Arapça “gezmek, gezi” anlamındaki seyâhat ile (aslı siyâhat) Farsça nâme (risâle, mektup) kelimelerinden oluşan seyâhat-nâme “gezi mektubu, gezi eseri” mânasına gelir. Buna Fars edebiyatında sefer-nâme adı da verilir. Arap edebiyatında “seyahat” ve “seyahatnâme” anlamında daha çok rihle kelimesi kullanılır.
Sayısı oldukça az olan Türk Edebiyatındaki seyahatnameler içinde, Nâbî'nin Tuhfetü'l-Harameyn'i oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu eserde Nâbî, 1089-1090/1678-9 yıllarında yaklaşık bir senelik bir zaman diliminde yaptığı hac yolculuğunu tasvir eder.
Nabi'nin Tuhfetu'l Haremeyn eseri, yaklaşık bir yıl süren hac yolcuğunun kelimelerle resmini çizer.
Kaynakların görüş birliği olduğu bir konu da Nabi'nin bir okul oluşturmasıdır. Yani tarihte bir Nabi ekolü meydana gelmiştir. Bu şiir türü hikemi tarzda yazılan, öğretici şiirlerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Nedim, divan şiirinde Necatî'yle belirginleşen, Bakî ve Şeyhülislam Yahya gibi şairlerin eserlerinde mükemmelleşen mahallîleşme deneyiminin XVIII. yüzyıldaki en büyük temsilcisidir.
Gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı yazı türü. Genellikle yazılan bu tür yazılarda betimleme tekniği kullanılır. Yazarın kendi düşüncesi çok önemli olan bir faktördür Türk edebiyatındaki ilk örneği Seydi Âli Reis'in Mir'atü'l-memalik adlı eseridir.
Gezi yazılarını amaç ve yazılış bakımından da üçe ayırmak mümkündür: Günü gününe alınmış notlara dayalı gezi yazıları, mektup biçiminde yazılan gezi yazıları ve bir ülkeyi daha nesnel ve derinlemesine tanıtmayı amaçlayan gezi yazıları.
Gezi yazısı, gezilen ve görülen yerlerin yazıya aktarılmasına verilen isimdir. Seyahatname ismiyle de bilinen bu yazı türünün etkili bir şekilde okuyucuya aktarıldığı bilinir. Gezen ve gören kişilere verilen isim ise Seyyah olarak bilinir. Bu Seyyahlar tarafından kaleme alınmış eserler gezi yazılarını oluşturur.
Seyâhatnâme ilk olarak 1848'de Kahire Bulak Matbaasında Müntehâbât-ı Evliya Çelebi adıyla yayımlanmıştır.
Evliya Çelebi, Seyahatnâme'sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslûbu ile anlatmaktadır. Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik Seyahatnâmesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyat açısından önemli bir yere sahip olmuştur.
Seyahatname, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan bir gezi kitabıdır. 10 ciltten oluşur.
Hayriyye, Divan edebiyatı şairlerinden Nâbi'nin eseridir. Eser aruz ölçüsüyle yazılmış bir öğüt kitabıdır. Nâbi bu eseri oğluna öğüt vermek için yazmıştır. Mesnevi nazım biçimi ile yazılan Hayriyye aruzun "feilâtün feilâtün feilün" kalıbı ile yazılmıştır ve 1665 beyitten oluşmaktadır.
Divan şairi olan Nedim Lale devrinde yaşayan biridir. Dolayısıyla yaklaşık olarak 17.yy sonu ve18.yy başlarında yaşadığı söylenebilir. Yaşadığı dönemde kaside, gazel, koşma, murabba, müstezad gibi Divan edebiyatını temsil eden yazı türlerine ait eseri vardır.
Sebk-i Hindi akımının temsilcilerindendir. Özlü, ahenkli, topluma yönelik şiirler yazma gayreti içinde olmuştur.
Gezi yazısında anlatılanlar hayal ürünü olmayıp gerçek ve doğrudur. Gezi yazıları gözleme dayansa da etkili bir betimleme ile anlatılır. Gezi yazısında yazar, o yer hakkında kendi duygu ve düşüncelerini aktarabilir.
Olay yazıları, kurgulanarak yazılan bir edebi tür olarak da ifade edilebilir. Hatıra, günlük ve gezi yazısı gibi türler ise kurgusal olmadıkları için düşünce yazıları olarak ifade edilebilirler. Manzum ya da düz yazı şeklinde anlatılan yazılar, olay yazıları olarak da ifade edilebilir.
Gezi yazısı, yurt içinde ya da yurt dışında gezilip görülen şehir ya da ülkeler hakkında bilgi verme amacı ile kaleme alınan edebi yazılardır. Bu yazılarda o yörede yaşayan toplumların gelenek ve göreneklerini, kültürlerini, coğrafi zenginlikleri, yaşam biçimlerini kaleme alınabilir.
Türkçenin ilk mizah dergisi Diyojen'de mizah yazıları yazdı. Seyahat Jurnali eseri Batılı anlamdaki ilk gezi yazısı olması bakımından önemlidir.
1886 yılında Servet-i Fünun dergisinde tefrika edilen Hac Yolunda, Cenab Şahâbeddin'in görev icabı gittiği Hicaz ve Mısır yolculuğundaki gözlemlerinden ve tanıklıklarından yola çıkarak kaleme aldığı bir gezi anlatısıdır.
“Kırk Yıl”, Halit Ziya Uşaklıgil'in altmış yaşlarındayken hayatının ilk kırk yılını anlattığı bir hatıra kitabıdır.
Nef'î Ömer Efendi'nin Farsça Dîvân'ında yer alan doksan yedi beyitlik na't türündeki Farsça kasidesi.
Şair gerek kendi zamanında gerekse kendinden sonraki asırlarda kaside yazan şairleri etkilemiştir. Nef'î, yaşadığı dönemin hiciv üstadı olarak kabul edilir. Şiirlerinde zengin bir musiki, düşünce ve bilgiyle yoğrulmuş sanatlı bir üslup gözlenir.
Nef'i'nin ilk mahlası “zarri”dir. Bu mahlas “zararlı” manasına gelir. Daha sonra Erzurum defterdarı olan Müverrih Ali bey Zarri'nin şiirlerini görmüş, çok beğenmiş ve “sen zarri(zararlı) değil, ancak nefi(yararlı) olursun” demiş ve şairin adı Nef'i olarak kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri