Su buharının oluşturduğu rutubet mobilyalarda küflenme olmasına sebep olur. Mobilya neden küflenir, ıslak bezle sildiğimiz mobilyalarımızı eğer kurutmazsak ve kuruması için cam açmaz isek, ıslak kalan mobilyalar da küflenme yapar.
Bir kap içinde bir fincan sirke ile bir bardak sıcak suyu karıştırın. Dolap içi, duvar yüzeyi ve halıda oluşan küf lekelerinin üzerine bu karışımı dökün. 10 dakika kadar bekledikten sonra ılık nemli bir bez ile lekenin üzerini temizleyebilirsiniz.
Nemli duvarlar, sızıntılar, su birikintileri, havalandırma sorunları veya yetersiz izolasyon gibi faktörler, küfün büyümesi için elverişli koşullar oluşturabilir. Küfün çoğalması için ayrıca uygun besin kaynaklarına da ihtiyaç vardır. Bu nedenle, organik madde içeren yüzeyler, küf için ideal bir ortam sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Pencere kenarlarındaki küçük çaplı küfler alkol yardımıyla yok edilebilir. Oranı %70 veya %80 civarında olan alkolü, fırça yardımıyla küflü bölgeye sürün. Fırçaladıktan sonra yarım saat kadar bekletin ve daha sonra ucu alkole batırılmış bir temizlik beziyle silin.
Nem ve küf alerjisi küf sebebi ile ortaya çıkar ve hastalığa sebep olur. Bu alerji, burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma gibi insanların yaşam kalitesini etkileyen ve hatta bazı kişilerde öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, sinüs enfeksiyonları ve baş ağrıları gibi hastalıklara yol açar.
Tavandaki küfün engellenebilmesi için belirli aralıklar ile evin havalandırılması evde yalıtım problemi varsa bir an önce bu probleimin çözülmesi gerekir . Tavanın temizlenmesi pek mümkün olmasa da küf oluşan kısımların çamaşır suyu ile temizlenmesi küfün üremesini ve yayılmasını engelleyecektir .
Rutubet kokusuna karşı etkisi olduğu bilinen kedi kumunun ortamda tutulması kokuyu azaltıcı etki yaratıyor. Kedi kumunun nemi çekebilme düzeyinin yüksekliğinden dolayı rutubet kokusu ortadan kalkıyor. Küf sorunu üzerinde etkisi olduğu bilinen bir diğer giderici ise, çamaşır suyu ve camsil karışımı olarak öne çıkıyor.
Mobilyalarda görülen rutubet ve küflerin sebebi, nemli ortamlardır. Nemli ortamlardaki mobilyalar, düzenli olarak havalandırılmadığında rutubetlenme görülebilir. Çok nemli ortamlarda da ortamdaki nemin düşürülmesi gerekmektedir. Böylece nem dengesi sağlanarak, mobilyalarda oluşabilecek nem de engellenir.
Bu nedenlerin başında yetersiz havalandırma gelir. Ev içindeki nem seviyesi yeterince dengelenmezse, havadaki nem yüzeylere yoğunlaşarak rutubet oluşumuna yol açar. Banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda bu durum daha da belirgin hale gelir. Su sızıntıları da rutubetin bir diğer önemli sebebidir.
Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz şeffaf renkli bir sirke olan beyaz sirkeyi küf olan tüm alanların üzerine dökün. Uzunca bir süre bekletip sirkenin bu alanların üzerinde kurumasını sağlayın.
Ahşap yüzeyde oluşan küfün temel nedeni güneş ışını ve nemin bir araya gelmesidir. Bu iki güçlü faktör etkileşime girdiğinde ahşap yüzeylerde yosun ve küf gibi bakterilerin oluşmasını sağlar. Küf ve yosunun bulunduğu alanlar görüntü açısından hoş karşılanmazken, aynı zamanda ortamda kötü kokuya da neden olur.
Alkole batırılmış bir bez ile de bu bölge tekrar silinmeli ve birkaç dakika alkol bu alanda bekletilmelidir. Daha sonra son olarak bir kez daha kuru bir bez yardımıyla silersek küf oluşumundan ve lekelerinden tamamen kurtulmuş oluruz.
Siyah küfü temizlerken doğru temizleyiciyi kullanmanız önemlidir. Küfü öldürmek için antifungal özellikli bir temizleyici kullanmalısınız. Eğer siyah küfünüz oldukça fazla ve yüzeylerde köklü bir şekilde yayılmışsa profesyonel bir temizlik hizmeti almanız gerekebilir.
Polisan Elegans Küf Ve Mantar Önleyici Tavan Boyası 3.5 Kg. Akrilik kopolimer bağlayıcı esaslı, tam mat ve pürüzsüz görünüşlü su bazlı, kokusuz, teneffüs etme özelliği olan, kapatma gücü ve extra beyaz tavan boyasıdır. Çatlama, kabarma ve dökülme yapmaz. Uygulandığı yüzeyde mantar ve küf oluşumunu önleyen yapıdadır.
Evde Oluşan Küf ve Rutubetin Zararları
Toz akarları ve mikroplar nemli ortamlarda hızla çoğalıyor. Nem; romatizma rahatsızlıkları da olumsuz etkiliyor. Eklem ağrılarını tetikleyen nem, uzun vadeli hastalıklara sebep oluyor. Küf alerjisi; ciddi solunum sorunlarına yol açabiliyor.
Çünkü beyaz sirke ile küf ve çürümeden kaynaklanan kokular yok edilebilir. Beyaz sirke kullanarak rutubeti gidermek için şu adımları izleyebilirsiniz: Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın.
Su buharının oluşturduğu rutubet mobilyalarda küflenme olmasına sebep olur. Mobilya neden küflenir, ıslak bezle sildiğimiz mobilyalarımızı eğer kurutmazsak ve kuruması için cam açmaz isek, ıslak kalan mobilyalar da küflenme yapar. Mobilya neden küflenir sorusuna cevap bulduğumuzda mobilyaların ömrü daha uzun olacaktır.
- Etkilenen yüzeydeki küfü elektrik süpürgesiyle çekin. Süpürgenizin fırça aparatını kullanın ya da bölgeyi sert bir fırça ile ovalayın. - Küflerin üzerine beyazlatma solüsyonu sıkın. 7,5 litre suya yarım bardak çamaşır suyu ekleyerek oluşturduğunuz solüsyonla küflü bölgeyi silin, süngerle ovalayın ya da spreyle sıkın.
Küfün hafif şiddette olduğu alanlarda alkollü bezle küflü yüzeyi temizleyebilir, odayı daha fresh ve hoş kokulu bir hale dönüştürebilirsiniz. Sirkeli suyu beze dökerek ya da önceden temizlediğiniz küflü yüzeye dökerek küf oluşumunu kolay ve hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri