Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre özellikle sevdiğimiz bir müziği dinlemek, duyguları, hareketleri, zevk ve acı algılarını etkileyen beyin kimyasalı dopamin seviyesini arttırıyor. Bir başka araştırmaya göre mutlu, üzücü farketmiyor; her türlü müzik beyni olumlu etkiliyor.
Müzik dinlerken beyin, vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfin hormonunu salgılıyor. Aynı zamanda iyi hissetmemiz için de nükleus akumbens adı verilen beynin haz merkezi harekete geçiyor ve en sevdiğin şeyi yapıyormuşsun gibi hissetmeni sağlıyor.
Beyin görüntüleme çalışmaları, müziğin beyindeki birçok bölgeyi aktifleştirdiğini gösteriyor. Mekânsal beceriler sırasında da benzer beyin bölgeleri etkin hâle geliyor. Müzik dinleme veya müzik eğitimi sırasında tekrar tekrar aktifleşen bu bölgelerin hacmi artıyor.
Müzik endorfin salgılanmasını sağlayarak olumlu duygusal tepkilerin tetiklenmesini sağlar. Müziğin beyin işlevlerini geliştirdiği birçok araştırma ile ortaya koyulmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda müziğin depresyonun hafifletilmesinde yardımcı olduğu ve kronik ağrıları azalttığı gözlenmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Müziğin beden üzerindeki etkisi
anılarımızı canlandırabilir ve hatta acılarımızı dindirebilir. daha kolay uykuya dalmana yardımcı olur. motivasyonunu artırır. Ruh halini yükseltir.
Rahatlatıcı ve keyifli müzikler, insanların mutluluk, huzur ve rahatlama hissi yaşamasına yardımcı olabilir. Stres Azaltma: Müzik, stresi azaltmada etkili bir araç olabilir. Sakinleştirici müzikler dinlemek, stres hormonlarının düşmesine ve gevşeme hissinin artmasına katkıda bulunabilir.
Araştırmaya göre caz ve klasik müzik dinleyenler sözlü şarkıları tercih edenlerden daha zeki. Araştırmalar müzikal tercihlerini Mozart ve Bach'dan yana yapanların sözlü şarkıları tercih eden kişilerden daha zeki olabileceğini ortaya koydu.
Odaklanma gerektiren işlerde ise düşük seste dinlenen elektronik (ambient) müzik yaratıcılığı tetikliyor. Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre özellikle sevdiğimiz bir müziği dinlemek, duyguları, hareketleri, zevk ve acı algılarını etkileyen beyin kimyasalı dopamin seviyesini arttırıyor.
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
Bilindiği gibi, müzik dinlemenin verdiği haz, insan psikolojisinde olumlu etkiler yaratarak insana mutluluk vermektedir. Kulağa hoş gelen müziklerin dinlenilmesi halinde, bireyin beyninde “endorfin” ve “doparin” adı verilen hormonların salgılandığı, bunun da kişiyi rahatlattığı ve mutlu ettiği görülmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde bir saatten fazla müzik dinlemenin zararlı olabileceği konusunda uyardı.
Uykunuzu iyileştirmenin yollarını arıyorsanız, müzik harika bir seçenektir. Uyurken müzik dinlemek, bazı temel yönergeleri izlediğiniz sürece faydalıdır. Müzik dinleyerek zihninizi günlük düşünce ve streslerden uzaklaştırabilirsiniz. Müzik dinlerken rahatlamak ve rahat hissetmek kolaydır.
Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmada "groove" müziğin beynin performansını artırdığı keşfedildi. Zaman zaman "groovy" diye de anılan bu müzik tarzı genellikle dans müziğiyle eşleştirilse de aslında ritmik şarkıların çoğunu kapsıyor.
Müzik Dinlemek veya Müzikle Uğraşmak: Mutluluk hormonunun seviyesini artırmada müzik önemli bir aktivitedir. Enstrümantal müzik dinlemek, salgılanan dopamin miktarını artırır, mutluluk hormonu seviyesini artırır.
Washington Post gazetesinde yer alan habere göre; bu zamana dek izlediğimiz filmlerde genelde psikopatların ya klasik müzik ya da Beatles dinlediğini gördük. Ancak New York Üniversitesi'nden araştırmacılar, potansiyel seri katillerin biraz daha modern zevklere sahip olduğunu söyledi.
Zeki kişiler, kendilerini yeni fikirlere ya da fırsatlara karşı kapatmazlar; diğer insanların görüşlerini değer ve geniş fikirlilikle kabul etmeye ve düşünmeye isteklidirler. Ve daima alternatif çözümlere açıktırlar.
Müzik ruhun gıdası olduğu kadar kalbin de gıdasıdır. Hastalıkların iyileşmesine yardımcı olan müzik, kalp rahatsızlıklarının da tedavi sürecini hızlandırabiliyor. Kalp ritimlerini normalleştiriyor, tansiyonu düzene sokuyor. En iyi ağrı kesici olan müzik, ağrıların hafiflemesi ve dinmesinde önemli rol oynar.
MÜZİĞİN FAYDALARI NELERDİR? Müzik dinlemek, insanın estetik duygusunu ve ritim sezgisini uyararak geliştirir ve içinde güçlü duygular uyandırır. Müzikle bireyin yaşama heyecanı artar. Müzik kişiyi dinlendirir, canlandırır, sakinleştirir ve insani yönünü zenginleştirir.
Çeşitli araştırmalar, klasik müziğin temposunun insan kalbinin normal atışlarına benzer bir akışa sahip olduğunu gösteriyor. Endişeyi, kaygıyı ve stresi azaltan bu tempo sebebiyle her ne kadar doğrudan bir tedavi olarak uygulanmasa da klasik müzik, depresyon tedavilerinde kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri