Polivinil asetat esaslı, tahta, su bazlı emülsiyon tutkalı.Tahta, MDF, Sunta Formika tarzı ürünlerin yapıştırılmasında kullanılır. Bakteriyolojik bozunmaya karşı korunmuş, zehirsiz, kuruyunca şeffaflaşan, kokusuz EN 204 standartına göre D3 sınıfındadır.
Her türlü okul projenizde ya da hobinizde başvurabileceğiniz şeffaf craft tutkalı kağıtlarda, kumaşlarda, köpük malzemelerde ve ahşap malzemelerde kullanılır. Boncuk süslemede de kullanabilirsiniz. Tutkalı yapıştırmada kullandığınız fırça ve kap gibi araç gereçlerinizi sabun ve suyla kolayca temizleyebilirsiniz.
İç ve dış mekanlarda yer alan ürünlerde kuruyunca şeffaflaşan beyaz tutkalı hiç tereddüt etmeden kullanabilirsiniz. Masif ahşap, sunta ve MDF gibi malzemelerde soğuk pres ve işkence ile birbirine yapıştırılmasında işlevsel yapıştırma performansı gösterir.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir. Kağıt ve karton için ince, kumaş ve ahşap için daha kalın tabakalar halinde sürülür.
Beyaz Tutkal: Beyaz tutkal kağıt, karton, kumaş ve çocuk el sanatları gibi gözenekli hafif malzemeler için en kullanışlı tutkaldır. PVA (Polivinil asetatlar) muhtemelen piyasadaki en yaygın yapıştırıcıdır. Hepsi çok az farklı olan ve yapıştırma alanlarına özgü çeşitli formlarla üretilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir.
KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de)
Uygulanan film kalınlığına, yüzeyin cinsine ortam sıcaklığına ve rutubetine bağlı olarak 0,5-2 saat arasındadır.
4. Poliüretan Bazlı Yapıştırıcılar; Ahşap Tutkalı, Deniz Tutkalı, Marin Adhesive, Pedestal Adhesive; Hemen hemen her türlü malzemeyi ahşap ile yapıştırmak için kullanılabilirler. (seramik, kumaş, cam, metal, taş, metal ve ahşap.
Her Türlü Ahşap, Kağıt Karton, Keçe Kumaş ve Marangozluk İşlerinde Kullanılabilir.
Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
4. İşlemden iyi netice alınması isteniyorsa yapıştırcının sulandırılmaması, sulandırmak gerekiyorsa kullanılacak miktar kadar tutkal ana ambalajından alınmalı ve azami %10 oranında su ilave olunarak kullanılmalıdır.
Beyaz tutkal çeşitleri montajı yapılan mobilyaları desteklemek için kullanılır. İskelet tutkalı, beyaz tutkal gibi ahşap için tasarlanan ürünler ise orta büyüklükte ahşaplar için kullanılır. Ağır malzeme olan materyaller için güçlü yapıştırma özelliği olan tutkallar tercih edilir.
Tutkal hattı sıcağa, soğuğa, neme ve kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda bile kalıcı esneklik.
Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır. İyice ovaladıktan sonra kumaş bol suyla durulanmalıdır. Eğer tutkal pamuklu ya da yünlü bir kumaşa bulaştıysa metal bir kaşık ya da bıçağa ihtiyacınız olabilir. Kaşık ya da bıçağın kenarıyla önce kumaştaki lekeli kısmı kazımanız gerekir.
Cam Boncuk Tutkalı, dekoratif parçacıklar, şeffaf ve renkli cam boncukların yapıştırılmasında kullanılır. Cam, metal, ahşap, polyester, seramik vb. yüzeylerde kullanılır. Zemin üzerine fırça yardımı ile sürüldükten sonra dekoratif parçacıklar veya cam boncuklar seri bir şekilde yapıştırıcının üzerine dökülür.
PATTEX Şeffaf Metal Plastik Cam Yapıştırıcı Pattex, çok amaçlı bir yapıştırıcı olup, metal, plastik ve cam yapıştırma işlerinde kullanabilirsiniz.
(PU tutkalı olduğunudan çıkarmalıyız.) -Apel Süper Masif/ Beyaz Tutkal: Genel kullanıma uygun şekilde üretilmiştir. Ağaç yapıştırma işlemlerinden parke ve masif ürünlere kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca dolgu yapıştırma olarak da görev alır.
Birbirinden farklı özellikteki maddeler örneğin; alüminyum-kâğıt, demir-odun, kumaş-kağıt tutkallarla etkili şekilde birleştirilebilir.
Su bazlı yapıştırıcılar; ambalajlama, karton işleme, ahşap işleri, laminasyon, panel yapımı ve ciltleme gibi hemen hemen her sektörde kullanılmaktadır.
Öyleyse öncelikle ''Tutkal ne demek?'' sorusunu detaylı olarak yanıtlayalım. Tutkal; hayvansal maddelerden ya da yapay olarak elde edilen, katılaşıp sertleşme özelliğine sahip bir yapıştırıcı. Kâğıt, ahşap ve duvar kâğıdı gibi alanlarda kullanmak için farklı tutkal çeşitleri bulunuyor.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
TUTKAL ÇEŞİTLERİ
Genellikle kağıt yapıştırmak yerine daha yüksek tutuculuğa ihtiyaç duyulan mobilya yapım işleri ve ahşap yapı ürünleri oluşturulurken kullanılır. Beyaz tutkal ise marangoz tutkalı olarak da bilinir ve sıklıkla kağıt ve ahşap işlerinde kullanılır.
Termoplastik özellik taşırlar. Yani sıcağa maruz kaldığında yumuşar ve soğuduğunda tekrar sertleşir.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri