Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz. isim,matematik Düzlem.
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
Müstafi kelimesini TDK bir sıfat olarak belirtmiştir. Anlamını da kendi isteği ile zorlama olmadan çekilme ve istifa etmek olarak belirtmiştir. Genelde bu durum çalışanların görevleri ile alakalı bir durumdur.
Bir yeri istila eden, yönetimi altına alan (kimse, devlet, ordu vb.)
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz. isim,matematik Düzlem.
İlgili 19 soru bulundu
müstevi / müstevî
Düz. Her tarafı bir, doğru. Tesviye görmüş. Düzlem.
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
MÜSTEFİT – MÜSTEFİD
(ﻣﺴﺘﻔﻴﺪ) sıf. ve i. (Ar. istifāde “faydalanmak”tan mustefіd) Yararlanan, faydalanan, istifâde eden (kimse): Eğer senin de her işine böyle karışır ise ülfetinden müstefit olursun (Nâmık Kemal). Nîmetten müstefit olmak şartıyle yeni bir vazîfeyi çoktan beri için için tasarlıyor (Yahyâ Kemal).
(ﻣﺴﺘﺄﻧﻒ) i. (Ar. istіnāf “yeniden başlamak”tan muste'nif) eski. hukuk. Bidâyet mahkemesinde verilen karâra râzı olmayıp bir üst durumdaki istînaf mahkemesine dâvânın yeniden görülmesi için başvuran kimse [Aleyhine dâvâ açılan kimseye de Müste'nefün-aleyh denirdi].
(ﻣﺴﺘﺘﺮ) sıf. (Ar. istitār “gizlenmek”ten mustetir) Gizlenen, gizli, saklı: Çün sırr-ı Hak vücûd-ı mezâhirde müstetir / Bir veche nâzırız bakalım Hak ne gösterir (Nev'î'den).
Müstebitlik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Zorbalık.
Çevresine sur, duvar çevrilmiş, korunmuş.
TDK'ya göre fakru zaruret kelimesinin anlamına bakılacak olursa; Fakr fakirlik anlamına gelmektedir ve Arapça kökeninden gelmektedir. Zaruret ise zorunlu, mecbur kalmak Yoksulluğun ileri derecesi olarak ifade edilmektedir.
Mümessil kelimesi anlam olarak, herhangi bir alanda çalışan insanları çeşitli yönlerden temsil etme anlamında kullanılmaktadır. Mümessil kavramı, özellikle sağlık sektöründe yapılan bir pazarlama durumunu ifade etmektedir. Türk Dil Kurumuna göre mümessil kelimesi, temsil eden şeklinde açıklanmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne “açık ve anlaşılır olmak”tan mustebān) Açıkça ortaya konmuş olan, şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılan, açık, âşikar, vâzıh: Ne sûretle mükâfat gördüğü “Nasîhatü's-selâtîn”in sutûr-ı âtiyesinden müsteban olur (Âlî Mustafa Efendi).
müstehlik - Nişanyan Sözlük. Arapça hlk kökünden gelen mustahlik مستهلك “tüketen, helak eden” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça halaka هَلَكَ “tükendi, yok oldu” fiilinin mustafˁil vezninde X. etken fiil sıfatıdır.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Türkçe sözcük, Ad halinde ayıran, ayırıcı anlamına gelir.
Ahval Tanımı:
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
Güvercinler insanlardan 200 kat daha düşük frekanstaki sesleri duyabiliyorlar. Güvercinlerin yavrularına palaz denir.
Filo Kuşları - Kariyer (Bağdadi ) - YouTube. Grup halinde uçurulan güvercin türlerine Filo güvercini denir. Genelde filoyu oluşturanlar hep erkektir. Bağdadi veya kariyer güvercinleri tip olarak bir birlerine yakın olsalar da aslında farklı ırklardır.
güvercin besleyenler arasında oyun kuşu, oynak güvercin demek.
Teşrif etmek, birisini onurlandırmak ve şeref vermek anlamına gelirken, müşerref sözcüğü de şerefli demektir. Bu kelime genellikle biriyle tanıştıktan sonra nezaket ifadesi olarak kullanılır.
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir. Bu kelimenin bir diğer anlamı ise, düşman olan taraflardan birer kişinin çıkarak birbiri ile çarpışması anlamına da gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri