Öğrencilerin güvenilir gıdalarla beslenmesi amacıyla hazırlanan "Okul Gıdası" logosu uygulaması 16 Eylül'de başlıyor. Kantinlerde artık gazlı-kolalı içecekler, cips gibi hazır gıdalar satılamayacak.
Okullarda satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterleri yeniden belirlendi. 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren kantinlerde kızartma, cips, çikolata, gofret, şeker, kek ve tatlandırıcılı içecek gibi ürünler satılamayacak.
Araştırma sonuçlarına göre öğrenciler okul kantininden en çok satın aldıkları ürünlerin su, simit-poğaça, bisküvi-kraker-kek, meyve suyu, çikolata-şeker, cips ve ayran olduğu görülmektedir. Öğrenciler okul kantininden ürün satın almalarının en önemli nedeni olarak okulda acıkma ve susamalarını belirtmişleridir.
Buna göre kantinlerde tavuk, et ve döner gibi işleme tabi tutulan ürünlerin satışı yasaklanırken, buralarda yapıştırıcı, oyuncak, ilaç gibi ürünler de satılmayacak. Kantinlerde yeterli ve dengeli beslenmeye yardımcı olacak süt ve ayran gibi doğal ve besleyici gıda maddeleri bulundurulmasına özen gösterilecek.
Bu kapsamda okul kantinlerinde, çiğ tüketilen sebzeler, salatalık ve meyveler, doğal kurutulmuş meyve, işlenmemiş kuru yemiş, süt, ayran, peynir, çeşnili ve tahıllı ekmek çeşitleri, yumurta, doğal mineralli su ve şekersiz sakız, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, bilim kurullarınca belirlenmiş kriterlerde üretilmiş ...
İlgili 40 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yayımlanan genelgeye göre, okul kantinlerinde gazlı-kolalı içecekler ve cips satışı yapılmayacak.
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların ambalajında Okul Gıdası Logosunun bulunması zorunludur.
(2) Okulda bulunan kantin ve benzeri yerler; sağlık, hijyen ve gıda kodeksi yönünden ilgili meslek odası, sağlık il müdürlükleri ile gıda, tarım ve hayvancılık il müdürlüklerince de denetlenebilir.
Bir çok öğrencinin sabah kahvaltısı olarak tükettiği tost 2021 – 2022 eğitim öğretim yılı için en fazla 10 liradan satılabilecek.
Kantinlerle ilgili de satılabilecek ve satılamayacak gıda ürünleriyle ilgili, denetimler yapılacak. Kantinlerde kesinlikle çiğ köfte satışının yapılamayacağı ayrı bir madde olarak yer aldı. Ayrıca yardımcı ders kitabı kesinlikle aldırılmayacağı ve derslerde kullandırılmayacağı da vurgulandı.
Okul kantinleri yasak dinlemiyor. 16 Eylül 2019'da uygulamaya giren yönetmelik ile kantinlerde abur cubur satılması yasak. MEB bağlı resmi ve özel tüm okulların kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi işletmelerinde satılacak hazır ambalajlı gıdalarda, 'Okul Gıdası' logosu bulunması zorunluluğu bulunuyor.
Okul kantinindeki sırayı bozmamaya dikkat etmeli ve kim önce gelmişse onun hakkını gaspetmeyip işini halletmesine izin vermeliyiz. Aksi takdirde hem kötü davranışın aynısı bize yapılabilir hem de karşımızdakini incitmiş oluruz. Ayrıca okulda kargaşa ve kaos ortamı oluşur.
Veli ve öğrenciler okul kantin ve yemekhanelerinde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşması halinde bakanlığa ait ALO 174 Gıda Hattını arayarak durumu bildirmesi gerekiyor.
Okul kantinlerinde asitli gıdalar, çikolata ve benzeri ürünler asla satılamaz. Bunu okul idarecilerinin de kantin görevlilerinin de bilmesi esastır."
Milli Eğitim Bakanlığı milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren yazıyı 81 ile yolladı. Yazıda okul kantinlerinde oyuncak satışının yapılamayacağı belirtildi.
Cips için ise “Homojenleştiriciler cipslerde yoğunluklu olarak kullanılan katkı maddeleridir Mono ve digliseridler (E471), sodyum sttearol ve kalsiyum stearol kullanılan homojenleştiricilerden bazıları. Dinen helalliği şüpheli kabul edilen bu ürün bitkisel ve hayvani kökenli olabiliyor” ifadeleri kullanıldı.
Eğitim kurumlarında satışı uygun olan gıda ve içecekler; meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuru yemişler , taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, içme sütü, yoğurt , ayran, günlük haşlanmış yumurta, zeytin, çeşnili ekmekler, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek/tam buğday unlu lavaş, ...
Kantinlerde genellikle bir tabela vardır. <İl ismi> Kantinciler Odası'nın tabelasıdır. Orada minimum ve maksimum fiyatlar yazar, kantin kârına göre fiyatı belirler.
Yarıyıl tatilinin yapıldığı ayda o aya ilişkin kira bedelinin yarısını öder. Okulların tatil olduğu dönemde (Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları) işletilmeyen yerler için dokuz ay, tam yıl işletilebilen yerler için ise on iki ay kira öder.
Buna ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı okul aile birliği yönetmeliği kapsamında 15 maddede yer alan ifadelere göre velilerin hiçbir şekilde bağış yapmaya zorunlu tutulamayacağı da yer alır. Okul kayıt dönemi içerisinde hiçbir şekilde bağış ya da yardım adı altında velilerden ücret talep edilemez.
OKUL AİLE BİRLİKLERİ EŞOFMAN SATABİLECEK
- Zorunlu sebeplerle mevcut öğrenci kıyafetlerini bu genelgede belirtilen usulle değiştirecek okullar, bir sonraki yıl giyilecek kıyafetleri en geç mayıs ayının ilk haftasında ilan edecek.
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaları kapsar.
Dosyanın arka kapağının sol alt tarafında logo ve kurum bilgilerine yer verilir.
Öğrenim işindeyseniz, öğrettiğiniz değerleri veya konuyu yansıtan bir logo istiyorsunuz. Genel eğitimse, kitap, kalem, bitki ('büyümek') veya mezuniyet kepi gibi simgeler kullanın. Belirli bir konuyu öğretiyorsanız, o konuya başvurabilirsiniz. Basit ve açık tutmak için bir metin logosu yapmak da mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri