Senedinde kopukluk bulunmayan rivayet anlamında hadis terimi. Sözlükte “ulaştırmak, birleştirmek” anlamındaki vasl kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen muttasıl, terim olarak “senedinin başından sonuna kadar her râvinin hocasından semâ veya başka bir muteber öğrenme yoluyla alıp rivayet ettiği hadis” demektir.
Peygamber'e veya bir sahâbî yahut bir tâbiîye isnat edilen hadis demektir. Hadisi bu şekilde rivayet etmeye ta'lik adı verilir. Bir yazıda ayrı yazılması gereken harflerin birbirine karıştırılmasına, dişli harflerin dişlerinin belirtilmemiş olmasına da muallak denilmiştir.
Mürsel hadis (veya Münkati hadis), âhâd olup rivayet zincirinde atlama barındıran, yani râvilerinden bir veya birkaç tanesi atlanmış, belirtilmemiş hadislere verilen isimdir.
Her ravinin hadisi bizzat şeyhinden almış olması gerekmektedir. Böyle senedlere sahip hadislere MUTTASIL (المتصل) hadis denir. Senedin kopuk olmaması durumuna İTTİSAL (إتصال) adı verilir. Eğer hadisin senedinde kopukluk varsa, o isnad munkatı' (المنقطع) olur.
Bu ifade "bir olay, haber anlatılmak" anlamına gelir. Aynı zamanda Türkçe dil bilgisinde kullanılan "rivayet birleşik zamanı" dil bilgisi terimi olarak da kullanılır. Rivayet kelimesiyle ilgili örnek cümle kurmak gerekirse: Tüm gün boyunca sokakta duyduğu dedikodulardan, rivayetlerden bahsedip durdu.
İlgili 18 soru bulundu
Hadisin Yapısı:
Hadis rivayet edenlere ravi, bu işe rivayet, rivayet ettikleri hadise de mervi denilmektedir.
Peygamber'in (S) söylediği sözlerin aynen ezberlenip nakledilmesi anla- mında lafız rivayeti, bu hadislerin değişik lafızlarla rivayet edilmesi anlamında ise mana rivayeti terimleri kullanılmıştır. Hadiste asıl olan lafız rivayetidir.
Senedinde kopukluk bulunmayan rivayet anlamında hadis terimi. Sözlükte “ulaştırmak, birleştirmek” anlamındaki vasl kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen muttasıl, terim olarak “senedinin başından sonuna kadar her râvinin hocasından semâ veya başka bir muteber öğrenme yoluyla alıp rivayet ettiği hadis” demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Muttasıl kelimesi, ''ittisal'' kökünden türetilmiştir. İttisal, arasında hiç mesafe bulunmayan ve bitişik anlamına gelirken muttasıl da ara vermeden, sürekli demektir. Bu kelime cümle içerisinde zarf görevinde kullanılır.
a) Med harfini takiben aynı kelimede hemze bulunuyorsa buna “muttasıl med” (medd-i muttasıl) denir (جيئ - سوء - شاء gibi). b) Hemze med harfinden sonra ayrı kelimede bulunuyorsa “munfasıl med” (medd-i munfasıl) meydana gelir (وفي أموالهم - قوا أنفسكم - يا أبت gibi).
İsnadında, sahâbî olan râvisi veya diğer râvilerinden biri zikredilmeyen hadis. Sözlükte “göndermek, salıvermek, bırakmak” anlamındaki irsâl masdarından türeyen mürsel kelimesi terim olarak “tâbiînden bir râvinin, kendisiyle Hz. Peygamber arasındaki sahâbînin ismini atlayarak naklettiği hadis” mânasına gelir.
Peygamber'e ulaşmadan sahâbîde durması veya durdurulması” şeklinde tarif edilmiş ve sahâbenin söz, fiil ve takrirlerine dair rivayetlere bu ad verilmiştir. Buna göre bir râvinin, “Falan sahâbî şöyle dedi, şunu yaptı, yanında şöyle bir olay meydana gelince sesini çıkarmadı” diye naklettiği rivayetler mevkuftur.
Sözlükte “bir şeyin kusurunu gizlemek” anlamındaki tedlîs terim olarak “râvinin, görüşmediği ya da görüştüğü halde kendisinden hadis işitmediği hocasından işittiği zannını uyandıracak biçimde rivayette bulunması” demektir. Tedlîs yapan râviye müdellis, tedlîsle rivayet edilen hadise müdelles denir.
Yalan söylemekle itham edilen râviyi veya onun naklettiği rivayeti ifade eden hadis terimi.
Terim olarak “tâbiîn yahut tebeu't-tâbiînden birinin söz veya fiili ya da isnadı onlara kadar varmakla birlikte daha ileri gidemeyen hadis” mânasında kullanılmaktadır.
MUÂSARA – MUÂSARAT – MUÂSERE – MUÂSERET. ( ﻣﻌﺎﺻﺮﻩ– ﻣﻌﺎﺻﺮﺕ) i. (Ar. 'aṣr “devir, yüzyıl”dan mu'āṣara – mu'aṣarat) Birileriyle aynı asırda yaşama, yaşamış bulunma, çağdaş olma, çağdaşlık.
Eğer med harfinden sonra sebeb-i med olarak görülen hemzen aynı kelimede olursa buna medd-i muttasıl denir. Medd-i muttasılın en az iki elif kadar çekilmesi vaciptir. İki elif ile beş elif miktarı kadar çekilerek okunması ise caiz olarak kabul edilir. Medd-i muttasıl bitişik uzatma anlamına gelir.
Meddi muttasıl, bitişik uzatma demektir. Yani, Harf-i med ile Sebeb-i med bir kelimede bulunmuş demektir. Meddi muttasıl, ne vakit olur? Harf-i medden biri bulunup harf-i medden sonra da sebeb-i medden hemze olup her ikisi bir kelimede bulundukları zaman (Tecvid hükmü) Medd-i muttasıl olur.
Medd-i muttasıl, med harfi ile hemzenin aynı kelimede bulunmasıdır. Medd-i muttasıl'ın en az iki elif yaklaşık beş hareke kadar uzatılması vaciptir. Fakat Asım kıraatine göre dört elif miktarı uzatılır.
sürekliliği olan. kesilmeden aralıksız devam eden. bitişik, yan yana. aralıksız, hiç durmadan, biteviye.
Cevab : Meddi muttasılın (Tecvid hükmü) vaciptir, yani uzatmak gereklidir. Çünkü, bütün kırâat imamları (Kur'an okuma ilmiyle uğraşan âlimler) med ettiler (uzattılar), kasretmediler (kısaltmadılar). Yani, bir eliften fazla çektiler, medd-i tabiî gibi bir elif çekmekle bırakmadılar demektir.
Medd-i lîn´in hükmü nedir? Medd-i lîn´in hükmü câizdir.
Hadisler ilk dönemlerde daha çok şifâhî olarak rivâyet edilmiştir. Bu yöntem o dönem için en güvenilir yöntem olarak kabul görmüştür. Çünkü genelde kabul gören anlayışa göre hadisler, adâlet ve zabt sahibi olan kimselerin yine adâlet sahibi kişilerden dinleme ve ezberlemesiyle nakledilmiştir.
Sözlükte “su başına gidip su içmek; hadis nakletmek” anlamlarındaki rivâyet kökünden türeyen râvî (çoğulu ruvât), terim olarak “hadisi öğrenen ve onu eda terimlerinden biriyle nakleden kişi” mânasında kullanılır.
Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, hadis terimi olarak “hocanın kendi rivayetlerini içeren nüshayı rivayet etmesi için öğrencisine vermesi veya o nüshanın kendine ait olduğunu onaylaması” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri