Çünkü eski Yunan dilinde söz kavramını vermek için bir değil, üç sözcük vardır: Biri “mythos”, öbürü “epos”, üçüncüsü “logos” (Erhat, 1996, s. 1). Birden çok sözcükle kendisine anlam bulan mitos kısaca, söylenen veya duyulan söz, masal, öykü, efsane anlamlarına gelmektedir (Erhat, 1996, s. 1).
Mitos, söylenen, duyulan veya hayal ürünü olan sözlerdir. İnsanların gördüklerini ve duyduklarını anlattığı aktarım ürünleri olmakla birlikte; insanoğlu kendinden de birçok ilaveler yapabilmiştir. Mitos, mitolojinin hayali olay örgüsüdür. Logos ise, "Gerçeğe dayanan söz" anlamını karşılar.
Tarihsel perspektiften bakıldığında; “mythos” ve “logos” terimleri, Antik Yunan dünyasında, tanrıların ve tanrıçaların (gods, goddesses) efsanevî anlatılarından (mythos), rasyonel düşüncenin, felsefe ve akabinde de bilimin kademeli gelişimine (logos) intikali tanımlamak için kullanılır.
“Mitos (mythos), Yunancada söz öykü anlamına gelir. Mitoslar, ilkel insan topluluklarının evreni, dünyayı ve tabiat olaylarını kişileştirerek yorumlamak, henüz sırrını çözemedikleri hayatın ve evrenin çeşitli görüntülerini bir anlam kolaylığına bağlamak ihtiyacından doğmuş öykülerdir.
Modern bakış, Yunan felsefesinin oluşumunu “irrasyonel olan mitos”un, “rasyonel olan “logos”a geçişi olarak yorumlar. Felsefenin Yunan mucizesi olarak adlandırılmasının temel etkenlerden biri bu geçişin çok keskin olduğunun iddia edilmesidir.
İlgili 38 soru bulundu
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür. MÖ 5. yüzyılda Herakleitos logosu evreni düzenli bir bütün olarak kuran ve hareket ettiren ussal ilke biçiminde tanımlamıştır.
Psikolojide logore veya logorrhoea (Antik Yunanca λόγος logos "kelime" ve ῥέω rheo "akmak" kelimesinden gelir) aşırı söz ve tekrarlamaya neden olan ve tutarsızlığa neden olabilen bir iletişim bozukluğudur.
Logos, daha çok insani söz ve konuşma; akıl, düşünme ve nihai olarak felsefedir. Nasıl ki mitos bir hikaye, masal ve efsane biçimine dönüştürürlmüş ise; ki bu da, mitos kelimesinin kökeni grekçede gerçekleşmiştir: logos'da, evrensel akıl ve bunun ifade biçimi olan felsefe olarak boyut kazanmıştır.
Gizemcilik ya da mistisizm, dinsel esrimelerle ilgili ülkülemlerin, erdemlerin, ayinlerin, ve efsanelerin uygulanmasının birlikte yapıldığı fikir akımı. Aynı zamanda nihai veya gizli gerçeklerdeki içgörüye, çeşitli uygulamalar ve deneyimlerle desteklenen insan dönüşümüne de atıfta bulunabilir.
Mitoloji (Yunanca söz, öykü anlamına gelen mitos ve akıl ile kavrama anlamına gelen logos), mitler olarak adlandırılan kültürel ögeler arasındaki dini masalların ve bu tarz anlatıların incelenmesi ve yorumlanmasıdır.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
Bilgi Felsefesi Nedir? Antik Yunanca “bilgi” anlamına gelen “episteme” ve “akılcı söz” anlamına gelen “logos” sözcüklerinin birleşiminden meydana gelen epistemoloji, felsefenin bilgiyi inceleyen teorik bir dalıdır.
bilmecelerde genellikle çıkan dünyayı yöneten us, tanrı kelamı. soz, akıl, anlam, dusunce kavramlarının tumunu kapsayan deyim.
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
Herakleitos eserine logos ile başlıyor: "Bu her zaman var olan logos'u insanlar yalnızca işitmeden önce değil, işittikten sonra da anlamıyorlar.
Bu bağlamda 'mitos' ve 'epos' arasındaki fark da şöyle tanımlanabilir: Mitos söylenen sözün, anlatılan öykünün içeriği, epos da onun sanatsal bir dille, ölçüyle işleniş ve ele alınış biçimidir.
Toparlayacak olursak mitik bilinç kendini bir zaman, mekân ve sayı görüsü olarak, değişim (nedensellik) kategorisi ile işleyen bir düşünme biçimi olarak ve bir benlik kavrayışının içerildiği yaşam biçimi olarak ifşa eder.
Mitler her zaman evrenin veya onun küçük bir parçasının kökenini ve nasıl yaratıldığını şimdiye ve şimdiki zamana bağlayarak anlatır. Mitlerde bu anlamda geçmiş, gelecek ve şimdi arasında bir eş süremlilik görülür. Mitlerdeki zaman kökenle ilgili olduğu için de kutsaldır.
Kelime aynı zamanda âdet haline gelmiş anlamı taşımaktadır. Mitlerde geçen sosyal etkinliklerin çoğu ritüellere dayanır. Bir başka ifade ile, ilkel kabileler sosyal etkinliklerinin çoğunu ritüellerle anlatırlar. Ritüeller mitlerin kalıplaşmış davranışlarla anlatım şeklidir.
Herakleitos'a göre, arkhe “ateş”tir. Alevde yakılan bir şey değişime uğrar ve sonunda hepsi alev olur, alevin kendisi ise asla değişmez. Yakılan her şeyin ateşe dönüşmesi gibi, ateşte her şeye dönüşmektedir, bu sebepten ötürü Herakleitos, ateşin arkhe olduğunu öne sürmüştür.
Felsefe (philosophia) terimini ilk kullanan Pythagoras, bunu daha çok dinî ve ahlâkî anlamda kullanırken Aristoteles'te nedenleri araştıran zihinsel bir disiplin olarak kullanılmış ve episteme ile eş anlamlı tutulmuştur.
Felsefe terimini ilk kullanan kişi M.Ö. 6. Yy.'da yaşamış, ünlü filozof ve matematikçi Pitogaras'dır.
Özdek, bilinçten bağımsız olarak var olan her şey. Bilincin dışında ve ondan bağımsız olarak var olan her şey Özdek'tir. Bu anlamda özdek, Nesnel gerçek (Objektif realite) olarak tanımlanır.
Hıristiyanlık'ta, Hz. Îsâ'nın Tanrı'nın kendisine hulûl etmiş ezelî ve ebedî kelâmı olduğu inancını ifade eden terim. Kur'an'da Allah'ın sözü anlamında, ayrıca Hz. Îsâ'yı tanımlamakta kullanılan terim.
Logos, ikna etmeye mantıksal bir yaklaşımdır. Logos, ikna etmek için insanların mantığına hitap etmek anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri