Muvakkithaneler şehirlerdeki büyük camilerin bahçesine inşa edilmiş bir iki odadan büyük olmayan yapılardır. Bu yapılar içinde bulundukları külliyenin veya bitişik olduğu caminin vakfı tarafından idare edilir, buralarda çalışan kimselere ise zamanı ayarlayan, vakitten sorumlu kişi manasında muvakkit denilirdi.
Muvakkit, zaman ayarı yapan ya da vakti tayin eden kişi anlamına gelen bir kelimedir. Bu işin muvakkitler tarafından yapıldığı yerlere ise müvakkithane denirdi. Buralarda takvimler ayarlanır, ramazan imsakiyeleri hazırlanır ve namaz vakitleri ayarlanırdı.
güneşe bakarak namaz vakitlerini bildiren kimse.
Kapıcıbaşı rütbesinde bulunan Kütahya Mütesellimi Halil Kamil Ağa tarafından 1831-1832 yıllarında yaptırılmıştır. Uzunlamasına dikdörtgen planlı kesme taştan inşa edilen yapı, dıştan kiremit kaplı geniş saçaklı bir çatı ile örtülüdür.
Muvakkat, bir şeyin geçici veya sürekli olmayan bir durumu veya karakteristiği tanımlar. Bu kelime, belirli bir süreyle sınırlı veya kalıcı olmayan durumları ifade etmek için kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Muvakkit: Güneşe bakarak namaz vakitlerini bildiren kimse. En uzun geceyi müneccim ve muvakkit ne bilir, gecelerin kaç saat olduğunu keder bağımlılarına (aşıklara) sor.
Meşhur beyit de: Şeb-i yeldâyı müneccimle muvakkit ne bilir Mübtelâ-yı gama sor kim geceler kaç saat (En uzun geceyi gökyüzüyle, yıldızlarla uğraşan ne bilsin. Sen aşk derdine müptela olmuş kavuşamayan aşığa sor ki, geceler kim bilir kaç saat...)
İlk anlamı belli bir şekle ya da kalıba bürünmektir. Osmanlı döneminde devlete bağlı kurumları ve müesseseleri tanımlamak için de bu kelime kullanılırdı.
Zaviye (din), tekke gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü yapı. Zaviye, Osmanlıcada açı.
Rakkas, raks etmeyi kendine meslek edinen erkek ve sarkaç demektir. Bu kelime, günümüzde oldukça kullanılıyor. Günümüzde Rakkas kelimesi, çok sık kullanıldığı için pek çok kişi tarafından TDK sözlüğünde aranıyor. Rakkas kelimesinin TDK sözlük anlamı ise, raks yapmayı kendine meslek edinen erkek ve sarkaç demektir.
Fütüvvet, yiğitlik anlamına meslekî bir organizasyon; meslek teşkilatı olarak gelmektedir. Tasavvufî yönü olan bir meslek teşkilatıdır.
Enderun, Farsça "sarayın iç kısmı" demektir. Enderûn mektebine alınan çocuklara, Kur'an, tefsir, hadis, kelâm gibi dini dersler, edebiyat, inşa (şiir), dil bilgisi, Arapça, Farsça gibi dil ve edebiyat dersleri ve matematik, coğrafya, mantık gibi müspet ilimler dersleri okutulurdu.
Serseri, belli bir işi ve yeri olmayan başıboş kimse, hayta (TDK).
Tekamül kelimesi sözlüklerde olgunlaşma ve olgunluk anlamı taşımaktadır. Tekamül etmek ise bir kişinin bir olay karşısında tekamül etmesi, yani olgunlaşması veya evrim geçirmesi anlamına gelmektedir. Tekamül etmek kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüklerinde anlamı aşağıda belirtilmiştir.
Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir. Bu kelime mecazen meraklı ve çok soru soran kişiler için de kullanılır.
i. (Fr. nuance) Aynı cinsten olan şeyler arasındaki ince fark, ayırtı: Çok yerinde bir târif, milletlerin renk nüanslarını bildikleri ölçüde medenî olduklarını söyler (Nihad S. Banarlı).
"Şeb-i yeldâyı müneccimle muvakkit ne bilir Mübtelâyı gama sor kim geceler kaç saat" (Yılın en uzun gecesinin hangi gece olduğunu müneccimler ile takvim düzenleyenler asla bilmezler. Onun hangisini olduğunu ancak gama müptela olmuş âşık bilir.)
Şeb-i Yelda edebiyatta sıklıkla kullanılmış. Sevgilinin uzun siyah saçlarını tasvirde de rastlıyoruz Şeb-i Yelda'ya, sıkıntıyla geçen uzun gecelerin tasvirinde de. 21 Aralık, Kuzey yarım küre için, yılın en uzun gecesi ve en kısa gününe sahiptir. Bu günü takip eden günlerde geceler kısalmaya, günler uzamaya başlar.
[Köken olarak farsçadan geliyor. Shab (şeb): Gece / Yaldā (yelda): Uzun. Yeldâ da aslında Farsça'ya Süryanice'den geçmiş bir kelime. Süryani dilinde "Velede" kökünden gelir 'en uzun' demek oluyor.]
Şeb-i Yeldâyı Müneccimle Muvakkıt Ne Bilir; Mübtelâ-yı Gâma Sor Kim Geceler Kaç Saat - Mahmud Celaleddin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi.
Şeb-i yeldâyı müneccimle muvakkit ne bilir Mübtelâ-yı gama sor kim geceler kaç saat (En uzun geceyi gökyüzüyle, yıldızlarla uğraşanlar bilmez. Sen gecelerin kaç saat olduğunu aşk derdine müptela aşıktan sor.)
Yelda (Farsça: شب یلدا, Şeb-e Yeldā, Azerice: Çillə Gecəsi), en uzun gecedir.
Uzun süreli ilişkilerden kaçınan hovarda kişilere çapkın denir. Eski Türkçe bir sözcük olan çapkın, ''çapmak'' fiilinden türetilmiştir. Çapmak sözcüğü koşmak anlamına gelir. Bununla birlikte, eski Türk toplumlarında, tek bir şeyde karar kılamayan, sürekli fikir değiştiren kişiler de çapkın olarak nitelendirilirdi.
Ayakkabı çekeceği ya da bir diğer adıyla kerata ayakkabıyı daha kolay giymeye yarayan araç. Önceleri, ayakkabı çekecekleri hayvan boynuzundan yapılmaktaydı. Günümüzde ise yapımında metal ve ahşap sıklıkla kullanılır. Ayrıca fildişi ya da gümüşten yapılma pahalı çeşitleri de bulunmaktadır.
Hayta, boş gezerek faydalı hiçbir şey yapmayan insanları anlatmak için kullanılan bir kavramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri