Müteaddit birçok, fazla fazla ve bol anlamına gelir. Hayli, fazla ve oldukça kelimeleri müteaddit ile eş anlamlıdır. Müteaddit Defa Ne Anlama Gelir? Müteaddit defa, birçok kez ve defalarca demektir.
Kelime Anlamı: Müteaddit kelimesi, ardışık, sırayla veya peş peşe gelen anlamına gelir. Bir dizi veya olayların birbirini izlemesi durumunu ifade eder. Kökeni: "Müteaddit" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "مُتَعَاضِد" (mutaaddid) kelimesi birbirini takip eden veya ardışık anlamına gelir.
Normal olan, adet olunmuş ya da adet edinilmiş karşılıklarında kullanılmakta olan bir kelimedir.
Kökeni: "Müşterek" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "مشترك" (muşterik) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anlamı: "Müşterek" kelimesi, birden fazla şeyin veya kişinin ortak veya aynı olma durumunu ifade eder.
Örneğin Kilercibaşı Şükrü Yenal'ın anıları ve Tahsin Öz'ün makale ve raporlarının bulunduğu Belediye Müteferrik Evrakı Tarih Arşivi başlığı altında toplanan önemli belgelerdendir. Bunların yanı sıra müze envanteri, mal beyannamesi, resmi yazışmalar, mimari planlar koleksiyonda yer almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Genellikle birlikte kusur olarak nitelenen bu kusur, aklı başında (makul) bir kimsenin kendi çıkarları için sakınacağı ve sakınması gerekli olan düşüncesiz bir hareket olarak tanımlanmaktadır.
Müteferrik kelimesi dağınık, ayrılmış, dağınık bir şekilde olmak ya da ayrılmış olmak demektir.
Müşterek tapu; ortak mülkiyet hakkı olan taşınır ve taşınmaz malların tüm hak sahiplerine ortaklaşa verilmesi durumuna denir. Müşterek mülkiyet ise bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi halinde ortaya çıkar.
Meselâ birden fazla kişinin bir mal üzerinde mülkiyet hakkına sahip olma durumuna “müşterek mülkiyet” denir. Bu ortaklık mirasçılıkta olduğu gibi şeriklerin iradesi dışında oluşmuşsa “cebrî şirket/iştirak”, kendi iradeleriyle meydana gelmişse “ihtiyarî şirket/iştirak” adını alır.
Gayrimenkul üzerinde birden fazla kişi hak sahibi olduğu, ancak payların belli olmadığı durumlar elbirliği mülkiyeti olarak adlandırılır. Genellikle miras yolu ile kalan gayrimenkullerde yani terekede karşılaşılan bu durum, iştirak halindeki mülkiyet olarak da bilinir.
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Avd, bir yere geri dönmek ve bir şeye yeniden başlamak anlamına gelirken itiyat kelimesinin sözlük anlamı alışkanlıktır.
MAKTU KELİMESİNİN ANLAMI
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, maktu kelimesinin anlamı şu şekildedir; "Kesin olarak değeri biçilmiş, ölçü ile satılmayan, götürü."
Müsrif kelimesi anlam olarak, elinde bulunan herhangi bir şeyin kıymetini bilmeden ölçüsüz bir şekilde harcama yapan insanlar olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre müsrif kelimesi, tutumlu olamama ve ziyan etme anlamında ifade edilmektedir.
kendi isteğiyle işinden çekilmiş, istifa etmiş.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür.
Elbirliği mülkiyeti, diğer bir deyişle iştirak halinde mülkiyet; kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyetidir (TMK m.701/1).
Müşterek mülkiyet diğer adıyla paylı mülkiyet, bir şey maddi olarak bölünmediğinde tamamına ya da belli kısımlarına ortak olunmasını ifade eder. Birden fazla kimse maddi olarak bölünmemiş olan mala ortak olabilir. Başka türlü bir anlaşma olmadığı takdirde paylı mülkiyete konu olan paylar eşittir.
Tapu sicilinde kayıtlı taşınmaz mal malikin ölümü halinde, mülkiyet hakkının mahkemeden alınmış veraset belgesinde veya veraset ilamında belirtilen mirasçılarına Medeni Kanunun hükümlerine göre intikal suretiyle tescili işlemine mirasın intikali denir.
Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter), tapu senetlerinin e-Devlet üzerinden sorgulama görüntülerini paylaşan kullanıcılar, "Hisse Tipi" bölümünde yazan 'Müşterek' ifadesine dikkat çekti. Müşterek tapu, birden fazla kişinin ortak mülkiyetinde olan bir gayrimenkulün tapu kaydını ifade ediyor.
Hisseli tapu pay sahibi, kendi payını dilediği bir zaman dilediği bir kişiye satabilir. Diğer hisseli pay sahiplerinin rızası ve bilgisinin olmasına gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla hisseli tapu sahibi paydaş, diğer paydaşlardan habersiz kendi payını satabilecektir.
Yani müşterek mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı vardır ve bu hak birden fazla kişiye aittir.
(ﻣﺘﺒﺮّﻙ) sıf. (Ar. teberruk “uğurlu saymak, uğurlu olmak”tan muteberrek) Uğurlu, mübârek.
Sözlükte “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sünûd kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müsned kelimesi “isnad edilmiş, söyleyene dayandırılmış söz” demektir. Hadis terimi olarak “senedi son râvisinden ilk râvisine (genellikle Resûl-i Ekrem'e) kadar muttasıl olan hadis” demektir.
Cemiyet-i akvam kelimesinin anlamı günümüzde 'Milletler Cemiyeti' biçiminde ifade edilmektedir. Özellikle cumhuriyetin ardından 1950'li yıllarda Milletler Cemiyeti olarak geçerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri