Nabi, 1642 yılında Şanlıurfa'da doğmuş, divan edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Eğitim hayatını Şanlıurfa'da geçiren yazar, hayatının büyük bir kısmını İstanbul'da geçirmiştir. Geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 1712 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
Hikemî üslup, bir edebî anlayış olarak “düşünceye dayalı, hikmetli söz söyleme” olarak tanımlanabilir. 17. yüzyılın ikinci yarısında eserler veren Nabi ile en önemli temsilcisini yetiştiren bu üslup, asıl etkisini sonraki yüzyılda göstermiştir.
Osmanlı dönemi meşhur şair ve velilerindendir. Adı Yusuf'tur. Nabi, peygamberler ve veliler şehri olarak bilinen Urfa'da doğdu. 1124 (m.1712) yılında İstanbul'da vefat etti. Üsküdar'da Karacaahmet Kabristanı'na defnedildi.
İlgili 39 soru bulundu
Nabi, 1642 yılında Şanlıurfa'da doğmuş, divan edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Eğitim hayatını Şanlıurfa'da geçiren yazar, hayatının büyük bir kısmını İstanbul'da geçirmiştir. Geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 1712 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Aşağıdaki dizeler yazarın en çok bilinen şiiridir.
Nabî'nin yaşadığı yerler arasında en uzun süre kaldığı şehir Halep'tir. Halep'te sakin ve huzurlu bir hayat geçirdiği bilinen Nabî, orada bulunduğu yıllarda başta İstanbul ve Urfa'dakiler olmak üzere değişik yerlerdeki dostlarıyla ilişkisini sürdürmüştür.
1642'de Şanlıurfa'da doğdu. Asıl adı Yûsuf olmakla beraber Nâbî mahlasıyla tanındı.
Urfalı Yûsuf Nâbî, hikemî tarzın öncüsü olan 17. yüzyıl Osmanlı sahası divan şairidir.
*Divan edebiyatı şairi, kâtip, kethuda. *17. yüzyılın Nef'î'den sonra en büyük şairidir. *Asıl adı Yusuf olan sanatçı, 1642'de Urfa'da doğmuş, iyi bir öğrenim görmüştür.
Asıl adı Yusuf olan Nâbî, 1642 yılında eski adı Ruhâ olan Urfa'da doğdu. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır.
Dr. Abdülkadir Karahan'ın biyografik incelemesinde Nâbi'nin doğum tarihi olarak 1052 (1642) tarihi üzerinde durulmaktadır. Ahmet Kabaklı'nın Türk Edebiyatı kitabında 1640 olarak geçmektedir. Ayrıca şairin Evlâd-ı Resûl olduğu şiirlerine dayanılarak ortaya atılmıştır.
Hikemi şiir akımının edebiyatımızdaki öncüsü ve en güçlü temsilcisi Nabi'dir. Bu nedenle “Hakimane Şiir" akımı "Nabi Ekolü" olarak da bilinir. Nabi'nin şiirle düşünceyi birleştirerek açtığı yolda kendisini izleyen ve 17. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyılda yaşadıkları bilinen birçok şair yetişmiştir.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Hayr-âbâd, Baltacı Mehmed Paşa adına, 1705-1706 civarında Nâbî tarafından kaleme alınmış ünlü bir mesnevidir.
Nefi'nin öz geçmişi
Erzurum'un Pasinler ilçesinde dünyaya gelen 17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı dönemi şairlerinden Nefi'nin kesin doğum tarihi bilinmiyor ancak 1572 yılında dünyaya geldiği tahmin ediliyor.
Nabi, Arapça kökenli bir erkek ismi olup, "peygamber" anlamına gelir. İslami terminolojide, Allah tarafından insanlara doğru yolu göstermek üzere gönderilen elçilere verilen isimdir. Nabi İsminin Diğer Anlamı/Anlamları: Önce davranan, önde giden, başa geçen, haberci, haber veren.
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonları - 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerindendir.
Asıl adı Ömer olan Nef'î, Erzurum'un Hasankale (Pasinler) ilçesinde doğdu. Bu yüzden kaynaklarda Erzenü'r-rûmî Ömer Bey, Erzenü'r-rûmî Ömer Efendi diye anılır. Doğum tarihi kesin olarak bilinmese de 980/1572 yılında doğduğu tahmin edilmektedir.
Bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli ve güçlü temsilcisi olarak Nâbî bilinmektedir. Bu sebeptendir ki, “Hikemî Şiir” akımı “Nâbî Ekolü” olarak da anılır.
Sayısı oldukça az olan Türk Edebiyatındaki seyahatnameler içinde, Nâbî'nin Tuhfetü'l-Harameyn'i oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu eserde Nâbî, 1089-1090/1678-9 yıllarında yaklaşık bir senelik bir zaman diliminde yaptığı hac yolculuğunu tasvir eder.
Hiciv ve kasideleriyle ünlü divan şairi. Türk edebiyatının İslâm medeniyeti dairesinde Arap ve Fars edebiyatları yanında meydana getirdiği büyük edebiyat kolu. Tarihçi, şair, çok yönlü ve zengin sayıda eser vermiş Osmanlı müellifi. İran edebiyatının en büyük kaside şairi.
Nâbî Sûr-nâmesi mesnevi nazım şekliyle 587 beyit olarak yazılan eser "fe'ilâtün fe'ilâtün fe'ilün" kalıbındadır. Nâbî, eserini Sultan IV. Mehmed'in fermanıyla yazdığını şu beyitle “Sonra ol pâdişeh-i âlî-şân / Nazm-ı sûriyyeyi itdi fermân” şeklinde ifade etmektedir. Eser, Sultan IV.
Hikemî tarzın öncüsü olan Nâbî'nin hikmetli sözleri bu mesnevide oğluna nasihatler olarak ortaya çıkmıştır. Bir babanın oğluna yol gösterme amacıyla yazdığı bu eserde esas unsurların İslam dini çerçevesinde olduğu görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri