Bu nedenle "az sayıda" kelimesi belgisiz sıfat olarak kullanılmıştır. Müteaddit kelimesi de aynı anlama gelen Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir şeyin birden fazla olduğunu belirtmek için müteaddit kelimesi kullanılmaktadır.
kökü adet olan kelime. "müteaddit defalar uyardığımız/söylediğimiz halde" kalıbı içinde sıkça kullanılan sözcüktür. ama hem sözcüğü bilmeyen, hem de arapça-farsça kullanmaktan geri kalmak istemeyen kimileri, "müteakip defalar" gibi manasız bir ifadeyi kullanırlar kimi zaman, bunun yerine.
Kelime Anlamı: Müteaddit kelimesi, ardışık, sırayla veya peş peşe gelen anlamına gelir. Bir dizi veya olayların birbirini izlemesi durumunu ifade eder. Kökeni: "Müteaddit" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "مُتَعَاضِد" (mutaaddid) kelimesi birbirini takip eden veya ardışık anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelime, 'Oluşmuş ya da meydana gelmiş' şeklinde ifade edilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
- Benden şikayetçi olmadığı için ona müteşekkirim. - Sana o kadar müteşekkirim ki. - Bu izdivaçtan en çok aileler müteşekkir oldu. - Rüya gibi bir geceydi beni müteşekkir bıraktınız.
1. Bir şekle konulmuş, şekil, sûret verilmiş. 2. Şekli, yapısı gösterişli, iri, heybetli [Alay yollu da kullanılır]: Mağrûr u müşekkel ü bahâdır (Abdülhak Hâmit).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
Müteessir olmak, hem bir olayın etkisinde kalmak hem de incinmek manasına gelir.
Müteaddit birçok, fazla fazla ve bol anlamına gelir. Hayli, fazla ve oldukça kelimeleri müteaddit ile eş anlamlıdır. Müteaddit Defa Ne Anlama Gelir? Müteaddit defa, birçok kez ve defalarca demektir.
MÜSTÂFÎ 1. Bir iş veya hizmetten affını isteyen, kendi isteğiyle ayrılan, istîfâ eden (kimse).
TDK Sözlüğünde münferidin anlamı; 'Tek, ayrı, kendi başına olan' olarak yer almaktadır.
Hasretmek, bir yere ayırmak, bir yerde toplamak manasına gelirken inhisar, belli bir yerde ya da bir kişinin elinde toplanmış olan demektir.
Müstenidattır tek başına kullanılamaz demek bu belgenin tek başına herhangi bir geçerliliği yoktur demektir. Bu belgeler farklı bir resmi belge için ek belgeler ya da fotokopilerdir. Resmi belge için önemli bir fotokopi ya da ek belge olsa da bunlar tek başına herhangi bir işe yaramaz.
Muvakkat, bir şeyin geçici veya sürekli olmayan bir durumu veya karakteristiği tanımlar. Bu kelime, belirli bir süreyle sınırlı veya kalıcı olmayan durumları ifade etmek için kullanılır.
Arapça kökenli olan istirham kelimesi, rahmet sözcüğünden türetilmiştir. Rahmet, acımak, merhamet etmek ve ihsanda bulunmak anlamına gelir. İstirham ise yalvarmak ve isteklerinin gerçekleşmesini talep etmek demektir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
"Alicenap" kelimesi, cömert, onurlu, şerefli anlamlarını taşır. Örnek Cümle: "Misafirlerini alicenap bir şekilde ağırlayan ev sahibi, onları rahat hissettirmek için elinden geleni yaptı." "Alicenap tavırlarıyla çevresindekilerin sevgisini kazandı."
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
İşte detaylar. Türk Dil Kurumunca tutkun, gönül vermiş, vurgun anlamında kullanılan meftun kelimesi Arapça kökenlidir. Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan meftun kelimesi, aşk konsepti içerisinde kullanılır. Meftun nedir sorunun yanıtı genellikle tutku ve ele geçirmek kelimeleriyle birlikte düşünülebilir.
Arapça kökenli bir sözcük olan müsteşrik, işrak kelimesinden türetilmiştir. İşrak, hem parlatmak ve ışıklandırmak hem de doğmak anlamına gelir. Müsteşrik ise, doğu ilimleriyle ilgilenen kişi demektir.
Eski bir ağırlık ölçüsü ve para birimi. İslâm altın para birimi. Eski bir ağırlık ölçüsü birimi.
Lâtife etmek, şaka yapmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri