Kaynakçı sertifikası veya kaynakçı belgesi alan çalışanlar tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sorunsuzca çalışabilirler. Çünkü bu belge alan kişilere işlerinde uzman,tecrübeli olduklarını gösterir. Nitelikli bir çalışan olmanın yolu bu belgeyi almaktan geçiyor.
Kaynakçı Sertifikası almak isteyen adayların randevu alarak ODTÜ-PSM gözetiminde sınava girmeleri gerekmektedir. Sınavlar, ODTÜ Kaynak Teknolojisi ve Tahribatsız Muayene Merkezinde veya çok sayıda adayın katılması ve sınav ortamının sağlanması halinde adayların çalıştığı kurumda yapılabilmektedir.
Bu süre sınırı 6 yıldır. Kaynak operatörü açısından da bu durum geçerlidir. Yeterlilik belgesine sahip olan kişiler, belgelerini aldıktan 6 yıl sonra yeniden sınavlara girerek belge almak zorundadır. Yeterlilik belgesi hakkında daha fazla bilgi almak için +90 (216) 565 55 55 numaralı telefon ile görüşmek mümkündür.
Kaynak Operatörü MYK Belgesi (Seviye 4) kaynak operatörlerinin alması gereken bir belgedir. Kaynak Operatörü, teknik resim, kroki veya iş talimatlarına göre kaynak işlemini yapmak için kullanılan tam mekanize veya otomatik kaynak donanımlarını kullanan ve ayarlarını yapan kişidir.
Belge almaya hak kazanmış olan adayların “Ücret Politikasında” belirtilen “MYK Belge Masraf” ücretinin yatırmasının ardından, beş iş günü içerisinde, Belgelendirme Müdürü tarafından belgelerin basılması amacıyla, belge almaya hak kazanan kişilerin listesi Mesleki Yeterlilik Kurumu'na iletilir.
İlgili 34 soru bulundu
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR.
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
Eğitime katılmak için belgelendirme standartlarına uygun olarak eğitim veya tecrübeyi (en az iki yıl) kanıtlayan belge gereklidir. 7 saat teorik ve 7 saat pratik olmak üzere toplam 14 saatlik bir eğitimdir.
Kaynak ustası sertifika programlarının yanında meslek liselerinin metal işlemleri bölümü de bu mesleği yapabilmenizi sağlar. Ayrıca üniversitelerin meslek yüksekokullarında Kaynakçılık ve Kaynak Teknolojisi bölümleri de bulunur. Ustalık için çıraklık ve kalfalık aşamalarını başarıyla bitirmek gerekir.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
İş sağlığı ve güvenliği ile çevreye ilişkin önlemleri alarak ve iş talimatlarına göre çelik malzemelerin ergitmeli kaynak yöntemlerinden herhangi birini elle veya yarı mekanize kaynak donanımlarını kullanarak kaynak işlerini yapan nitelikli kişidir.
Mesleki yeterlilik belgesi sınav ile alınan ve kişinin bir meslekte uzmanlaştığını, o meslek alanında yetkin olduğunu kanıtlar nitelikte bir belgedir. Ustalık belgesi de aynı şekilde sınavla alınan ve kişinin o meslekte usta olduğunu ve belirli bir bilgi, birikime sahip olduğunu kanıtlar nitelikte belgedir.
Soru Sayısı: 40 Gereken Doğru Cevap Sayısı: 28 Başarı Notu: 70 Sınav Süresi: 60 dk.
Hem Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi hem de MEB onaylı ustalık belgesi, bireylerin bir meslekte belirli bir seviye standardını yakalamış ve belirli bir kalitede iş yaptıklarını gösterir nitelikte bir belgedir.
Seviyedir. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi veya 4 seviye mesleki yeterlilik belgesi şeklinde ifade edilebilirler. Seviye 1 mesleki yeterlilik belgesi en temel seviyedir. Seviye 8 mesleki yeterlilik belgesi en son seviye mesleki yeterlilik belgesidir.
Kaynak Operatörü (Seviye 4), teknik resim, kroki veya iş talimatlarına göre kaynak işlemini yapmak için kullanılan tam mekanize veya otomatik kaynak donanımlarını kullanan ve ayarlarını yapan kişidir.
eleman.net verilerine göre, Kaynakçı 2023 yılında ortalama 30.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kaynakçı , Ocak 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.960 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Türkiye'de yaşanan ara eleman sıkıntısı deprem bölgesinde başka bir boyuta taşındı. Depremin vurduğu 11 il ve çevresinde kaynakçı gündeliği 4 bin TL'den, freze operatörü 3 bin 500 TL'den, kepçe operatörü de 6 bin TL'den başlıyor.
Kaynak Mühendisliği eğitimi, Uluslararası Kaynak Enstitüsü IIW'nin yönergelerine göre yürütülmekte olup, yaklaşık 500 saat sürmekte ve 3 bölüm halinde uygulanmaktadır. Bu eğitime, teknik alanda bir mühendislik diploması sahibi olanlar katılabilirler.
Ustalık belgesi nereden alınır sorusunun yanıtı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirlenmiş olup ustalık belgesi verme yetkisi sadece mesleki eğitim merkezlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle ustalık belgesi alabilmek için Mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılması gereklidir.
Kaynakçı sertifikası, kaynakçılık mesleğinde çalışmak isteyen kişilere verilen bir sertifikadır. Kaynak, iki veya daha fazla parçayı birleştirmek için eritilmiş metal kullanma işlemidir. Bu işlem, genellikle endüstriyel sektörlerde kullanılır ve birçok farklı uygulama alanı vardır.
Kaynak teknolojisi bölümü; endüstrinin kaynaklı imalat ve tamirat sektöründe, her türlü kaynak işlerini yapacak uzmanları yetiştirmeyi hedefler. Kaynak teknolojisi bölümü üniversitelerde 2 yıllık ön lisans eğitimi olarak karşımıza çıkıyor. Bölümden mezun olanlar kaynak teknikeri unvanını almaya hak kazanıyor.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
18.01.2017 tarihinde başlatılan entegrasyon çalışmaları kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TÜRKSAT ile üçlü protokol imzalanmış ve çalışmalar 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak söz konusu hizmetler e-devlet üzerinden de kullanıma açılmıştır.
Tesviyeci 3 Mesleki Yeterlilik Belgesi
Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek, Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri