kürtaj yapılabilmesi için, kadın evli ise eşinin rızasının da alınması şarttır.
Kürtajın yasal kısıtlamaları arasında evli/bekâr ayrımı konusu sadece baba onay için vardır. Evlilik dışı kürtajın yasal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
NPK madde 6/son cümle uyarınca gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliyesi yapılabilmesi için, gebe kadın evli ise eşinin de rızası gerekir.
Evli olmadan kürtaj yaptırılması kişinin aranılan yaş şartı ve kürtaj sınırı içerisinde oması durumunda mümkündür. Türkiye'de uygulanan yasal kürtaj sınırı süresi gebeliğin normal sürecinde devam etmesi durumunda 10 hafta ile sınırlıdır.
18 yaş altı kürtaj ülkemizde yasaldır ancak aile izni gerektirir. 18 yaş altı yani reşit olmamış bir kadının kürtaj yaptırabilmesi için ailesinden yazılı bir şekilde izin alması gerekmektedir. 18 yaş altı bir kadının evli olsa bile ailesinden izin alınır aynı zamanda evli olduğu için eşinden de izin alınır.
İlgili 15 soru bulundu
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Avrupa Birliği içindeki 31 ülke kısıtlama olmaksızın kürtaja izin veriyor. AB ülkelerinde kürtaj için ortalama sınır 12 hafta. Lüksemburg, Finlandiya, Polonya ve İrlanda'da kürtaj, hamileliğin ilk 14 haftasında şartsız, 14 ile 22 hafta arasında ise tecavüz ve tıbbi gereklilik koşullarıyla izin veriyor.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Kürtaj Yasal mıdır? Türkiye'de kürtaj yasası, 10. gebelik haftasına kadar yasaldır. 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırma işlemi yapılabilir. Bunun için evli veya bekar olmak fark etmez.
Kadın hastalıkları uzmanı yani jinekolog dışındaki hekimler tarafından kürtaj işlemi yapılması yasaktır. Ayrıca gebelik haftası 10 haftadan büyük olduğu durumlarda da kürtaj işlemi yasaktır.
Evlilerde eşin de onayı gereklidir. 18 yaş altındakilerde anne-baba onayı şarttır. Acil, kanamalı başvurmuş vakalarda, hayatı tehdit eden kanama varsa hastanın kendi onayı yeterlidir. 10 haftayı aşan gebeliklerde embriyonun ölü olması veya sakat olması durumlarında hekim kurulundan çıkacak onay ile küretaj uygulanır.
Normal bir gebelikte gebelik kesesi 5. Hafta itibari ile rahme yerleşir. Dolayısıyla bu haftadan önce kürtaj olamazsınız.
Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor. Bu fiyat farklılığının ise birçok farklı nedeni bulunmaktadır.
Türkiye'de yasal sınır anlamında tıbbi olarak hamileliğin ilk 10 haftasına kadar yapılabilen kürtaj işlemi, uzman doktor eşliğinde yasal olarak uygulanan güvenli bir operasyon olarak kabul edilir.
Kürtaj için eğer bir kadın evli ise eşinin, 18 yaşının altında ise ebeveyn rızası gerekmektedir. Yasa, gebeliğin 10 haftadan fazla olduğu ve kadının hayatını tehdit ettiği veya edeceği ya da doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır mağduriyet yaratacağı hallerde kürtaja izin vermektedir.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Hollanda'da yaşayan kadınlar için gebeliği sonlandırma işlemi ücretsizdir. Kürtaj masrafları doğrudan Toplum Sağlığı, Sıhhati ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
İtalya'da 1978'den beri kadınlara hamileliğin ilk 90 günü içinde kürtaj yaptırma hakkı tanınıyor. Fakat yasa aynı zamanda jinekologlara da vicdani ret hakkı tanıyor. Ülkedeki her 10 jinekologdan yedisinin bu prosedürü uygulamayı reddetmesinden dolayı bazı bölgelerde kadınların kürtaja erişimi zorlaşıyor.
18 yaş altında kürtaj olanlar için ebeveynlerden birinin onayı gerekir. 18 yaş üstünde evli olan kadınların kürtaj olabilmeleri için eşlerinin de rızası gerekir. Bekar ve 18 yaş üstünde bir bayan kimse olmadan kendi rızalarıyla kürtaj olabilirler. Kürtaj yaptıran kişinin bilgilerini doktor hiç kimseye veremez.
Vakumla kürtaj, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Eğer gebelik 10 haftayı geçmişse hiçbir yöntemle kürtaj yapılamaz. Bu nedenle yasal sınırı aşmak istemeyen hem de çocuk sahibi olmaya kendini hazır hissetmeyen kişilerin zamanında gebelik testi yapması önemlidir.
Kürtaj e-devlette çıkar mı? Kürtaj operasyonu yapılan tüm özel hastanelerde ve muayenehanelerde kürtaj operasyonu geçirdiğinizin bilgisi başka hiçbir kurumla paylaşılmaz. Aileye, sağlık ocağına veya herhangi bir kişiye bilgi verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri