Naat, hz. Peygamberi öven, ona olan sevgi ve aşkı dile getiren şiirlerdir. Divan şiirinde dini türler içerisinde yer alır. Divanlarda tevhit ve münacattan sonra yer alır.
Naat, İslam Peygamberi Muhammed'i övmek veya niteliklerini aktarmak amacıyla yazılan şiirdir. Kelime anlamı olarak "övmek, methetmek" gibi anlamlara gelir. Naatları yazan kişilere na't-gü, naatları dinsel törenlerde okuyan kişilere de na't-han denir. Arif Nihat Asya'nın "Naat" adlı şiiri bu türe bir örnektir.
Naat, terim anlamı itibariyle Hz. Muhammed'in vasıflarını överek anlatan manzum veya mensur eserlere denir. Naatlarda peygamberimize duyulan sevgi, çeşitli teşbih ve mecazlarla ifade edilir.
1- Naat türündeki şiirler, hem divanların hem mesnevi türündeki kitapların ilk sayfalarında yer alır. Şair, sebeb-i telif bölümünde eseri niçin kaleme aldığını açıkladıktan sonra dua, naat ve münacat bölümlerine geçer. 2- Naatlarda peygamber efendimizin üstün vasıflarından övgüyle bahsedilir.
Naat, Hz. Muhammed'i öven sözlerden mürekkep bir dinî şiir ve bu sözler üzerine bestelenen bir dinî mûsikî türüdür.
İlgili 25 soru bulundu
3- Naat; Peygamber Efendimizi övme amaçlı yazılan şiirlerdir. Kaside, gazel, mesnevi, terkib-i bend, terci-i bend, müstezad nazım biçimleriyle yazıldığı gibi düz yazı şeklinde de yazılabiliyor.
Arif Nihat Asya (7 Şubat 1904- 5 Ocak 1975) Naat'ını, içinde bulunduğu “hâl”in bir yığın olumsuzluklarına duyduğu tepkiden hareketle, Asr-ı Saadet ve bu dönemi şahsında somutlaştıran Hz. Peygamber'e duyduğu derin özlemin ifadesi ekseninde kaleme almıştır.
Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Türk edebiyatında naat türündeki şiirlere ilk kez Yusuf Has Hâcib'in yazdığı Kutadgu Bilig'te, Ahmed Yesevî'nin yazdığı Dîvân-ı Hikmet'te ve Edip Ahmed Yüknekî'nin yazdığı Atabetü'l-Hakayık adlı eserlerinde rastlanır.
Naat, hz. Peygamberi öven, ona olan sevgi ve aşkı dile getiren şiirlerdir. Divan şiirinde dini türler içerisinde yer alır.
Naat, terim olarak Hz. Muhammed'in vasıflarını överek anlatan manzum ve mensur eserlere denir. Divanlarda ya da mesnevilerde daha çok tevhit ve münacattan sonra gelen naatlarda peygambere duyulan sevgi çeşitli teşbih ve mecazlarla ele alınır.
Çağatay edebiyatında Ali Şîr Nevâî, divan ve mesnevilerinin tamamında ve mensur eserlerinde yer verdiği pek çok na't örneğiyle na't şairi unvanına lâyık görülmüştür.
Naat, bilindiği üzere Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S. )'e övgü amacıyla yazılan şiirlerdir. Edebiyatımızdaki ilk naat Yusuf Has Hacib'in 1069 yılında kaleme aldığı Kutadgu Bilig adlı eserde yer aldı.
Divan edebiyatı (Klasik Türk edebiyatı, divan edebiyatı, yüksek zümre edebiyatı, havas edebiyatı, saray edebiyatı, enderun edebiyatı, klasik edebiyat, eski edebiyat veya tarzıkadim olarak da bilinir), Türk kültürüne has süslü ve sanatlı bir edebiyat türüdür.
Divan edebiyatında ölen bir kimsenin yiğitliğini, cömertliğini iyiliğini, yaptıklarını övmek ve ölümünden duyulan acıyı dile getirmek için yazılan şiir türüne mersiye adı verilir. Mersiyeler genellikle mesnevi ve terkib-i bent nazım biçimlerinde yazılmıştır.
İlk örnekler
Giritli Ali Azîz Efendi'nin 1796-97'de yazdığı ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.
Terim olarak ise na't, “Hz. Muhammed'i övmek, onun sahip olduğu maddî ve manevî güzellikleri anlatmak için” yazılmış şiirlere denir ve başka kişiler için yazılmış na'tlardan ayırmak için bunlara na't-ı şerîf, na't-ı peygamberî, na't-ı rasûl veya na't-ı nebevî denir.
Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir. Söylev, heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır. Söylevlerin konuları, çoğunlukla; toplumsal fikirler, toplumsal ve millî dâva ve olaylardır.
NUTUK(SÖYLEV):
Bir topluluğa veya kitleye belli bir düşünceyi ya da bir duyguyu aşılamak için, coşkulu ve sanatlı yapılan konuşmalara nutuk (söylev) denir. Bu tür konuşmalara hitabet,nutuk söyleme sanatına hitabet, topluluk önünde bu tür konuşmaları yapanlara ise hatip denir.
Salavat, İslam peygamberi Muhammed'e ve onun soyundan gelenlere (Ehl-i Beyt) saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir. En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Methiye, edebiyatta bir kimseyi veya bir şeyi övmek için yazılmış şiirlerdir. Methiyeler, genellikle padişahları, sadrazamları, devlet ileri gelenlerini ve din büyüklerini övmek için yazılan kasidelerdir. Ancak kaside şeklinden başka nazım şekilleri ile söylenmiş methiyeler de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri