b. İtaat : Askerliğin temeli mutlak bir itaattir. İtaat, her astın üstünden aldığı emri hiç bir kayıt ve şart düşünmeden ve en ufak bir tereddüt göstermeden canla, başla yapması, kanunlar ve nizamların dediğinden dışarı çıkmaması ve yasak edilen şeyleri yapmaması demektir.
Allah'a itaat, “O'nun Kur'an-ı Kerîm'de ve elçisinin tebliğ mahiyetindeki söz ve davranışlarında ortaya çıkan emir ve iradesine uymak” demektir.
Boyun eğmek anlamında olan itaat, mükellef bir varlık olan insanın temel özelliklerinden biridir. Bu yönüyle insan, mutlak itaat eden melekler ile Allah'a asi olan şeytanlardan ayrılmaktadır. Kur'an'da itaat, yerme ve övme ifadesi olarak kullanılmaktadır.
İtaat, prensip olarak emir veya yasaklara uymaktır. İtaat, bir otoritenin isteklerine boyun eğmek, bir emre uymak, bir talebi yerine getirmek veya yasaklanan bir şeyi terk etmektir. Otorite, genelde bir kişi veya birlik olursa da ikna eden bir ide, bir tanrı veya kişinin vicdanı olabilir.
İtaat etmek, otorite kabul edilen kişinin sözünü dinleyerek onun buyruğuna uygun davranmak anlamına gelmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Dolayısıyla itaat bir emre, otoriteye ve güce boyun eğmek demektir.
i. İtâatsiz olma durumu, itâat etmeme, söz ve emir dinlememe.
İtaat başkasının, isteğine uyarak o yönde davranmaktır. Kişinin kendi isteğiyle gönüllü olarak başkaları gibi davranmasına "uyma" denir. Tanımlardan da anlaşılacağı gibi boyun eğdirme eylemi, boyun eğen kısım için bir yaptırım niteliği taşımaktadır.
İtaat: Bir kişinin doğru olmadığını bildiği halde, başkaları öyle davrandığı veya ceza almamak için onlar gibi davranmasıdır. Burada kişi, kendi görüşünü değiştirmeden davranışını değiştirir. Özdeşleşme: Bir kişinin, sevdiği, saygı duyduğu kişi veya gruplara özenerek onlar gibi davranmasıdır.
Kelime anlamı “itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak” olan İslâm,dinî bir terim olarak “Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak” demektir.
Cenab-ı Hakk'tan sonra onun son peygamberi Hz. Muhammed'e (S.A.S.) en üst seviyede itaat yapılır. Ondan sonra kime veya kimlere nasıl, ne ölçüde itaat edileceği Cenab-ı Hakk'ın ve onun resulü Hz.
İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilah edinmek” anlamına gelir.
Peygamberimize (s.a.v.) itaat dinimizin emridir. Her Müslümanın onun emir ve yasaklarına uyması gerekir. Çünkü o, Yüce Allah tarafından insanlara her türlü söz ve davranışında örnek ol- mak üzere gönderilmiş bir elçidir. Bu yüzden onun hayatı taşımış olduğu bu ağır sorumluluk etra- fında gerçekleşen olaylarla doludur.
4- Anne baba (Çocuklar anne babalarına itaatle mükelleftir. Allah'a isyan durumu oluşmadıkça bu itaat dini sınırları ve ölçülerinde farzdır.
Allah, peygamberine itaat edilmesini emretmektedir.
Zira peygamberler yalnızca Allah'ın emirlerini ilan ederler. Peygamberimiz (asm) nefsinden, hevasından konuşmaz, onun konuşması yalnızca vahiy iledir. Bu sebeple ona itaat emredilmiştir.
Putlara, şeytanlara ve tâğutlara tapmak nasıl şirk ise, Allah'ın emrine, Hakk'ın hükmüne uymayan kişilerin ortaya attıkları görüşleri benimsemek ve onları Allah'a tercih edip onlara uyup itaat etmek de öylece bir şirktir.
b. İtaat : Askerliğin temeli mutlak bir itaattir. İtaat, her astın üstünden aldığı emri hiç bir kayıt ve şart düşünmeden ve en ufak bir tereddüt göstermeden canla, başla yapması, kanunlar ve nizamların dediğinden dışarı çıkmaması ve yasak edilen şeyleri yapmaması demektir.
İnsanların tutum, davranış ve düşüncelerini başkalarının tutum, davranış ve düşünceleri yönünde değiştirmelerine “uyma davranışı” adı verilir. Sosyal psikolojide üç tür uyma davranışı üzerinde durulur:1) açık bir istek olmaksızın uyma, 2) açık bir isteğe uyma, 3) boyun eğme ya da itaattir.
insanların hoşlanılmak, kabül görmek, onaylanmak için başkalarına uygun davranma egilimlerini ifade eder. örnek; insanlar, kendilerine uygun olmasa bile, çoğunluğun davranışlarına uyma eğilimindedirler.
Boyun eğme; mer'a geniş olduğundan davarların her yerinden otlamalarının kabil olması; ağacın meyvesi yetişip toplanmasının mümkün olması. Uyma, dinleme, alınan emre göre hareket etme anlamında bir terim. Arapça'da "ta, va, a" fiilinden türemiş bir mastar.
Uyma Nedir? Uyma, kişinin görüşlerini içinde bulunduğu topluluğun görüşlerine paralel biçimde değiştirmesidir. Uyma davranışına günlük yaşamda sıkça rastlanır. Toplumun benimsediği şekilde giyinmek, toplumun benimsediği şekilde konuşmak uyma davranışına örnek verilebilir.
BENİMSEME: Bu tür uyma davranışında kişi bir kurala ya da görüşe onun gerçekten doğru olduğuna inandığı için uyar. Uyma davranışının temelinde inanma ve doğru olduğu için uyma vardır.
Emre itaatsizlikte ısrar suçu ve cezası 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 87. maddesinde düzenlenmiştir. Emrin hiç yapılmaması durumunda bir aydan bir seneye kadar hapis cezası söz konusudur.
“Hukuk devleti idesinin içerdiği üstün değerler uğruna, kamuya açık ve yasaya aykırı olarak gerçekleştirilen, bu sırada üçüncü kişilerin hakkını çiğnemeyen, barışçıl bir protesto eylemidir.” Sivil itaatsizlik haksız bir uygulamaya karşı bütün yasal yollar denendikten sonra girişilen “yasa dışı” bir eylemdir.
Sivil itaatsizliğin temelinde şiddetsizlik olması onu pasif direnişe yaklaştırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri