Zamanla bu bölgede gelişen anormal bir kemik dokusu topuk dikeni oluşumuna neden olur. Kilo fazlalığı olanlar ve uzun süre ayakta çalışanlar topuk dikeni için risk altındadır. Bu kişilerde ayak tabanına binen yük artmıştır ve ayak tabanına binen yükün artması bu hastalığın en önemli nedenidir.
Uzun süreli yürüyüş ve tempolu koşularda yere sert şekilde basan kişilerin de ayaklarında topuk dikeni oluşmaktadır. Yumuşak dokulu ayak tabanında oluşan yüksek basınç, topuk kısmına uzun vadede aşındırma olarak geri döner. Böylece topuk dikeninin oluşum süreci hızlanır.
Topuk Dikeni Neden Olur? Topuk mahmuzları, topuk kemiğinin alt kısmında birkaç ay boyunca kalsiyum birikmesi meydana gelince oluşur. Yumuşak doku tendonları, kaslar veya plantar fasyanın kronik olarak gerilmesi ve tekrar tekrar yırtılması sonucu oluşan lokal iltihabi süreç, kalsiyum birikmesinin yaygın bir nedenidir.
Topuk dikeni, ayak tabanında ağrıya neden olan ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Topuk dikeninin en sık gözlenen belirtisi ağrıdır. Topuk dikeninde sabah uyanıldığında topukta ağrı hissedilir ve biraz yürüyüp ayak tabanındaki zar esnedikçe ağrı azalmaya başlar.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Topuk dikeni ağrısı kendiliğinden geçer mi? Topuk dikeni ağrısı başlangıç seviyesindeyse, uygun ayakkabı seçimi yapıldığından kendiliğinden geçebilir. Bu ağrı çoğunlukla sert tabanlı ayakkabıların giyilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kapsaisin içeren kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir ve topuk dikeninden kaynaklanan, kas sertleşmelerine iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı kırmızı biber tozunu, yarım kova sıcak suya ekleyiniz ve günde birkaç defa 10 dakika boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletiniz.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Topuk dikeni; topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan kalsiyum birikintisidir.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Halk arasında görülen topuk ağrılarının en yaygın nedeni topuk dikeni olarak da bilinen plantar fasiit hastalığıdır. Plantar fasiit hastalığında topuk kemiğinden ayak parmaklarına uzanan doku bandının iltihaplanması söz konusudur.
Topuk dikeni, ayağınızın içinde arka topuk kemiğinizin altından çıkan kemikli bir büyümedir. Topuk dikeni, ayak bağlarınızda stres olduğunda meydana gelir.
Topuk dikeni, halk arasında sık görülen bir sağlık sorunudur. Topuk dikeni, halk arasında sık görülen bir sağlık sorunudur. Genellikle tek ayakta görülen topuk dikeni bazı durumlarda her iki ayakta da olabilir.
Feridun Kunak'ın önerdiği bitkisel kür ile topuk dikeni domates, lahana yaprağı, biberiye yağı ve elma sirkesi ile tedavi edilebilir.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır.
Topuk dikeni ilk basamak tedavisinde egzersizler çok önemlidir. Bunlar arasında ayak altında donmuş şişe yuvarlama (ark egzersizi), ayak tabanı germe egzersizleri gibi egzersizler vardır. Bu egzersizlerin uygulanması tedavi başarı şansını arttırır.
Röntgende görünür kanıt olmadığında durum bazen “topuk dikeni sendromu” olarak tanımlanmaktadır. Ayak sorunları arasında en sık rastlanan rahatsızlıklardandır. Her yaşta ve kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık tespit edilmeden birkaç ay hatta yıllar boyunca büyüyebilir.
İşte topuk ağrısını tedavi etmek için kullanılan yaygın yöntemler: Dinlenme: Eğer topuk ağrınızın nedeni aşırı kullanım veya stres ise, dinlenmek ağrının iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayaklarınıza fazla yük bindirmemeye çalışın. Buz Uygulama: Topuk ağrısını hafifletmek için ağrı bölgesine buz uygulayabilirsiniz.
Elma sirkesi: Ilık suya birkaç damla elma sirkesi eklenir ve ayaklar bu suda bir süre bekletilir ya da topuk etrafına birkaç dakika kadar elma sirkesi ile ıslatılmış havlu sarılır. Elma sirkesinin kemikten fazla kalsiyumu çıkardığı bilinir.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Bu tedavi yöntemlerinden en sık uygulanılan, topuğun altından enjeksiyon uygulanmasıdır. Enjeksiyondan önce hastanın ağrı duymaması için topuktan ya da ayak bileğine lokal anestezik içeren iğne yapılır.
Ayak tabanına yönelik germe egzersizleri ve buz uygulamasıyla ile birlikte basit ödem ve ağrı giderici ilaçlar da tedavide faydalı olabilir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi yöntemlerine başvurulur.
Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır. Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri