* Mutfak sıcaklığı kıĢın 17-18 0C; yazın en çok 28 0C olmalıdır.
Benmari uygun saatte açılmalı ve su sıcaklığı öncesinde 85-90 0C arasında olmalıdır. Sıcak servise sunulan gıdaların sıcaklıkları en az 65 0C olmalıdır.
Yumurta +3 +4°C, Dondurulmuş ürünler en az -18°C'de, Soğuk sunum için hazırlanmış yiyecekler (sütlü veya meyveli tatlılar vb.), +5°C'de saklanmalı; Sebze ve meyve dolabı +4 +7°C olmalıdır.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
Genel olarak bir mutfak havalandırma sisteminde davlumbaz, kanallar, egzoz fanı, baca ve mahalin taze hava ihtiyacını karşılayacak bir taze hava fanı bulunmalıdır. Tüm sistem, binanın ve çalışma ortamının yangın yönünden güvenliğini sağlayacak şekilde kurulmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Bu yöntemi uygulayanların aklına gelen en yaygın sorular ise “Ev kaç dakika havalandırılmalıdır?” ve “Oda kaç dakika havalandırılmalı?”. Ev havalandırma süresi net olmasa da minimum 10 dakikada evin havası yenilenecektir. Ancak evi ne kadar uzun süre havalandırırsanız havanın kalitesi o kadar artacaktır.
Bunun için de vatandaşların evlerini her sabah en az 15 dakika havalandırması şart. Evlerde havalandırmayı eğer iyi yapmazsak ve ortamda izin verilen dozun üzerinde bir rakam kalırsa ciğerler açısından söylüyorum, radon gazı akciğer kanserinin başlangıcının sebebi olabiliyor.
Sağlıklı bir kişinin, 22-25 derece sıcaklıktaki denize girdiğinde ortalama bir dakika civarında üşümesi geçiyor. Ancak vücudunun ısı kontrol mekanizmasında sorun olanlarda üşüme bir türlü geçmiyor.
Evin farklı bölümleri için ideal sıcaklık değişiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı yetişkinler için ideal ev sıcaklığını 18 derece olarak öneriyor. Alerjisi olanlar ya da solunum sorunu yaşayanlar için önerilen en düşük sıcaklık ise 16 derece. Hasta, yaşlı ya da çocuklar için ideal ortam sıcaklığı 20 derece.
Yaz ve kış için önerilen sıcaklık değerleri ise, nem ve muhtemelen giyim durumlarındaki farklılıklar nedeniyle, değişebilmektedir; Yaz için önerilen tipik aralık 23 °C (73 °F) ila 25,5 °C (78 °F) iken, kış için 20 °C (68 °F) ila 23,5 °C (74 °F) aralığındadır.
"Kalorifer peteklerinde termostatik vana kullanılmalı, iç ortam sıcaklığı en fazla 21 derece olarak ayarlanmalı, yakma veriminin kontrolü açısından evlere mutlaka atık gaz sensörü takılmalı, ısının iç ortama daha iyi dağılmasını sağlamak için kalorifer peteklerinin önleri açık bırakılmalı, ısınan iç ortam havasının ...
Bir bebeğin bulunduğu odanın ideal sıcaklık değeri 20 ila 24 derece arasında değişiyor. Yenidoğan bebekler için bu aralık 22-24 derece olurken, 6 aydan sonra ideal sıcaklık 20-21 derece seviyesine iniyor. Gün içerisindeki bu sıcaklıkların geceleri 1 derece daha düşük olması ise ideal kabul ediliyor.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Normal koşullarda bir deney yapılırken sıcaklık değeri 0 celsius olarak hesaplanır. Basınç ise 1 atm olarak değerlendirilir. Bu duruma normal koşullar altındaki ölçüm adı verilir. Oda sıcaklığı ise 25 celsius derecesinin baz alındığı ölçümdür.
Uyku için ideal sıcaklık 22 derecedir ve bu dereceden daha sıcak ve soğuk ortamlar, metabolizmanın faaliyetlerini artırdığı için insanların uyanık kalmasına yol açar. Bu nedenle; yatak odanızın sıcaklığının 22 dereceyi geçmemesine özen göstermeliyiz. Bunun için yatak odası iyi havalandırılmalıdır.
İnsan sağlığı ve konforu için ideal iç mekan neminin %40-60 RH arasında olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
Türkiye'de 19 derece, ılıman bir sıcaklık olarak kabul edilir. İlkbahar ve sonbahar aylarında sıkça görülen bir sıcaklık aralığıdır.
Sağlıklı bir kişi, 22-25 derece sıcaklıkta bir denize girdiğinde ortalama bir dakika civarında üşümesi geçer. Ancak ısıtma tarafı hasarlı olan kişilerde bu üşüme bir türlü geçmez. Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon hastalıkları, astım, müzmin nezle-sinüzit, KOAH ve şeker hastalığı olabilir…
Türkiye'de 18 derece genellikle ılıman bir havayı temsil eder. Bu sıcaklıkta güneşli bir hava keyifli bir dışarı çıkma deneyimi sunar. İlkbaharın veya sonbaharın tadını çıkarabileceğiniz bir hava sıcaklığıdır.
22 dereceden düşük bir su sıcaklığı, bireyin üşümesine sebep olmaktadır. 29 dereceden yüksek deniz suyu, seviyesi ise kişinin bunalmasına sebebiyet verir. Bu yüzden denize girmek için uygun deniz suyu sıcaklığı 22 ila 29 derece seviyeleri arasında belirlenmektedir.
Evlerimizde ıslak alanların oluşturduğu buhar evimiz havalandırılmazsa rutubet ve zamanla küfe neden olur bu yüzden mutfak ve banyo gibi nemin olduğu alanlar başta olmak üzere sık sık havalandırılması gerekmektedir . Basınç değişikliği ile havalandırma ile doğrudan dışarı yönelen buharın evimize hapsolmaması gerekir .
Kapalı ve havasız bir ortamda kalınca muhtemelen başınız ağrır. Çünkü beynin iyi çalışması için oksijen gerekiyor. Temiz havanın azaldığı bir ortamda yatıyorsanız, beyniniz verimli şekilde oksijen alamaz. Bu da ertesi günkü performansınızı etkileyeceği gibi uzun soluklu sorunlar da yaratacaktır.
Doç. Dr. Ömer Araz, kış günlerinde evlerin havalandırılması uyarısında bulunarak, ''Isı kaybı olmaması için kışın evler havalandırılamıyor. Çok soğuksa odanın kapısını açarak, oda hacmini genişletebiliriz'' dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri