“Muzun faydaları nelerdir?” deyince akla hemen potasyum içeriği gelir. Muzda yüksek miktarda bulunan potasyum minerali sıvı dengesinin düzenlenmesine yardım eden önemli bir elektrolittir. Potasyum, kasların kasılması ve sinir hücrelerinin yanıt vermesine yardımcı olur.
Erkekler için bunlardan bir tanesi kas gelişimini desteklemesidir. Özellikle vücut geliştirme ile ilgilenen kişilerde yüksek potasyum içeriğine sahip olan muz, kasların sağlıklı bir şekilde çalışması ve gelişmesini destekler.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Potasyum, magnezyum ve lif kaynağı muz spor öncesi yenebilecek en ideal meyve. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahip; ayrıca kan şekerinizde ani dalgalanmalara da sebep olmaz.
"Kışın lezzetli meyvelerinden muz, krampları azaltır, tok tutar, kan basıncını arttırır ve enerji verir. Tropikal bir meyve olan muzun faydaları saymakla bitmez..." Potasyum ve elektrolit yönünden son derece zengin olan muz, spordan sonra yiyebileceğiniz en iyi besinlerden biri.
İlgili 39 soru bulundu
Araştırmaya göre, iki muz 90 dakikalık yoğun egzersiz için size yeterli enerji sağlayabilir. İçerdikleri vitamin ve mineraller dayanıklılığınızı artırmaya yardımcı olur ve potasyum kas kramplarının ortaya çıkmasını engeller. Bu nedenle muz, birçok büyük sporcu arasında favori bir meyvedir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
İçinde bulunan protein ve mineraller sayesinde son derece sağlıklı olan muz, aynı zamanda lezzetli bir meyvedir. Dünyada portakal ve elmadan sonra en çok tercih edilen üçüncü meyve olarak bilinir. Faydaları sayısız olan muzu düzenli olarak her gün 2 adet yediğinizde olumlu sonuçlar alacaksınız.
Protein ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak spordan sonra 20-25 gram protein almak yeterli olabilir. Bu miktar, kas onarımını ve sentezini desteklemek için genellikle yeterlidir. Protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve tofu gibi besinler bulunur.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
Vitamin deposu bu meyve, cinsel isteği ve gücü arttırıyor... Protein, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K ve C vitamini deposu olan muz, aşkın ömrünü uzatıyor. Kan akışını hızlandıran bu meyve, cinsel isteği ve gücü arttırıyor.
7. Muz. Antrenmanınız 1 saatten fazla sürüyor ise antrenman sırasında besin takviyesi yapmalısınız. Muz, karbonhidrat ve besin maddelerinin hızlı bir şekilde alınmasını sağlar; ayrıca günlük potasyum ihtiyacınızın da yaklaşık %9'unu karşılar. Potasyum eksikliği kas kramplarına neden olabilir.
Hem büyüme (anabolik) hormonu olan insülin seviyesini artırır hem de kasları glikojenle (karbonhidratın depolanmış şekli) doldururlar ki bu iki nedenle önemlidir. İlk olarak glikojen kasları sert ve iri tutar. Glikojen kas hücrelerine su çeker ve böylece onları balon gibi şişirir.
Kas onarıcı içeceklerin başında süt gelir. Süt kas yapıcı özelliğine sahip olan içeceklerden öne çıkan isimlerden biridir. Süt haricinde karpuz suyu, üzüm suyu, nar suyu gibi içeceklerde kas onarımı için sıklıkla tüketilen içeceklerden bir tanesidir.
Az ve dengesiz beslenmek, kas gelişimini engelleyen faktörler arasındadır. Örneğin, yalnızca az kalori almak için besin değeri yüksek olmayan gıdaları tüketmek sık yapılan bir hatadır. Böyle bir beslenme modeli uyguladığınızda kaslarınızın gelişimi için gereken mineral ve vitaminlerden mahrum kalmanız olasıdır.
Ancak protein alımınız çok düşükse, egzersiz planınız tutarlı olsa bile sürekli kas büyümesini ve gelişmesini göremezsiniz. Çünkü diyetinizde yeterli protein yoksa, vücudunuz yağ depolarını kullanmaktan ziyade yakıt için kas kütlesini parçalamaya yönelebilir.
Spor sonrasında yiyeceğiniz haşlanmış yumurta, vücudunuza anında protein olarak dönecektir. Sabah saatlerinde yapılan spordan sonra ise tuzsuz yağsız tüketilen bir omlet, size gün boyu tokluk hissi verebilir.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Yeterli protein alın: Kas kütlesi artışı için yeterli miktarda protein almak önemlidir. Günde 1,6-2,2 gram protein/kg vücut ağırlığı tavsiye edilir. Yeterli kalori alın: Kas kütlesi artışı için yeterli miktarda kalori almak önemlidir. Fazla kalori alarak kas kütlesinin artırılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri