Kat karşılığı oranı genelde yüzde 50-50. Fakat bu oran arsanın bulunduğu bölge ve konuma göre çok farklı olabiliyor. Örneğin Nizamettin Aşa'nın söylediğine göre eğer arsa çok iyi bir bölgede bulunuyorsa sahibinin payı yüzde 70'e çıkabiliyor.
Bir arsanın değerini 100 birim olarak farz edersek %40'lık hisseye göre arsa sahiplerine arsanın değerinin %40'lık payına göre daire verilir. 100 birimlik arsanın %40'lık değeri 40 birim olsun, bu arsanın üzerinde yapılan dairelerden bir tanesinin fiyatı 5 birim olduğu varsayılırsa arsa sahiplerine 40/5 yani 8 adet ...
Kat Karşılığı Daire Nasıl Hesaplanır? Hesaplama yapılırken; konutun m² si, arsanın m² si, projede bulunan hisse oranından oluşan 3 kavram hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Formül; Arsa m² / Hisse oranı x konutun m² si = Arsanın toplam alanı.
· Şantiye ve ihale aşaması giderleri %6 (yaklaşık olarak), · Müteahhit karı, Yukarıda görüleceği üzere, %25 Müteahhit karından, teklif bedelinin %7 si civarında bir rakam Devlete ödenen, %6 Şantiye gideri olmak üzere toplam= %13'ü Müteahhitlerin yaptığı genel giderlerdir. Geriye kalan %12 de Müteahhit karıdır.
Örneğin sözleşmeye göre 8 daire arsa sahibine, 12 daire yükleniciye kalıyor ise (%40 arsa sahibi, %60 yüklenici), fazladan yapılan iki daireden birinin tamamı, diğerinin ise %20 si yükleniciye, %80 hissesi de arsa sahibine kalacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
22 Ocak'ta yapılan düzenlemede, kamuyla iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ödenmesi ve işleri devretme hakkı getirilmişti.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
Vekâletnameler genellikle noterlikte yapılan işlemler aracılığıyla müteahhitlere verilecek olup arsa sahiplerinin noterliğe kimlikleriyle birlikte şahsen başvuru yapması gerekmektedir. Eğer arsa sahipleri yurtdışında ise konsolosluklar aracılığıyla vekâletname vermeleri de mümkündür.
Ülkemizde mevcut vergi denetimleri yetersiz olduğundan (ya da böyle olması istendiğinden) inşaat sektöründe bilançolara yansıyan resmi rakamlar asla ve asla gerçeği yansıtmamaktadır. Yap-sat işi ile iştigal eden bir firmanın gelir tablosu incelendiğinde ortalama %5-10 civarı net kar marjı görülür.
MÜŞTEREK ARSA KAT KARŞILIĞI VERİLEBİLECEK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından gelen açıklamalar doğrultusunda müşterek arsa projesi için başvuru yapacakların, arsa çıkmasının ardından para ödemeden arsayı müteahhite kat karşılığı verebileceği öğrenildi.
Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Bu ne demektir; 1.000 m2 arsanıza 1.250 m2 inşaat alanı verilirken, 4.000 m2 bir arsa oluşturduğunuzda 4.000 m2 x 2 = 8.000 m2 inşaat verilebilir demektir. Yani tek başınıza hareketle 1.000 m2 arsanıza 125 m2 den 10 daire yapabilirken, 4 arsayı birleşerek inşaat yaptığınızda sizin payınıza 2.000 m2 inşaat alanı düşer.
-Yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile en fazla 250 metrekare olmak zorundadır. -Tabii zemin ve saçak seviyesi arasında 6,5 metre mesafe olmalıdır. -Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
Arsa sahibinin kendi arsasında bir yapı inşa etmek için bir müteahhitle anlaşmasını sağlar. Arsa sahibi, arsasını inşaat firmasına veya müteahhide verir ve karşılığında inşaatın tamamlanması sonucunda belli bir kat (arsa payı) hakkı elde eder. Yani arsa sahibi, inşa edilecek yapının bir kısmına (katına) sahip olur.
Bu hesaplamaya göre; 100 metrekare arsaya ev yapılamaz. Fakat; 100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Türkiye'de İnşaat sektörü, kendisine bağlı yaklaşık 200 alt sektörün ürettiği mal ve hizmeti talep eden bir konumda olduğundan, bu yaygın etki, sektörün “ekonominin lokomotifi” olma vasfının en temel göstergesidir. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisi içerisindeki doğrudan payı %8 dolayındadır.
eleman.net verilerine göre, İnşaat Ustası 2023 yılında ortalama 24.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İnşaat Ustası , Temmuz 2023 yılında ortalama 24.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 19.140 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında.
Riskli yapı tespit raporu riskli çıkarsa, taşınmazınız yıkılmak ya da güçlendirilmek zorunda. Tapunuzun kaydına riskli yapı şerhi işleniyor. RİSKLİ BİNA KAÇ GÜN İÇİNDE TAHLİYE EDİLMELİ? Tahliye süreci için yetki belediyelere geçiyor.
Kentsel dönüşüm projelerinde konut maliklerine tanınan yüzde 25 oranına ek olarak inşaat hakkı için 3'te 2 oranında hak kaybı önüne geçilmiş olundu. Yapılan düzenleme ve yenilikler dahilinde; noter onaylı sözleşme sağlayan inşaatlar için yüzde 25 oranın kalıcı olarak belirlendi.
Daire başı Müteahhit aylık maaşı ortalama olarak 35. adam var darıca'da ev yapar 250 binden satar aslanlar gibi para kazanır, adam var kozyatağı'nda milyonluk 2+1'lerden bir halt kazanamaz. ortalama bir müteahhit sattığı daire başına 40-50 bin lira kar eder. 00, 20 TL.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
ARSA PAYI kat mülkiyeti ve kat irtifakının ayrılmaz bir unsurudur. ARSA PAYININ belirlenmesi ile ortak yerler üzerindeki mülkiyet hakkı da belirlenmiş olacak ve kat maliki mülkiyet hakkından doğan haklarını ARSA PAYI oranında kullanacaktır.
Üç komşu arsanın metrekarelerinin toplanmasının ardından arsaların rayiç bedelleri de toplanır. Ortaya çıkan toplam rayiç bedel, toplanmış olan metrekareye bölünür. Ortaya çıkan sonuç ise rayiç bedeli hesaplanan arsanın metrekaresiyle çarpılır. Gerçekleştirilen bu işlemler sonucunda arsa değerine ulaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri