“Nabza (veya nabzına) göre şerbet vermek” deyimi birinin hoşuna gidecek, gururunu okşayacak yolda davranmak manasına gelen sık duyduğumuz bir ifadedir. [1] Ben size bu deyimin ilk çıkış noktasının orta çağda kullanılan bir teşhis ve tedavi pratiğinden çıkmış olabileceğini söylesem şaşırır mısınız?
Nabza göre şerbet vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin hoşuna gidecek, eğilimlerine cevap verecek biçimde davranmak. “Nabza göre şerbet vermeyi iyi biliyorsun.”
Sâlikin ilâhî aşkı yoğun ve sürekli biçimde yaşaması anlamında tasavvuf terimi. Sâlikin, kendisine gelen vâridin etkisiyle yaşadığı mânevî sarhoşluk anlamında bir tasavvuf terimi.
Göz gözü görmemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Dumandan, karanlıktan ya da yoğun tozdan hiçbir şey görülmez olmak.“Sokağa çıkmıştık, ancak sisten göz gözü görmüyordu.”
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
İlgili 33 soru bulundu
Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır.
Ku alçĭrat' (Göz kamaştırıyor) “çok renkli ya da çok çeşitli bir manzara karşısında nereye bakacağını şaşırmak” deyimi de Türkiye Türkçesinde “göz kamaştırmak” şeklinde kullanılmaktadır.
Herhangi bir güç kaynağına veya kanat çırpmaya ihtiyaç duymadan belirli bir süre uçmaya süzülme denir.
şerbet gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yumuşak, güzel (hava)
Cilve, şirin görünmek için takınılan hal tavır ve davranışlardır. Cilve anlamı pek çok kişi için yanlış bilinen bir sözcüktür. Genellikle cilvenin cinsel çekicilik için yapılan hali olan işve ile karıştırılır. Anlamını nazlanmak ya da naz ile karıştıranlar da vardır.
şerbet gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yumuşak, güzel (hava)
Şerbet: Düğün Pazar günü olduğu için, şerbet Cumartesi öğleden sonra yapılır. Cumartesi günü gündüz saat 10'da oğlan evinden kadınlar, kızlar ve erkekler toplanarak, çalgıyla birlikte çala oynaya kız evine şeker kırmaya giderler. Kız evine giderken de bir torba şeker götürülür.
ŞERBET DENİNCE AKLA İLK GELEN ŞEKER
Meyve ve baharatın buruk ya da acımsı olan tadını düzenlemede üzüm, dut, keçiboynuzu (harnup), hurma pekmezi makbul olarak bilinir.
Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir. Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin.
Şerbet kaynadıktan sonra, 15 dakika kadar bir süre daha kaynatarak koyulaşmasını sağlamalısınız.
Şerbet kaça kaç yapılır? Şerbetin kaça kaç yapıldığı kullanacağınız tepsinin boyutuna göre değişir. Orta boy bir tepsi kullanacaksanız 3 su bardağı şeker (525 g) ve 3 su bardağı su (600 ml) yeterli olur. Tepsi büyüdükçe malzemeleri birer bardak daha fazla koyabilirsiniz.
Şerbet, şekerli, ballı, güllü, baharatlı veya meyve aromalı ferahlatıcı içecek veya tatlı yapımında kullanılan şekerli sıvı. Şurup sözcüğü de sık sık şerbet ile aynı anlamda kullanılır. Şurup, kaynatılarak yoğunluğu artırılmış içecektir.
Şekeri alınmış kıyım (pancar posası) çıkışından, sıcak su ve prese suyu 70-75 ºC da girer. Kıyım baş taraftan girer. Kıyım içindeki şekeri çözen sıcak su ve prese suyu difüzörün kıyım giriş tarafındaki süzgeçten ham şerbet olarak sistemden çıkar.
Bu içecek Manisa da kız istemesinden sonraki yüzük takma merasiminin olduğu gün yapılıp damat tarafına ikram edilen bir içecektir.
Gelin kız ve sağdıç el öperler. Gelin kızın avucuna bir parça kına konularak, bunun üzerine bahşişler verilir. Kız evinde eğlence oğlan evi gittikten sonra daha çok olur.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Tespit edilen şerbet türleri şunlardır: Hünnap, bal, şeker, erguvan, sirkencübin, gül, menekşe, reyhan, nilüfer, üzüm, hindiba, sübye, nar, kırmız, kavun, vişne, nar çiçeği (gülnâr), dinar, anber ve fuka'a şerbetleri.
Osmanlı mutfağında her türlü meyvenin şerbeti yapılırdı. Osmanlı'nın ünlü şerbetleri şöyle sıralanıyor:Sikencebin, Demirhindi, Harnup, Somada, Vişne, Kayısı, Nar, Ayva, Subye (kavun çekirdeği), Meyan, Şehzade, Osmanlı, Mevlevi, Menekşe, Gül.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri