Biz hastalarımıza 3 yaşına kadar inek sütü kullanımını kesinlikle önermiyoruz.Nedenleri şunlardır: 1- İnek sütü hangi ırk, dil veya dine mensup olursanız olun bilinen en sık allerjen gıdadır.
Kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, süt grubu besinler tüketilmeden sağlanamaz. Bu grup ayrıca protein, fosfor ile B2 ve B12 vitamini açı- sından da zengin. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının süt grubu besinleri her gün tüketmesi gerekiyor.
Süt her yaştan kullanıma uygundur ve her yaş için kullanımı oldukça önemlidir. Bebeklik dönemlerimizde vücut gelişimi için süt tüketimi oldukça önemlidir. Ergenlik gelişimine kadar bu süreç devam eder. Yaşlılıkta süt tüketimi, yaşlanan vücudun dinç kalmasını sağlar.
Günlük alınması gereken süt miktarı şöyle: 2-3 yaş grubu çocuklar için 2 bardak/günlük. 4-8 yaş arası çocuklar için 2,5 bardak/günlük. 9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 bardak/günlük.
Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir. Bununla birlikte kışın hasta olmamak için evde yapılmış turşunun suyunu, kaya tuzu ile yapılmış turşu suyunu tüketmelisiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Süt ve süt ürünleri yüksek oranda doymuş yağ içerdikleri için kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Özellikle tam yağlı süt ürünleri kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir. Kemik sağlığını desteklemesiyle bilinen süt, aşırı tüketildiğinde kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Günlük diyetimizde yer alan dört önemli besin grubundan birisi olan süt ve süt ürünlerinin özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Süt içerisinde bulunan B2, B12, A vitaminleri, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi önemli kaynaktır.
Biz hastalarımıza 3 yaşına kadar inek sütü kullanımını kesinlikle önermiyoruz.Nedenleri şunlardır: 1- İnek sütü hangi ırk, dil veya dine mensup olursanız olun bilinen en sık allerjen gıdadır.
Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ve bunun ilk altı ay yalnızca anne sütü ile devam etmesi öneriliyor. Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor.
2) Büyüme ve gelişmenin anahtarı
1-3 yaş arasındaki çocukların günde 2 su bardağı süt, daha büyük çocukların ise her gün 2 su bardağı süt ve mümkünse 1 porsiyon sütlü ürün tüketmesi gerekmektedir.
Yağsız veya az yağlı süt ve ürünlerinin tercih edilmesi, tam süt ve ürünlerindeki aynı besin ögelerini sağlar, daha az doymuş yağ asitleri içerir, bu nedenle de daha az enerji sağlar.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Bağışıklığı koruyarak sağlıklı ve zinde kalmanın çok önemli olduğu günümüzde Pınar, bir bardak(250 ml) Multi süt ile yetişkin bir insanın günlük A, B1, B12, C, D vitaminleri ile kalsiyum ve çinko mineralleri ihtiyacının yüzde 38'ini karşılamasına yardımcı oluyor.
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
1) Süt, yaşamımıza ve sağlığımıza kalite katar.
Vücudumuzdaki kalsiyum depolarının varlığını layıkıyla sürdürebilmesi için yetişkinlik döneminde de süt tüketimi devam etmelidir.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Ancak bebeğimiz uyurken en geç üç saatte bir uyandırıp emzirmeyi öneriyoruz. Süt üretiminde ve salgılanmasında hormonların etkisi oldukça fazladır. Bu konuda prolaktin ve oksitosin hormonları önemli yer tutmaktadır. Prolaktin salınımı geceleri arttığı için gece emzirmeleri bu açıdan da önemlidir.
Süt, birçok popülasyon tarafından yetersiz tüketilen “endişe verici besinler” de dahil olmak üzere mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Birçok diyette eksik olan potasyum, B12, kalsiyum ve D vitamini sağlar. Süt ayrıca iyi bir A vitamini, magnezyum, çinko ve tiamin (B1) kaynağıdır.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde maksimum 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Büyüme hormonu eksikliği olan hastalara ilaç tedavisi uygulanarak, boyları 12-18 santim uzatılabilir. Basket oynamak ya da süt içmek ise, boyun uzamasına küçük katkılar sağlar. Süt bir protein kaynağıdır ancak boy üzerinde direkt bir etki yapmaz.
Bir yaş itibariyle gece beslenmesi durdurulmalı ve düzenli olarak diş hekimi muayenelerine başlanmalıdır. Dişlerin yüzeyine yapışan karbonhidrat içerikli gıdalar yerine; meyve ve sebze ağırlıklı, lif yönünden daha zengin besinler tüketilmelidir. Bebekler, 2-3 yaşına kadar yutma refleksini kontrol edemezler.
Büyüme gelişme dönemindeki çocukların yeterli ve kaliteli proteine ihtiyaçları vardır. Bu gereksinim ilk olarak anne sütüyle karşılanmakta sonrasında ise çoğunlukla inek sütüyle karşılanmaktadır. Kaliteli protein-aminoasit, çocukların güçlü kaslara ve öğrenme becerilerine sahip olmasına fayda sağlayabilir.
- Süt, az yağlı ve sürekli şekilde tüketildiğinde diyabet hastalığının riskini en aza indirir. - Akşam yemekten sonra ya da sabah aç karna tüketilen süt, bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırır. Pek çok diyet listesinin ara öğününde süte yer verilmektedir.
Probiyotik İçeriği: Yoğurt, sindirim sağlığını destekleyen probiyotik bakteriler içerir. 2. Laktoz Daha Az: Yoğurt, sütten daha az laktoz içerebilir, bu nedenle laktoza toleransı olmayanlar için daha iyi bir seçenek olabilir.
Bitki bazlı süt alternatifleri baklagiller (soya), tahıllar (yulaf, pirinç), kuruyemişler (badem, hindistancevizi), tohumlar (keten, kenevir) veya diğer tahıllardan (kinoa, teff) yapılabilir. Bazı ürünler, süt sütüne benzer hale getirmek için kalsiyum ve D vitamini ile takviye edilirken, diğerleri değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri