Naci Görür, Elazığ çevresinde beklenen depremlerin Elâzığ'a etkisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Görür, 2020 yılında yaşanan depremin Elâzığ'ın yapı stokunun ciddi oranda yorduğunun altını çizdi. Yenilenme için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Naci Görür, depreme ilişkin açıklama yaptı Haber Merkezi - Elazığ'da meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, afet boyutunda bir deprem beklentisi olmadığını söyledi.
Prof. Dr. Karaton, ivme değerleri üzerinden olabilecek depremleri yorumlayarak “Bingöl'de 7 büyüklüğünde bir deprem olursa Elazığ'da yıkım olmaz” dedi.
Bingöl'de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
ELAZIĞ FAY HATTINDAKİ RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ? Deprem Araştırma Dairesi Ankara haritasına göre; Elazığ'da Karakoçan, Palu, Kovancılar, Arıcak,Maden, Alacakaya, Sivrice bölgeleri birinci derece deprem bölgesi olarak görülüyor.
İlgili 18 soru bulundu
Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) uzun zaman kırılmadı ve kırılmaya başladı. Bu kırılma devam ederken Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Denizli ve Kıbrıs taraflarında deprem oldu.
Araştırmadan elde edilen önemli bulgular; Elazığ da 2007 yılında meydana gelen depremlerin etkisinden de anlaşılacağı üzere kentteki çarpık yapılaşma ve zemin özellikleri de dikkate alınıp değerlendirildiğinde deprem karşısında kentteki binaların deprem riski altında oldukları tespit edilmiştir.
YEDİSU FAYI HANGİ İLLERİ ETKİLER? 6 Şubat sonrası hasarlı binaların fazla olduğu Malatya'nın Yedisu'dan etkileneceği ifade edilirken Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Bingöl, Elazığ ve Tunceli gibi illerin bu faydan etkileneceği belirtiliyor.
Prof. Dr. Naci Görür Tunceli, Bingöl ve Erzincan'a yönelik deprem uyarısında bulunarak, "Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda" dedi.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
Özellikle Yedisu fayına yakın iller olan Bingöl Elazığ Tunceli Erzurum Bayburt Gümüşhane ve Erzincan illerinin etkileneceği belirtilirken Yedisu Fayı Kuzey Anadolu Fayı olarak geçmektedir. KAF olarak bilinen fay, Bingöl ve Erzincan'ın arasında yer alan Yedisu ilçesi sınırlarında yerini almakta.
Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Bingöl'den geçen Doğu Anadolu Fay Hattının kırılmaya başlandığını belirterek, insanları depremlerin değil binaların öldürdüğünü söyledi. Yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, KYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim TIR'ı “Kaşif” ile deprem bölgesini dolaşmaya devam ediyor.
Naci Görür, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Görür, "Bu ve önceki depremleri düşününce bölgede daha büyük deprem beklemiyorum" dedi.
Görür şunları söyledi:
"Bu depremler Elazığ'ın depremleri olamaz. Doğu Anadolu Fayı (DAF) Sivrice-Malatya arasında kırıldığı için, bu fayın üzerinde Elazığ'ın doğusunda da daha önce Bingöl 1971 ve 2003, Palu 1977, Sivrice 2020 ve benzeri depremler olduğu için ben artık Elazığ'da büyük depremler beklemiyorum.
Katıldığı bir canlı yayın programında konuşan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise yaşanan son depremler hakkında "Doğu Anadolu fayının olduğu bölgede oraya yakın Adana Havzası, Kayseri, Adıyaman, Hakkari arasında birtakım hareketler olabilir.
Bingöl'ün Yedisu bölgesinde uzun zamandır deprem olmadığına ve enerji birikimi olduğuna dikkat çeken Bingöl, "Burada orta büyüklüğün üzerinde yani 6,5 büyüklüğünde daha büyük 7'ye yakın bir deprem olabilir” dedi. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye'yi yasa boğdu.
Bingöl, Yedisu bölgesinde uzun süredir bir deprem faaliyeti olmadığını, ancak enerji birikimi nedeniyle bu bölgede orta büyüklüğün üzerinde, yaklaşık 7 veya 7'ye yakın büyüklükte bir deprem olabileceğini, ancak bunun zamanını öngörmek zor olduğunu vurguladı.
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR'I ÇOK ETKİLEMEZ
“Bazı kötü yapılar olası bir depremle yıkılabilir ancak Bingöl'de yaşanabilecek bir depremin etkisinin Diyarbakır'ı çok kötü etkileyeceğini söylemek zor.
Süleyman Pampal, fayın en son 1784 yılında kırıldığını ve bu fayın enerjisini tamamlayıp biriktirdiğine dikkat çekti. Yedisu Fayı'nın Türkiye'nin en tehlikeleri faylarından biri olduğunun altını çizen Pampal, "Zaten tehlikeliydi.
Bu segment üzerinde yapılmış paleosismolojik araştırmalar ışığında depremin tekrarlama periyodunun 245±55 yıl olarak belirlenmiştir.
6 Şubat sonrası uzmanların deprem beklediği yerlerden biri olan Bingöl- Karlıova'nın, hasarlı yapıların da fazlalığından dolayı olası bir depremde Malatya'yı etkileyeceği belirtiliyor.
Elazığ il merkezi yerleşim alanında Abdullahpaşa Mahallesi-Cumhuriyet Mahallesi-Fırat Üniversitesi kampusü-İzzetpaşa Mahallesi-Ulukent Mahallesi-Doğukent Mahallesi güzergahından geçen bu fayın Elazığ fayı olarak isimlendirilmesi uygun bulunmuştur.
İkinci derece deprem bölgesi olan iller; Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
% 90 kadarı alüvyon üzerinde bulunan kent merkezinin zemini, dane boyutuna göre deprem riski bakımından sınıflanmış ve haritalanmıştır. İnceleme alanının tektoniği kısmında ilk defa bu çalışmada ele alınan Elazığ Fayı hakkında elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri