Hadis usulcüleri denilince de hadis ilminin dirayete dayanan prensipler bölümü (usuliyyat) ile meşgul olan âlimler (usûliyyun) akla gelir.
Değerli kardeşimiz, Müçtehit; Kur'an'ın sırlarını hakkıyla bilen, içtihat yapabilen, İslâmî ilimlerin bütün hükümlerinde otorite olan her fıkıh bilginidir.
Değerli kardeşimiz, İctihadda hata-isabet meselesi, ictihadın hükmüyle ilgili tartışmaların odağında yer alır ve usulcüler bu konuda, her müctehidin isabet ettiğini savunanlarla (musavvibe) içlerinden sadece birinin isabet edeceğini ileri sürenler (muhattıe) şeklinde iki gruba ayrılır.
Türk Dil Kurumuna göre müptela bağımlı, tutulmuş, aşık ve vurgun demektir.
Muhkem kelimesi hüküm veren, sağlamlaştırılmış, sağlam olan anlamlarına gelir.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Müzik ve Bilim Öğrenci Topluluğu (MÜZBİT), 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla ''Toprağımıza Ses Olalım'' adlı fidan dikimi ve müzik dinletisi etkinliği gerçekleştirdi.
Müctehid ise İslâm hukuku literatüründe şer'î delillerden amelî hükümleri çıkarabilme yeteneğine sahip olan kişi olarak kabul edilir. Dolayısıyla ictihad kuvveti olmayan kişi müctehid olarak kabul edilmemektedir. Bu anlamda Şâfiî usûlcüler tarafından müctehidin ehliyet ve liyakat sahibi olması şart koşulmuştur.
Şâfiî ve Hanbelî usulcüleri mukayyed (müntesip) müctehidi genel olarak dört tabakaya ayırırlar: a) Hüküm ve delilde imamını taklit etmeyip sadece ictihad ve fetva hususunda onun metodunu izleyen ve onun mezhebine davet eden müctehid.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri