Muz, kasların gelişimi için önemli bir element olan potasyumca (K+) zengin bir meyve. 150 gramlık bir muz, yaklaşık 450mg civarı potasyum taşımaktadır. Muz, potasyumun doğal izotopunun (K-40) varlığından dolayı hafif radyoaktiftir.
Bir muz 0,1 mikro sievert radyasyon içeriyor.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
Bilgiler. Muzlar, potasyum açısından zengin oldukları için biraz radyoaktiftirler ve doğal izotoplarından biri, radyoaktif olan potasyum-40'tır. Muz dolu bir kamyon, kaçak nükleer silahlar arayan bir radyasyon dedektörünün alarmını tetikleyebilecek kadar radyoaktiftir.
En büyük kaynak içinde yaşadığımız binaların yapımında kullanılan taş, toprak ve malzemelerdir. Elektromanyetik radyasyon kaynaklarının yaklaşık %50'sini yaşadığımız binalarda mevcut olan radon gazından almaktayız. Diğer doğal radyasyon kaynakları arasında güneş, hava, su, toprak sayılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Ancak şarjda olan bir telefon dışarıya yaklaşık 3,4 miligauss elektromanyetik radyasyon yayıyor. Bu değerler cihazdan uzaklaşıp yakınlaştıkça değişirken, şarjda yaşanan bu yükselişin sağlık için daha tehlikeli olduğu belirtiliyor.
Hava fritözlerinin radyasyona neden olmayacağı ileri sürülüyor. Radyasyon üretecek fakat üretilen bu radyasyon insan vücuduna zarar vermeyeceği bildiriliyor. Sıcak hava fritözleri, pişirme esnasında kızılötesi radyasyon veya mikrodalga radyasyonu kullanmadığından dolayı sıkıntı olmayacağı söyleniyor.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin günde iki muzdan fazla yememesini önermektedir. Çok fazla muz tüketimi oldukça tehlikeli olabilir.
Radyoaktif bir çekirdeğin bozunma olayı olasılıklara bağlı bir süreçtir ve belirli bir zaman süresinde bozunma olasılığı hesaplanabilir ancak kesin olarak ne zaman bozunma olacağı belirlenemez. Radyoaktif atomların birim zamanda yaydıkları radyasyon aktivite olarak adlandırılır.
Muzun, sağlıklı bireyler tarafından doğru şekilde tüketildiğinde oldukça faydalı bir besin olduğu söylenebilir. Özellikle de mineral ve lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle sağlıklı beslenme planları içerisinde muza belirli aralıklarla mutlaka yer verilmelidir.
Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir. Kas güçsüzlüğü, düzensiz kalp ritmi ve geçici felç gibi durumlar ile karşılaşılmak istenmiyorsa, muzun fazla tüketiminden uzak durulmalıdır.
Yapılan araştırmalar sonucunda günde 3 tane muz yemenin yüksek basıncı ciddi bir şekilde düşürdüğü gözlenmiştir. Orta boyutlu bir muz yaklaşık olarak 422 mg potasyum içerir ve neredeyse hiç sodyum içermez. Yüksek Potasyum/Sodyum oranı, sodyumun kan basıncını yükseltme etkisini ortadan kaldırır.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Eğer yeterince olgun olmamış muz yerseniz, şiddetli bir mide ağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca karın ağrısı ile birlikte bulantılar ile de karşılaşabilirsiniz. Olgunlaşmamış muzu vücudunuz sindirmek için uzun bir süre çalışır ve yüksek miktarda nişasta içerir.
Eğer muz tükettiğinizde mide bulantısı, vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler görülüyorsa tüketilmemesi önerilir. Muz şeker hastalığı olan kişiler de fazla tüketilmemesi gerekir. İçerisinde fazla miktarda şeker bulunduğu için kişilerde sorunlara yol açabilir.
Ayrıca radyasyon, canlılarda genetik değişiklere de yol açmaktadır. Radyasyonun etkisi; cins, yaş ve organlara göre değişmektedir. Özellikle göz en fazla etkilenen organ olup, görme zayıflığı, katarakt ve göz uyumunun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Deri ise, radyasyona karşı daha dayanıklıdır.
GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt'a kadar ulaşabilir. İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir.
Radyasyon vücutta birikir mi? Radyasyon vücutta birikmez.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Kanser düşmanı olan muz kansere karşı direnci arttırır. Muzda bulunan A vitamini gözlere iyi gelir. Muzun zararları arasında ilk dikkati çeken bazı kişilerde fazla tüketildiğinde kabızlık sorununa yol açmasıdır. Ayrıca muzda yer alan iplik iplik olan lifler bazı kişilerde baş ağrısına neden olmaktadır.
İçinde bulunan protein ve mineraller sayesinde son derece sağlıklı olan muz, aynı zamanda lezzetli bir meyvedir. Dünyada portakal ve elmadan sonra en çok tercih edilen üçüncü meyve olarak bilinir. Faydaları sayısız olan muzu düzenli olarak her gün 2 adet yediğinizde olumlu sonuçlar alacaksınız.
Airfryer ile pişirilen yiyeceklerin, diğer pişirme yöntemlerine göre daha az değer kaybına neden olduğunu ifade eden Gıda Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Sema Aydın, airfryer ile yapılan kızartma işleminin akrilamid gibi kanser gelişimiyle bağlantılı bazı bileşiklerin oluşmasına neden olabileceğini belirtti.
Airfryer kullanımı kansere neden olmaz. Cihazın çalışması için kullanılan yüksek sıcaklık ve hava akışı, yiyeceklerin zararlı bileşenlerini oluşturacak kadar yüksek değildir. Ayrıca, airfryer kullanımı sırasında oluşan kanserojen maddelerin miktarı, diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında çok düşüktür.
Airfryer, yiyecekleri kızartmak için az yağ kullanır. Bu, kalori alımını azaltır ve sağlıklı bir diyet sürdürmeyi kolaylaştırır. Airfryer, geleneksel kızartma yöntemlerine göre daha sağlıklıdır. Ancak, buharlama veya haşlama gibi diğer pişirme yöntemleri Airfryer'dan daha sağlıklı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri