Mu'tezile'nin beş temel prensibinden (usûl-i hamse) biri. İyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışma yönündeki faaliyetler için kullanılan dinî, ahlâkî ve hukukî bir tabir. Kādî Abdülcebbâr'ın (ö. 415/1025) Mu'tezile mezhebince benimsenen beş inanç esasını açıkladığı eseri.
Bunlar; Tevhid, Adalet, Va'd ve Vaîd (Söz ve tehdit, kişinin amelinin haliki oluşu), El Menzile beyne'l-menzileteyn (büyük günah işleyenlerin iman ve inançsızlık arasında bir yerde bulunmaları), Emr-i bi'l ma'rûf ve Nehy-i Anil Münker'in farz-ı ayn oluşu olarak sayılabilir.
Bu şekilde kelam ilminin temellerini atan Mu'tezilenin görüşleri, tevhid, adalet, el-va'd ve'l-va'îd, el-menzile beyne'l-menzileteyn ve emr-i bi'l-ma'rûf ve nehy-i ani'l-münker şeklin- de beş esas olarak sistemleştirilmiştir.
Kitabın ilk bölümü “tevhid” bahsine ayrılmıştır. Mu'tezîlî âlimler tara- fından “usûl-i hamse”nin ilk esası olarak “adalet” zikredilmekle birlikte, Mu'tezîle mezhebinin temelini teşkil eden “tevhid” esasını adaletin önüne geçiren ilk mu'tezîlî âlimin Kâdî Abdülcebbâr olduğunu söyleyebiliriz.
Mu'tezile mezhebinin beş inanç esasını ifade eden tabir. İslâm dininin ana ilkelerini konu edinen ilim. Sorumluluk doğuran fiillerin sadece insan iradesiyle gerçekleştiğini ileri süren itikadî mezhep. Allah'ın zâtını sıfatlarından tecrit edenlere verilen isim.
İlgili 35 soru bulundu
Bu mezhep, itikadi bir mezheptir. Bu mezhebe göre, büyük günah işleyen bir kişinin küfür ile iman arası bir mertebeye sahip olduğunu söyleyerek Ehl-i Sünnet alimleri arasında yer alan Hasan-ı Basrî'nin dersini terk eden Vasıl bin Ata ile ona uyanların ortaya çıkardığı Mutezile mezhebi, bu isimle anılmaya başladı.
konuya daha sistematik nitelikte bakacak olursak Vâsıl b. Atâ (ö. 131/748) Mu'tezile'nin gerçek anlamda kurucusu olarak karşımıza çıkmaktadır. 2 Hicrî 80 yılında Medine'de dünyaya gelen Vâsıl b. Atâ'nın mevâlîden olduğu ve Muhammed İbnu'l-Hanefiyye'den ders aldığı kaynaklarda belirtilmektedir. 3 Ayrıca Vâsıl b.
Hamse, bir şâirin beş mesnevisinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan yapıttır. Hamse yazarı şâirler hamse şâiri ya da hamsenüvis diye bilinir. Türk edebiyatında 16. yüzyılda gelişmeye başlamıştır. İlk hamseyi Çağatay şâiri Ali Şir Nevai yazmıştır.
Mu'tezile mezhebinin beş inanç esasını ifade eden tabir. İtikadî meselelerin yorumunda akla ve iradeye öncelik veren kelâm mezhebi. Allah'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında terim.
Arapça “beş unsurdan meydana gelen şey” anlamındaki hamse, edebiyat terimi olarak beş mesnevîden oluşan mecmualara verilen isimdir. Zaman içerisinde ilk örneklerini İran Edebiyatında gördüğümüz hamse yazma geleneği, Türk Edebiyatında da şairler tarafından ilgi görmüştür.
Mu'tezile, ahlâkın temellendirilmesinde vahyin rolünün, aklen bilinen hususları tamamlayıcı olması, onları doğrulaması ve bu davranışların sosyal hayata aktarılmasında teşvik edici bir yönünün olması olarak belirtmektedir.
- Ehl-i sünnet itikadına göre kadere iman etmek imanın altı şartından biridir; yani kadere iman etmek farzdır ama; Mu'tzile mezhebi kaderi inkar ediyor ve kader diye bir şeyin olmadığını söylüyor. Böylelikle imanın altı şartından birine inanmamış oluyor.
Mu'tezili hareket genellikle Emevilerin son dönemi olan 740-750 yılına kadar götürülür.
Allah Teâlâ, göndermiş olduğu bütün dinlerde beş şeyin korunması hedeflenmiştir. Bu 5 esasa “Zarûrât-ı Hamse” ismi verilmektedir. İslâm Dinindeki bütün hükümlerde bu gayenin gözetildiğini görmekteyiz. Allah Teâlâ, kullarının dünya ve ahiret saadetleri için bu beş temel esasın korunmasını emretmiştir.
Fıkıh usulü alimleri tarafından ödev, bir ba§ka deyimle kijinin (mükellefin) yü kümlülüğünü bildiren ifadeler vacip, mendup, mubah, haram ve mekruh kavramlarıy la belirtilir ' Fıkıh usulü literatüründe bunlara teklifi hükümler veya ahkam-ı hamse adı verilir.
Kelâm literatüründe va'd Allah'ın, emir ve yasaklarına uyan kimseyi mükâfatlandıracağını bildirmesi, vaîd ise bunlara uymayan ve bazı günahlar işleyenleri ebedî bir ceza ile uyarmasıdır.
Hicri asırlar boyunca İslam düşünce tarihinde büyük bir rol oynayan bu kelam okulu, daha sonra ortaya çıkacak olan Sünni teolojik yaklaşımın düşünsel temellerinin atılmasına da büyük katkı sağlamıştır. Mu'tezili temsilciler, dini ilkeleri ilk defa akli düşünce doğrultusunda yorumlayan kişiler olarak anılmaktadırlar.
Kişi için faydalı olmak, onun haz ve sevinç duymasına vesile olur” anlamındaki salâh kökünden tü- retilmiş bulunan aslah, “kullar hakkında en uygun, en yararlı, en iyi olan şey” demektir.
HAMSE, Arapça hams (beş) kelimesinin müennesidir.
Türk edebiyatında hamse sahibi olan ve beş mesnevisi elde bulunan şairler Ali Şir Nevai, Hamdullah Hamdi (Yusuf u Züleyha*), Taşlıcalı Yahya, Ahmed-i Rıdvan, Nevizade Atai, Lamii'dir.
Fuzûlî, bazı tezkirelerde "hamse" sahibi bir şair olarak anılır1. Fakat "hamse"sinin hangi eserlerden oluştuğu, bütün mesnevilerinin adları verilerek açıklanmaz. Sâkî-nâme veya Heft-câm ile Beng ü Bade adlı mesnevilerin Fuzûlî'ye ait olduğu kesin olarak bilinmektedir.
İran ve Türk edebiyatında beş mesneviden oluşan mecmualara hamse adı verilmiş ve hamse yazanlara hamsenüvis denilmiştir. Hamse yazımı ilk önce İran'da başlamıştır. Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair Nizâmî-i Gencevî'dir. Nizâmî'nin hamsesi “Penc Genc” adıyla da bilinmektedir.
Eş'arîlerin çoğunluğu daha da ileri giderek sadece aklın kesin bilgi verdiğini, naklin ise sadece zandan ibaret bir şey olduğunu, bilgi ve kesinlik veremeyeceğini söylemişlerdir. Bu görüşlerden dolayı Selefîler tarafından eleştirilmişlerdir.
Muhammed b. Hanefiyye ve kader konusunda bir risâlesi bulunan Hasan-ı Basrî'yi Ehl-i sünnet'in ilk temsilcileri olarak zikretmiştir (el-Farḳ, s. 220).
√ Cehmiyye'ye diğer adıyla Cebriyye denmesinin asıl nedeni, insan eliyle gerçekleşen fiillerin gerçekte Allah'a ait olduğu ve insanın işlediği fiili yapmaya ve mahkûm olduğu görüşüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri