Spor yapan kişiler günlük enerjilerinin yaklaşık yüzde 20'sini yağlardan sağlar. Karbonhidrat içeren tam tahıllı besinler, makarna, pirinç, bulgur, karabuğday, kinoa, sebze ve meyve gibi besinlerin uygun miktarlarda tüketilmesi egzersizden en yüksek faydayı sağlayabilmek için oldukça önemli.
Pirincin ülkemizde çoğu ana yemeğin yanında sıkça tercih edilen bir besin olduğunu ifade eden Diyetisyen Yaprak, "İçeriği bulgur kadar zengin olmasa da nişasta, B vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor ve çözünmez diyet lifi açısından zengindir. Sporcuların sıklıkla tercih ettiği bir karbonhidrat kaynağıdır.
Basmati pirinç ile yapılan pilav son derece sağlıklıdır. Glisemik endeksi düşük olan basmati pirinci sporcuların pilavlarında kullanmaları tavsiye edilmektedir.
1 Porsiyon (Orta) Bulgur Pilavı 148,66 kaloridir. Bulgur Pilavı içeriğinde 23,64 Karbonhidrat(g), 3,61 Protein(g), 4,40 yağ(g), 3,87 lif(g), 7,54 Sodyum(mg), 314,28 potasyum(mg), 26,96 Kalsiyum(mg), 288,17 A Vitamini(ui), 64,73 C Vitamini(mg), 1,83 ve Demir barındırır.
İlgili 27 soru bulundu
Basit karbonhidratlar kan şekerinde hızlı yükseliş ve devamında düşüşe sebep olacağı için egzersiz sırasında performans düşüklüğüne sebep olabilirler. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda egzersiz öncesi alınan basit karbonhidratların insülin salgılanmasını artırarak yağ yakımını önleyebileceğini söylüyor.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Dördüncü Hafta, Kaslarınız Belirginleşmeye Başlıyor
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Çünkü pirinçte; kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bol miktarda bulunuyor.
PİRİNCİN KİLO ALMADAKİ ETKİSİ:
Beyaz pirince göre içerisinde daha çok lif bulunduran kepekli pirinç, beyaz pirince göre daha az kalorilidir.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Bazı vücut geliştiricilerin sık sık lapa pirinç ( yağsız pilav) yediklerini biliyoruz. Hatta bazı antrenörlerin çalıştırdıkları insanlara da bunu önerdiğine şahit oluyorum. Bunun arkasındaki düşünce, kas kazanmak için gereken yüksek karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktır.
Kırmızı et, kümes hayvanları ve balıklar arasında kıyma, bonfile, biftek, tavuk göğsü ve somon balığı tüketilebilir. Baklagiller grubundan siyah fasulye, barbunya, mercimek ve nohut kas gelişimine destek olmakta. Yağ grubundan zeytinyağı, avokado, keten tohumu yağı sağlıklı beslenme programına eklenebilir.
Yüksek kalitede protein içerdiğinden kaslar için gereklidir. Kalsiyum ve D vitamini deposu yoğurt, kasların gelişimi ve sindirimin düzenlenmesi için oldukça faydalıdır.
Sporcular için süt ne zaman tüketilir? Egzersizden önce: Egzersizden önce süt ve süt ürünleri tüketmek (süt, aromalı süt, yoğurt, sütlü tatlılar ve sıvı öğün takviyeleri), karbonhidrat sağlar, enerji ve sıvı ihtiyacı gereksinimlerini karşılar. Çoğu lif açısından düşük olan süt ürünleri, egzersiz öncesi için uygundur.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Bulgur, diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı olur. Ancak bulgurun pişirilme yöntemleri kilo aldırmada ve vermede oldukça etkilidir.
Bulgur, lif ve proteini yüksek olması, yağ ve kalorisinin ise düşük olmasıyla doyurucu, besleyici aynı zamanda kilo aldırmayan ender gıdalardandır.
8. Domates ya da domates suyu da spor öncesi faydalı besinlerden biri.. Spor yaparken sadece sıvı kaybetmiyor, sodyum ve potasyum gibi elektrolitlerinizi de kaybetmiş oluyorsunuz.
Bulgur Besin Değeri
Tahıl grubunda yer alan bulgur, B grubu vitaminleri açısından zengin bir besindir ve karbonhidrat, protein ve lif açısından önemli bir kaynaktır. Yalnızca 100 gramında: Karbonhidrat: 68 g. Protein: 9 g.
Bulgur, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor, hazmı kolaylaştırıyor. Bulgurun içinde bolca B vitamini var demiştik. Özellikle içerdiği B1 vitamini ve besin lifi sayesinde bulgur, sindirim sisteminin de sağlıkla fonksiyonlarını yerine getirmesine destek oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri