Rahim Ağzı Kanseri Nedir? HPV aşısı siğilleri geçirir mi; HPV aşısının siğilleri geçirmesi söz konusu değildir.
HPV aşısı, HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan, yaşa bağlı olarak iki ya da üç doz halinde yapılan ve HPV enfeksiyonlarının genital siğil ya da kansere yol açmasını önleyen bir aşıdır.
HPV Tamamen Vücuttan Atılabilir mi? Gerekli tedavi yöntemleri uygulandıktan ve tedbirler alındıktan sonra 2 yıl içerisinde vücuttan % 80-90 oranında HPV virüsünün atılması mümkün olabilmektedir.
HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonundan, HPV ile ilişkili kadında rahim ağzı, dış genital organlar, makat, erkekte penis ve makat, her iki cinsiyette baş-boyun ve boğaz kanserlerinden ve siğillerden korunmaya yarayan bir aşıdır.
HPV bulaştıktan sonra genel olarak 4 hafta ile 8 ay arasında genital siğil oluşur. Bazen de yıllarca sessiz kalır, sonrasında siğiller, kanser öncülü lezyonlar veya kansere bağlı lezyonlarla ortaya çıkabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Genital siğillere neden olan çoğu HPV enfeksiyonu, birkaç aydan iki yıla kadar herhangi bir yerde kendi kendine kaybolabilir. Ancak genital siğiller tedavi edilmeden kaybolsa bile, yine de HPV virüsü vücutta kalabilir.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
Siğil tedavi edilmezse bir süre sonra çoğalmaya başlar. Tedavi edilmeyen genital siğiller, rahim ağzı kanserine yol açabilir.
Cinsel organda siğil görülmesi çoğu kişiyi endişelendirse de aslında tehlikeli değildir. Hpv'nin kansere neden olabilecek tipleri genelde genital siğil neden olmaz. Ancak bu durum, hpv'nin hala bulaştırılabilir olduğu gerçeğini değiştirmez.
Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir.
Sonuç olarak, C vitamini, D vitamini ve çinko bakımından zengin yiyecekleri diyetlerimize dahil etmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye ve bizi HPV'ye karşı korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca bu vitamin ve minerallerin takviyelerini düzenli olarak kullanmak da bağışıklığınız için faydalı olacaktır.
HPV aşısı ömür boyu korur mu? HPV aşısı dozları tamamlandıktan sonra kanda oluşan koruyucu antikorlar ömür boyu HPV virüsüne karşı koruyuculuk sağlar.
Hpv pozitif bile olsa hpv aşısı yapılabilir. Hpv aşısının yapılması için hpv testinin negatif olması gerekmez. Vücutta bulunan hpv virüsüne faydası olmasa bile vücut o virüsü attıktan sonra tekrar bulaşmasını engelleyecektir. Bu nedenle hpv aşısı yapmak için hpv testi yapılması önerilmemektedir.
HPV enfeksiyonları tekrarlar. HPV nedeni ile ortaya çıkan rahim ağzı, vulva, vajina, anüs, penis, ağız, baş ve boyun kanserleri arasında özellikle rahim ağzı kanserlerinin görülme oranı her yıl artış göstermektedir.
Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.
HPV bulaşmış olması kişinin evlenmesine bu sebeple engel değildir.
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
Bazı vakalarda siğiller ülseratif ve karnabahar görünümlü lezyonlar şeklinde yavaş gelişim göstererek etraf dokuya yayılabilir. Genital siğiller genellikle ağrısız, kaşıntıya sebep olan, koparılırsa ya da jiletle kesilirse kanayan yapıdadır. Çoğalmaya meyilli olabileceği gibi bazen yıllarca aynı boyutta da kalabilir.
Eğer kadın veya erkeğin bağışıklık sistemi güçlü ise bunlarda her zaman siğil oluşmayabilir. Ancak eğer kişinin strese veya başka nedenlere bağlı bağışıklık sistemi düşerse bunlarda değişik derecelerde siğil çıkabilir.
Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
Tedavide en sık olarak salisilik asit içeren bantlar tercih edilir. Bu tedavi dışında sıvı nitrojen, küretaj ve lazer tedavi gibi diğer çeşitli siğil tedavisi yöntemlerinden faydalanılabilir.
Siğil yapan HPV tipleri genellikle düşük riskli tip 6 ve 11 olup, bu tipler kanser yapmaz.
HPV virüsünü alan kadında ilk bir yılda %70 oranında, ikinci yılda %90 oranında bağışıklık sistemi tarafından virüs temizlenir.Sadece hastada enfeksiyon kalıcıdır. Kalıcı enfeksiyonun yüksek kanser riskli olması durumunda ise rahim ağzı kanseri oluşması yaklaşık 15-20 yıl sürer.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri