Bir uzun, bir kısa şekilde yazılan divan edebiyatı nazım şeklidir.
Müstezat, bir gazelin her satırına bir kısa dize ekleyerek meydana getirilen şiir biçimidir. Çoğunlukla aruzun "mef'ulü/ mefailü/ mefailü/ feulün kalıbı oluşturulmak suretiyle yazılırlar. Bu türde her bir satırdan sonra bu kalıbın ilk ve son noktası olan mef'ulü/ feûlün kalıbına uygun bir kısa satır söylenir.
Arûzun hezeç bahrinin mef'ûlü mefâîlü mefâîlü faûlün ölçüsüyle gazel biçiminde yazılan, ama her dizenin sonuna bu ölçünün mef'ûlü faûlün cüz“ lerine uygun birer kısa dize eklenerek, bir uzun bir kısa dizelerin bir araya gelmesinden oluşan bir nazım biçimidir.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Divan edebiyatında her mısra veya beytin sonunda aynı veznin bir cüzüyle yazılmış birer kısa mısra bulunan manzume. Arapça'da “artmış, ziyadeleşmiş” anlamına gelen müstezâd kelimesi edebiyat terimi olarak uzunlu kısalı (bir uzun, bir kısa) mısralar halinde yazılan nazım şeklini ifade eder.
İlgili 22 soru bulundu
Kafiye örgüsüne bakarak müstezat bulmak mümkündür. Aynı zamanda bir uzun bir kısa dizelere rastlandığında da müstezat olduğunu anlamak mümkündür. Müstezat özellikle uzun beyitlerin sonuna eklenen mısra olduğu için genelde müstezatları gazel ya da kasidelerde aramak gerekir.
Sadece, gazel ile bazı kasidelerde görülen bir nazım biçimi türüdür. "Mütekerrir musammat", ilk bendde bulunan dize ile beyitlerin, diğer bendin sonunda tekrarlanmasına verilen addır. "Müzdevic musammat" ise bendi oluşturan dize ile beyitlerin, diğer bendler ile sadece uyak olarak benzemesi durumunda oluşur.
Her mısrada aks sanatı yapılmış gazellere "mükerrer gazel" denir. Gazellerde beyit sayısı genellikle 5-15 arası değişir. Ortalama olarak gazel beyit 5-7-9 arası yazılır.
Müselles:Her üç mısradan oluşur. Terbi:Bir gazelin beyitlerinin önüne başka bir şair tarafından aynı konu,ölçü ve uyakta ikişer dize eklenerek oluşur. Muhammes:Aynı ölçüde beş dizelik bentlerden oluşur. Tahmis:Bir gazelin beyitlerinin önüne başka bir şair tarafından aynı konu,ölçü ve uyakta üç dize eklenerek oluşur.
Genelde Türk Edebiyatında beyit sayısı 4 ila 15 beyit arasında yer alır. Genelde tekli olarak kaleme alınan beyitler 15'i de geçebilecek şekilde de yazılabilmektedir. Ancak örnekleri az bulunur. 15 beyiti geçen uzun gazeller; Gazel-i Mutavvel adı verilmektedir.
Redifli şiirlere “müreddef” denir. Redif, Türk ve İran şiirine özgüdür. Arap şairleri redife ilgi göstermemiştir. Redifin önemli bir işlevi de divan şiirinde bazı gazellere ve özellikle kasidelere ad olmasıdır.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Klasik Türk şiirinde kadını ve aşkın zevklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellere “şûhâne gazel” adı verildiği bilinmekte ve bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi Nedim kabul edilmektedir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
2 Tahmis: Başka bir şahsın gazelinin, her beytinin üst tarafına üçer mısra eklemek suretiyle meydana getirilen şekildir. En başa eklenen üç mısra, matla ile aynı kafiyede olur. Diğer beyitlere eklenen üçer mısra ise o beyitlerin (ikinci değil) birinci mısraları ile kafiyelenir.
Bir nazım şeklinin her mısrası veya her beytinin sonuna aynı ölçüde bir kısa mısra ekleyerek meydana getirilir. Eklenen kısa mısralara "ziyade" denir.
Şan ve şöhrete, dünya malına önem vermemeyi, daha çok yaşamaktan ve hayattan zevk alma düşüncesini yansıtan gazellere rindane gazeller denir. Aynı zamanda mal ve mülkün o kadar önemli olmadığını, yaşamanın ve hayattan keyif almanın daha önemli olduğunu gösteren gazeller olarak nitelendirilirler.
Muhammes, beş dizelik bölümler halinde söylenen nazım şeklidir. Bir muhammesin ilk beşliğindeki son dizenin, aynı beşlikteki diğer dört dize ile kafiyeli olması şart değildir. Beşlik sayısı bir kayda bağlı değildir. Bend sayısı 4-8 arasında değişir.
Bir edebiyat terimi olarak müzeyyel gazel, gazelin mahlas bey- tinden sonra beyit ya da beyitlerin ilave edilmesi olarak tanımlanır. Halûk İpek- ten, müzeyyel gazelin tanımıyla ilgili şu bilgileri verir: “Şairler bazen mahlasla- rını söyledikten sonra gazellerine bir kişiyi övmek için bir ya da birkaç beyit eklerler.
Bu tamlamaların terim anlamlarına bakmadan günümüz Türkçesindeki karşılıklarına bakıldığında hüsn-i matla', “matla'ın güzelliği” yani “şiirin ilk beytinin güzel olması” demektir. Buna göre hüsn-i makta' da “son beytin güzel olması” anlamına gelir.
Eski Türk edebiyatında bir şairin başka bir şairin ciddi manzumesine aynı vezin, kafiye ve eda ile yazdığı hezl içeren nazîre.
Buna göre kadın ve aşkın güzelliklerinin, zarif ve çapkın bir tarzda anlatıldığı gazeller “şûhâne gazel” adıyla anılmakta olup bu tarzın en önemli temsilcisi olarak ise Nedim (1681-1730) kabul edilmektedir.
Müfred kelimesi divan edebiyatında terim anlamında kullanılır. Diğer beyitlerle anlamca ilişkisi bulunmayan , bu nedenle tek başına okunduğunda da anlamlı gelen beyitlere müfred denir. Müfredler genelde divanların son sayfalarında yer alır.
Özet: Eski Türk edebiyatında, gazel nazım şeklinde görülen ve daha çok gazelin şeklî yapısıyla ilgili olan uygulamalardan biri de redd-i mat- ladır. Redd-i matla, gazelin ilk beyti olan matla beytindeki mısralardan birinin gazelin son beyti olan makta beytinin ikinci mısraında tekrar- lanması suretiyle yapılır.
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri