Gazelin beyit sayısı 5-15 arasında değişir. Daha fazla beyitten oluşan gazellere mutavvel gazel denilir.
Konularına göre gazel türleri aşıkane gazel, rindane gazel, hikem-i gazel, şuhan-e gazel ve sofiyane gazel olarak çeşitlendirilebilir.
Klasik Türk şiiri geleneğinde müselsel gazel, her mısraı aynı şekilde kafiyeli olan gazellere denilmektedir. Bu çalışmada örneklerine yer verilen deneysel nitelikli müselsel gazeller ise harflerin belirli bir düzenle oluşturdukları silsileyle yazılan, imlaya yönelik bir hüner gösterisidir.
Aşkın verdiği acı ya da mutluluk anlatılır. Bu gazelin temsilcisi Fuzuli'dir. Rindâne gazel;içkiyi, içki zevkini, hayata karşı umursamazlığı, yaşamaktan zevk almayı anlatan gazellerdir. Rindane gazelin en başarılı şairi Baki'dir.
Sevgilinin güzelliği ve ona duyulan arzu gibi konuların işlendiği gazellere şûhâne gazel denir. İçki, hayattan zevk alma gibi dünyevi konuların işlendiği gazellere rindane gazel denir. Tasavvufi konuların işlendiği gazellere sûfiyâne ya da ârifâne gazel denir.
İlgili 45 soru bulundu
Buna göre kadın ve aşkın güzelliklerinin, zarif ve çapkın bir tarzda anlatıldığı gazeller “şûhâne gazel” adıyla anılmakta olup bu tarzın en önemli temsilcisi olarak ise Nedim (1681-1730) kabul edilmektedir.
Makalede ele aldığımız şiiri de âşıkane bir gazeldir. Gazelde, divan edebiyatı tiplerinden sevgili, âşık ve rakip konu edilmiştir. Bu bağlamda gazelde âşığın yanma yakılışı ile maşuğun âşığa yaptığı cevr ü cefalar dile getirilmektedir.
Bir nazım terimi olmamakla birlikte çeşitli araştırmalarda ve yazılarda aşkın verdiği mutluluk veya ızdırabı dile getiren gazellere âşıkâne gazel, dünyadan haz almayı önde tutan, neşe ve zevki konu edinen gazellere rindâne gazel, sevgilinin güzelliğinden ona duyulan arzudan doğrudan bahseden gazellere şûhâne gazel, ...
Arapça şitâ (kış) kelimesinden türetilen şitâiyye “kışla ilgili, kışa ait” mânasına gelir. Kış, kasidelerin teşbîb (nesîb) bölümlerinde asıl methiyeye giriş yapılırken çok yaygın olmamakla birlikte işlenen konulardan biridir (bk. KASİDE).
“Gazelin son beytine makta' (kesme yeri), makta'dan bir önceki beyte de hüsn-i makta' denir. Bu beytin de makta'dan güzel olmasına dikkat edilirdi.” (Dilçin, 1997, s. 107).
Redifli şiirlere “müreddef” denir. Redif, Türk ve İran şiirine özgüdür. Arap şairleri redife ilgi göstermemiştir. Redifin önemli bir işlevi de divan şiirinde bazı gazellere ve özellikle kasidelere ad olmasıdır.
Müraca·a şiiriere klasik Türk şiirinin bütün nazım şekillerinde rastlanmakla birlikte, bu biçim ekseriyetle gazel, tuyuğ ve ruhailerde karşımıza çıkmaktadır. aşık ile maşukun karşılıklı konuşmalarından oluşan bu şi irlerde. aşık sorar. maşuk da cevap verir.
İki veya üç şairin mısra mısra ya da beyit beyit birlikte söyledikleri gazellere müşterek gazel denilmektedir. Müşterek gazeller, genellikle bir edebî mecliste veya bir kıraathanede topluluk karşısında irticalen yazılmaktadır.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Kat, bir şeyi kesmek ve yarıda bırakmak anlamına gelirken, makta da bir şeyin sona erdiği, tamamlandığı, noktalandığı yer demektir. Bu kelime nazım birimi beyit olan gazel ve kaside türündeki şiirlerde ise gerçek değil terim anlamında kullanılır.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
(ﺭﺧﺸﻴّﻪ) i. (Fars. raḫş ve nispet eki -і ile raḫşі “atla ilgili”den raḫşiyye) Dîvan edebiyâtında atlar için yazılan kasîde veya mersiyelere verilen isim: Başka şâirler de rahşiye yazmışlarsa da Nef'î'nin kâbına yetişememişlerdir (Mehmet Z. Pakalın).
2 Tahmis: Başka bir şahsın gazelinin, her beytinin üst tarafına üçer mısra eklemek suretiyle meydana getirilen şekildir. En başa eklenen üç mısra, matla ile aynı kafiyede olur. Diğer beyitlere eklenen üçer mısra ise o beyitlerin (ikinci değil) birinci mısraları ile kafiyelenir.
Divan edebiyatında ramazan ve kurban bayramları vesilesiyle yazılmış kaside. DOSYALARINDA YER ALMAKTADIR. Arap, Fars ve Türk şiirinde en çok kullanılan eski ve uzun bir form.
Şan ve şöhrete, dünya malına önem vermemeyi, daha çok yaşamaktan ve hayattan zevk alma düşüncesini yansıtan gazellere rindane gazeller denir. Aynı zamanda mal ve mülkün o kadar önemli olmadığını, yaşamanın ve hayattan keyif almanın daha önemli olduğunu gösteren gazeller olarak nitelendirilirler.
Bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli ve güçlü temsilcisi olarak Nâbî bilinmektedir. Bu sebeptendir ki, “Hikemî Şiir” akımı “Nâbî Ekolü” olarak da anılır. Nâbî tarzının diğer temsilcileri olarak Sâbit, Sâmi, Seyyid Vehbî, Koca Ragıp Paşa gibi sanatçıların adla- rını burada anmak mümkündür.
Hikemî şiirin divan edebiyatındaki en önemli temsilcisi, şair. Nâbî'nin (ö. 1124/1712) nasihatnâme türündeki mesnevisi.
Klasik Türk şiirinde kadını ve aşkın zevklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellere “şûhâne gazel” adı verildiği bilinmekte ve bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi Nedim kabul edilmektedir.
Divan şairleri rindane şiirler yazmış ve zahid tipini karşılarına almışlardır. Rind tipi dürüst, tokgözlü, korkusuzdur ve dıştan çok öze önem verir. Diğer yandan, zahid tipi ise olgunlaşmamış, dinin özünden habersiz kimsedir. Aynı zamanda kuru nasihatçi, sıkıcı, dedikoducudur.
2. Münşeat ya da mecmua adı altında padişah, vezirler, gaziler, kadılar, emirler ve seyhler için yazılacak yazıların başlıkları, bu yazılara hangi cümlelerin uygun düşeceği, beyitler ve örneklerin seçimi ve hatimelerin nasıl yazılması gerektiği hakkında bilgi veren mecmualar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri