Uyku Etkisi: Ihlamurun rahatlatıcı etkileri nedeniyle aşırı tüketildiğinde aşırı uyku hali veya halsizlik hissi oluşabilir. İdrar Yolu Problemleri: Ihlamurun idrar söktürücü etkileri olabilir. Bu nedenle, idrar yolu problemleri olan veya idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.
Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ihlamurun doğal yapısında bulunan uçucu yağlar, ıhlamurun kendine has kokusunun açığa çıkmasını sağlar.
Ihlamur çayı, soğuk algınlığına veya gribe neden olan çeşitli maya ve bakteri türlerini önleyebilir. Ihlamur bitkisinden yapılan çayı öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve ateş gibi soğuk algınlığı veya grip semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur.
Ihlamur, kış aylarında çay formunda sevilerek tüketilen ve oldukça faydalı olan bir bitkidir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi ıhlamurun faydaları arasında gösterilir. Ayrıca ıhlamur, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir.
- Böbreklerin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Karaciğer fonksiyonlarının normale dönmesinde yardımcı görev görür.
İlgili 40 soru bulundu
Isırgan Otu Çayı içerek böbrek sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz. Isırgan otu çayı, idrar söktürücü etkisi ile böbreklerinizin rahatlamasını sağlıyor. Aşırıya kaçmadan, günde bir fincan ısırgan otu çayı içmek böbreklerinize iyi gelecektir.
IHLAMURUN ZARARLARI
Mesela, uykusuzluğa neden olabilir. Çok sıcak içilmesi yemek borusu ve ağızın iç kısmına zarar verebilir. Ihlamurun demlendikten sonra kaynatılması sakıncalı olabilir.Ihlamur, bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Çaydanlık demliğinde İki gram kadar ıhlamur üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıkta su ilâve edilir. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ihlamur çiçeğinin sarı-beyaz rengini suya bırakması çay olarak tüketime hazır olduğunu belirtir. Günde 2-3 bardaktan fazla içilmemelidir.
Ihlamur, üst solunum yolu enfeksiyonlarında olumlu katkıları olması nedeniyle özellikle kış aylarında tüketilir. Oysa Ihlamur tüketimi için herhangi bir ayı beklemeye gerek yoktur.
Günde 2-3 çay fincanı ıhlamur çayı içilebilir. Fazla kilo şikayetimiz yoksa balla tatlandırarak da tüketebiliriz. Ihlamur çayına limon çok yakışır; hem de c vitamini alımını arttırmak adına limon eklenerek tüketilebilir.
Ihlamur Çayı Tarifi Nasıl Yapılır? İlk öncelik ıhlamur iyice yıkanır. Kaynamış su üzerine dökülür. 5 dakika demlenmeye bırakılır.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Adet sancısına iyi gelen yöntemler şunlardır:
Adet sancısı yaşayanlar için papatya, rezene, ıhlamur, zencefil ve tarçın gibi ağrı hafifletici ve rahatlatıcı etkisi olan doğal bitkisel çaylar. Kasları gevşetmesi için karın altına sıcak su torbası koymak.
Çay ağacı yağı idrar yolları enfeksiyonuna neden olan bakteriler. – Çay ağacı yağı, banyo suyuna 10 damla kadar eklenebilir. Bu su ile üretra yıkabilir. – Alternatif olarak, çay ağacı yağı eşit miktarlarda ardıç ve sandal ağacı ile birlikte sindirilir.
Eğer yaprak ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Ihlamur çayı vücudun sıvı alımını destekler. Limon suyu ile birlikte tüketildiğinde, vücutta oluşan fazla ödem ve şişkinliklerin giderilmesine yardımcı olarak vücudu rahatlatır. Ihlamurun içerisinde bulunan yararlı asitler, vücudun terlemesini sağlayarak vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.
Yağ yakımını hızlandıran etkileri de vardır. Her sabah kahvaltıdan önce ya da gün içerisinde öğün aralarında ıhlamur çayı tüketilebilir. İçerisine şeker yerine bal eklenerek tüketilmesi önerilir.
Ihlamur için genelde çaydanlığın demlik kısmını kullanmak yeterlidir. Ayrıca bitki çayları için üretilmiş özel demliklerde kullanılabilir. Demlikte yeteri kadar su kaynamaya konulur. Kaynama tamamlandıktan sonra Bir fincan çay elde etmek için bir tatlı kaşığı ıhlamur yeterlidir.
Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez. Hafif alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.
Bağırsaklarda şişkinlik, gaz, kabızlık şikayetlerinde de ıhlamur çayı oldukça faydalı.
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri