Dilimize Arapçadan geçmiş olan Müteakip kelimesi teakup sözcüğünden türetilmiştir. Teakup, birbirini takip etmek, izlemek ve hiç ara vermeden devam etmek anlamına gelirken müteakip da ardın sıra gelen demektir.
Müteakip İşlemlerde Kimlik Tespiti
Alınan bilgilerin doğruluğundan şüpheye düşülmesi halinde bu bilgilerin doğruluğu, teyide esas kimlik belgelerinin veya bunların noterce onaylanmış suretlerinin ibrazı sonrası bu belgelerde yer alan bilgilerin Şirkette bulunan bilgilerle karşılaştırılması suretiyle yapılır.
"Mutâkib" kelimesinden türetilmiştir ve "ardışık, birbirini takip eden" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla müteakip, bir olayın veya zaman diliminin ardışık olarak başka bir olayın veya zaman diliminin izlediği bir durumu ifade eder.
bunun yerine türkçe olan "sonrasında, ardında" sözcüklerini kullanmak daha doğru fakat iş hayatında kullanılan resmi dilde yaygın kullanımının önüne geçmek güç.
Kararın Kesinleşmesi Ne Anlama Geliyor? Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Bu kelimenin müteakip mi, mütaakip mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı müteakip şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Öğle namazına müteakip cenazesi memleketine gönderilecek.”
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Tarih Lügati on X: "Müteakip kelimesine dair: Doğru kullanım -bilhassa cenaze namazı ilanında-, "Öğle/ikindi namazınA müteakiben" değil, "Öğle/ikindi namazınI müteakiben"dir." / X.
Kelime Anlamı: Müteaddit kelimesi, ardışık, sırayla veya peş peşe gelen anlamına gelir. Bir dizi veya olayların birbirini izlemesi durumunu ifade eder. Kökeni: "Müteaddit" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "مُتَعَاضِد" (mutaaddid) kelimesi birbirini takip eden veya ardışık anlamına gelir.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
TDK'ya göre mutaassıp kelimesi, savunduğu fikirleri karşı tarafa zorla benimsetmeye çalışan, yeni hiçbir fikre sıcak bakmayan, bağnaz kimse anlamına gelir.
Tasavvuf yoluna girme, sülûkün ilk merhalesi ve başlangıcı anlamında bir terim.
Murakıp kelimesi TDK verilerine göre denetçi demektir. Bununla beraber murakıp kelimesi Tanrı'ya bağlanarak çile dolduran kimse olarak bilinmektedir. Diyanette görev yapan denetmenlere murakıp denir. Diyanet içindeki personel ve hutbelerin denetimini murakıp üstlenir.
Müteakiben TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf,eskimiş Sonra, arkadan, ardı sıra.
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
Hasretmek, bir yere ayırmak, bir yerde toplamak manasına gelirken inhisar, belli bir yerde ya da bir kişinin elinde toplanmış olan demektir.
(ﻣﺴﺘﺪﻳﺮ) sıf. (Ar. istidāre “dâire şeklini almak”tan mustedіr) Dâire şekline giren, dâire şeklinde olan, yuvarlak.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan defin kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan defin kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Arapça kökenli olup dilimize geçen cami sözcüğü, cümle içerisinde temel anlamı ile isim olarak kullanılır. Dolayısıyla özel ad olarak yazılmadığı durumlarda cami sözcüğü her zaman tek "i" sesi ile yazılır. Yine bazı camilerin özel isimlerine bakıldığında da bu sözcüğün güncel kullanımı ile yazıldığı görülür.
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Herhangi bir şeyin çeşitlerinin bulunması ve bu çeşitlerin ifade edilmesinde muhtelif kelimesi kullanılır. Muhtelif kelimesi türlü türlü ve çeşit çeşit gibi anlamlarına gelmektedir. Muhtelif kelimesinin ikinci anlamı ise “zıt” anlamına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bilahare kelimesi, 'Sonra, daha sonra, sonraları ve sonradan' anlamlarına sahiptir. Bu kelime grupları aynı zamanda bilahare sözcüğü için eş anlamlı şekilde de değerlendirilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan muttaki kelimesi, emin olan, sırtını güvenli bir yere dayayan demektir. Dinimizde ise İslam'ın gerektirdiği şekilde yaşayan, günah işlemekten uzak kişiler için kullanılan bir terimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri