Mesleki yeterlilik belgesi sadece
Kısaca mesleki yeterlilik belgesi, Alınması zorunlu olan her meslek grubu için farklı şekilde teorik ve uygulamalı olarak hazırlanan bir sınav ardından verilen sertifikadır diyebiliriz. Sınava MKY'nın onayladığı yerlerde girebilirsiniz. CERTÜRK MYK tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdur.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEREDEN ALINIR? Mesleki Yeterlilik Belgesi, yalnızca Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından verilebilir.
Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.
Hem Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi hem de MEB onaylı ustalık belgesi, bireylerin bir meslekte belirli bir seviye standardını yakalamış ve belirli bir kalitede iş yaptıklarını gösterir nitelikte bir belgedir.
İlgili 37 soru bulundu
Mesleki yeterlilik belgesi sadece Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından verilebilir. Ayrıca, sertifikanın ulusal mesleki yeterlilik sistemine uygun olması gerekir. Bir işçinin yeterlilik sertifikası alabilmesi için önce uygun kurumu bulması gerekir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi olan süresiz "Kalfalık" ve "Ustalık" düzeyinde belgelendirme, Mesleki Eğitim Merkezlerimiz aracılığıyla yapılmaktadır. Halk Eğitimi Merkezlerimizden aldığınız kurslar ile kalfalık veya ustalık seviyesinde belgelendirme yapabilirsiniz.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
Çok sayıda çalışan için artık mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeye sahip olmayanların çalışma izni ise olmayacak. Düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giriyor.
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
18.01.2017 tarihinde başlatılan entegrasyon çalışmaları kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TÜRKSAT ile üçlü protokol imzalanmış ve çalışmalar 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak söz konusu hizmetler e-devlet üzerinden de kullanıma açılmıştır.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır? MYK kurumuna başvurarak, yeterlilik belgesi alınabilir. Ayrıca, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından da, Mesleki yeterlilik belgesi alınabilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçları için tıklayınız. Sonucunuz başarılı ise, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşundan yeterlilik belgenizi vakit kaybetmeden elde edebilirsiniz.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
Adayın sınavlarda başarılı olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 80 puan alması gerekmektedir. Adayın sınavlarda yapılacak işlem için verilen süreyi aşmaması gerekir.
Söz konusu ücretsiz sınav haklarının tamamını kullanıp belge almaya hak kazanamayan kişiler tekrar sınav ücreti ödeyerek sınavlara katılabilirler. 21. Sınavlara girmeden önce eğitim veriliyor mu? - Hayır, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları adayları eğitime tabi tutmaksızın doğrudan sınavlara almaktadır.
Sınavlara girme hakkı elde eden adayların 3 sınav hakkı bulunmaktadır.
Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar (firmalar); İstanbul, Avrupa Yakası, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana vb şehirlerde hizmet vermektedirler.
Mesleki yeterlilik belgesi ustalık belgesi yerine geçer mi sorusu sıkça cevap aranılan sorular arasında yer alır ama cevabı kesin bir dille hayırdır. Bu nedenle ustalık belgesi olan bir kişi aynı meslek için mesleki yeterlilik belgesi istenilen bir işletmede ustalık belgesini göstererek yetkin olduğunu kanıtlayamaz.
Bu sorunun cevabı hayırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri