Bir uzun, bir kısa şekilde yazılan divan edebiyatı nazım şeklidir. Murabba, muhammes, rubai, kıta, beyit gibi şekillerle birleştirilerek yazılgelmiştir. En çok "gazel müstezat" şeklinde yazılmıştır. Bir nazım şeklinin her mısrası veya her beytinin sonuna aynı ölçüde bir kısa mısra ekleyerek meydana getirilir.
Bu türde her bir satırdan sonra bu kalıbın ilk ve son noktası olan mef'ulü/ feûlün kalıbına uygun bir kısa satır söylenir. Eklenen bu kısa satıra ziyade ismi verilir. Ziyadeler satırdan sayılmadığından dolayı iki uzun iki kısa satırdan oluşan 4 dize bir beyit olarak sayılmaktadır.
Müstezad- ların asıl vezni “mef'ûlü mefâîlü mefâîlü feûlün” kalıbıdır. Bu vezinde ziyade mısra- lar “mef'ûlü feûlün” cüzüyle yazılır.
Kafiye örgüsüne bakarak müstezat bulmak mümkündür. Aynı zamanda bir uzun bir kısa dizelere rastlandığında da müstezat olduğunu anlamak mümkündür. Müstezat özellikle uzun beyitlerin sonuna eklenen mısra olduğu için genelde müstezatları gazel ya da kasidelerde aramak gerekir.
Divan edebiyatı nazım biçimlerinden biri olan müstezat, sözgelimi ga- zel, kaside, mesnevi vb. gibi bu edebiyatı ağırlıklarıyle etkileyecek ölçüde çok kullanılmış, yaygın bir nazım biçimi olmadığı için, çoğu kez önemsen- memiş, üzerinde durulmamıştır.
İlgili 39 soru bulundu
ÖZ: Arap edebiyatından, Fars ve Türk edebiyatlarına geçen müstezad, klasik nazım şekliyle yazılmış bir şiirin tüm mısralarına kısa mısralar getirilerek elde edilir. Türk edebiyatındaki ilk örneklerine XIV. yüzyıldan itibaren rastladı- ğımız müstezad, XX. yüzyıla kadar yazılmaya devam etmiştir.
Serbest Müstezat, Müstezatın daha özgür bir şekilde kullanılan haline verilen isimdir. Sembolizmin yaygın olduğu zamanlarda ilk defa Fransa'da görülmeye başlamıştır. Servet-i Fünun ile Fecr-i Ati şairleri de bu nazım biçimini kullanmışlardır.
Münâcât, gerçek sözcük anlamı ile "yakarma, dilekte bulunma" anlamı taşır. Edebiyat terimi olarak bir tür olarak değerlendirilir ve Allaha yakarmak ve istekte bulunmak amacıyla yazılmış şiirlere denir. Mesnevilerin giriş kısımlarında Tevhid'den sonra Münacaatlar yer alır.
Müstezat diğer adıyla serbest müstezat mısra ya da beyitlerin sonuna getirilen ek mısrayı ifade etmektedir. Ek olarak getirilen bu mısraların özelliği aynı ölçüde ve kısa olmasıdır. Ayrıca her mısraya ve her beyite bu ek mısraların getirilmesi gerekir. Müstezat edebiyat tekniğinin kafiye şeması ise 4 farklı şekildedir.
Halk edebiyatının yanı sıra Divan edebiyatında da kullanıldığı görülen nazım biçimleri gazel, kaside, mesnevi, terbi, rubai, murabba, müseddes, mehammes olarak farklı türlerde görülmektedir.
Düz yazı, nesir anlamındaki inşa masdarından türeyen münşeat kelimesi, münşi adı verilen devlet teşkilatında çalışan nişancı ya da kâtiplerin yazdığı veya şair ve edebiyatçıların kaleme aldığı her çeşit sanatlı düz yazıya ve bu yazıların toplandığı kitaplara verilen ad olarak kullanılmıştır (Uzun, 2002: 18 ).
Matla beyti olmayan bir nazım şeklidir. Kafiye düzeni ab, a(c)b 'dir. Mahlasız şiirlerdir.
Ayaklı koşma, Musammat koşmanın ilk dörtlüğünün ikinci ve dördüncü, diğer dörtlüklerin yalnızca dördüncü dizelerine beş hecelik küçük dize, ayak ekleyerek oluşturulan koşmalardır. Musammat ayaklı koşmaya, "musammat müstezat" da denir.
Bir uzun, bir kısa şekilde yazılan divan edebiyatı nazım şeklidir. Murabba, muhammes, rubai, kıta, beyit gibi şekillerle birleştirilerek yazılgelmiştir. En çok "gazel müstezat" şeklinde yazılmıştır. Bir nazım şeklinin her mısrası veya her beytinin sonuna aynı ölçüde bir kısa mısra ekleyerek meydana getirilir.
Nazım birimi dörtlük olan nazım şekillerinden biridir. Kafiye düzeni "aaaa/bbba/ccca"dır. Genellikle 4 ile 8 dörtlükten oluşur. Her konuda murabba yazılabilir.
Bestelenmek amacıyla yazıldığı için 3-5 dörtlük arası değişir.
Rubainin, aruzun hezec bahrinden 24 kalıbı bulunur. Bunlardan; mef'ûlü birimiyle başlayan 12 kalıba "ahreb", mef'ûlün birimiyle başlayan öbür 12 kalıba da "ahrem" denir. Kalıpların sonu "fâül" ya da "fa" birimiyle biter. Rubainin her dizesi ayrı bir ölçüde olabildiği gibi, dört dizesi de aynı ölçüde olabilir.
Aynı beste şekli âşık mûsikîsi içinde de gelişmiş, halk şairlerinin müstezad olarak söylemiş oldukları şiirlere yapılan bestelere de müstezad adı verilmiştir. Bu şiirler tevekkül, hasret, ayrılık acısı, sevgiliye serzeniş gibi duyguları dile getirir.
Halk şiirinde 11′li kalıpla söylenen mani biçimindeki şiirlere de tuyuğ denir. Aruzun yalnız "fâilâtün - fâilâtün - fâilün" kalıbıyla yazılır. Rubaide işlenen konular tuyuğda da işlenir. 14. yüzyıl şairi Kadı Burhanettin bu türün kurucusu sayılır.
Öne çıkan nazım türleri; tevdid, münacat, naat, mersiye, methiye, hicviye ve fahriyedir. Her bir nazım türünün ele aldığı konu ve özellikleri farklı oluyor. Öne çıkan nazım türlerinin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz; 1- Tevhid; Allah'ın birliğini ve ululuğunu anlatan şiirlerdir.
Münacat kelimesi; fısıldamak, kulağa söylemek, iki kişi arasında gizli bir konuşma gerçekleştirmek gibi anlamlara geliyor. Bir kişinin ellerini göğe kaldırarak dilediği şeyi Allah'tan gizli bir şekilde istemesine de münacat deniliyor.
Edebî olarak, “Bütün varlıkları yaratıp yaşatan, Rahmân, Rahîm olan, afvedici ve esergeyip bağışlayan Yüce Allah'a yalvarıp yakarmak amacıyla yazılmış edebî metinler” münâcât olarak adlandırılır.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Terkib-i Bent, farklı uyaklara sahip birkaç bentten meydana gelen ve bentlerinin sonunda uyakları aynı birer beyte sahip olan Divan edebiyatı şiir biçimidir. Yaşamdan, talihten şikâyet; felsefi düşünceler, dinî, tasavvufi konular ve toplumsal yergilerin işlendiği şiirlerdir.
Kaside (Arapça: قصيدة), genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan bir şiir formudur. Ancak kaside biçiminin şiirin farklı konuları için de kullanıldığı vakidir. Kaside sanatı, öncelikli olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri