Naftalinin halının yüzeyi ile temas etmesinde bir sakınca yoktur. Halılar altı ayda bir havalandırılmalı, naftalinleme işlemi tekrarlanmalıdır. Devamlı kullanılan ve temizliği yapılan halılar güve barındırmaz.
Naftalin çoğu zaman insanlar için güvenli sayılan bir kimyasaldır; ancak kullanımı abartılırsa veya düzenli ve çok uzun süreler naftalinden saçılan gaza maruz kalınırsa, kırmızı kan hücreleri tamamen parçalanabilir veya oksijen taşıyamaz hale gelebilir. Bu durumda, naftalin zehirlenmesi denen bir durum oluşur.
Halı uzun süreler saklanacaksa güve olmaması için aralarına naftalin yerleştirilir. Rulo yapılan halı ip ile bağlanarak açılmaması sağlanır. Üzerine eski bir çarşaf veya bez torba geçirilerek düzgün bir şekilde paket haline getirilerek dik veya yatay bir biçimde bükmeden saklanır.
"Naftalin kullanımı tüketicilerin gözünde masum görünüyor. Oysa naftalin kullanılarak saklanan giysiler ve eşyaların bulunduğu dolaplar son derece tehlike arz etmekte. İnsanlar, naftalinin buharlaşması sonucu ortaya çıkan kimyasalı bulundukları ortamda her an solunum yoluyla vücuduna alabilir.
Naftalin günlük kullanımda evlerde pek çok işe yaramaktadır. Kokusu dolayısıyla güve gibi böcek yapılı hayvanları uzaklaştırmaktadır. Bu yüzden de kumaş, kürk, battaniye gibi nesneleri koruma altına almak ve yıpranmadan saklanmasını sağlamak amacıyla naftalin tercih edilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
En tehlikeli kimyasal madde, naftalindir ve kesinlikle eve alınmaması gerekir. Hiçbir evin içerisine konmaması lazım.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından naftalin, insanlarda ve hayvanlarda kansere neden olabilen bir madde olarak sınıflandırılmıştır (Grup 2B). Güve ilacı olarak üretilen naftalin topları ve naftalin içeren diğer ürünler AB içerisinde 2008 yılından itibaren yasaklanmıştır.
Naftalin ticari olarak yoğunlaştırılmış kömür katranının ara fraksiyonundan ve kırık petrolün daha ağır fraksiyonundan kristalizasyon yoluyla üretilir. Madde parlak beyaz plakalarda kristalleşir, 80.1°C'de (176.2°F) erir ve 218°C'de (424°F) kaynar. Naftalin suda hemen hemen çözünmez.
Fareleri, onların sevmediği kokular ile kaçırmak isteyenlerin uyguladıkları yöntemler şunlardır: Naftalin: Daha çok güve öldürücü olarak kullanılan naftalin, keskin kokuya sahip olması nedeniyle fareleri kaçıran kokular arasında yer alır.
Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır. Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak; eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır. Ayrıca lavaboların temizlenmesinde büyük rol oynar. Naftalin katı halden gaz hale sıvı olmadan geçer.
Naftalinin karakteristik kokusundan kurtulmak için çok iyi havalandırma ve gerekirse sulu temizlik gerekir. Sıcaklık ve hava akımı oluşan naftalin kokusunu gidermek için etkili bir yöntemdir.
Kumaşları güvelerden korumak ve kötü kokuları gidermek dışında etkileri de vardır. Atmosfer ortamında kolayca buharlaşabilen bu madde, böceklerle mücadele konusunda da kullanışlıdır. Ürün parfümeri ve eczacılık gibi sektörlerde ara madde olarak da kullanılır.
Naftalinin bilindiği üzere ağır bir kokusu bulunmaktadır. Fareler naftalinin kokusundan rahatsız olurlar ve o eve girmezler bunun için evin içerisine birkaç bölgeye naftalin konulmalıdır. Farelerin gelmediğini göreceksiniz.
Bir naftalin ancak sıcak etel ya da sıcak alkolde çözünür. Su molekülleriyle etkileşime geçemediği için suda çözülmez. Bunun yanında soğuk olan alkolde de çözülmez. Bu bilgiden yararlanılarak naftalin maddesi çözülme işleminde kullanılan ana maddedir.
Özellikle yeni doğan bebekler, naftaline maruz kalmışlarsa kan hücrelerinin hasar görmesi riski ile karşı karşıyadır. Kan hücrelerinin hasar görmesi, bebeğin sararmasına neden olan bir madde (bilirubin) salgılar ve çok şiddetli durumlarda beyin zedelenmesine neden olabilir.
Naftalin ⇒ 79°C ' de erir. Yani aynı zamanda donar. Erime noktasıyla donma notkası aynıdır.
Evde rastlanan güveler kıyafetleri çok severler. Sedir ağacı kokusu güveleri uzak tutmak için önlem olarak kıyafetlerin arasında bulundurulabilir. Güveleri uzak tutmak için sık tercih edilen naftalin ise kediler için aşırı zehirlidir.
Güve kovucu olarak bilinen naftalin, ağır bir kokuya sahiptir. Naftalini evin belirli yerlerine yerleştirerek fareleri kısa sürede uzaklaştırabilirsiniz. Naftalinin keskin kokusu, fareleri kötü yönde etkiler. Farelerin sevmediği kokulardan biri de, soğandır.
Naftalin suyla temas ettikçe kötü kokuyu giderecektir.
Naftalin ve sinek kovucu
Çamaşırların arasına konulan naftalin, sivrisinek ve tahtakurusu gibi çeşitli haşereleri kovmakta kullanılan kimyasal maddeler kan hücrelerimize zarar verebilir.
Cevap: Naftalin, moleküler bir katıdır.
Zehirlenmelere yol açabiliyor
Naftaline bırakılmış kıyafetler giyildiğinde kişi eğer yağlı krem de kullanmışsa emilimleri artarak zehirlenmelere neden olabileceğine dikkati çeken Soner, solunum yoluyla emilimin çok hızlı gerçekleştiğini kaydetti.
Ayrıca naftalin sigara dumanında, araba egzozunda ve orman yangınında çıkan dumanlarda da bulunur. Naftalin böceklere karşı kullanılan etkili bir maddedir. Naftalin kokusu bizlere hoş gelse de yaydığı gaz böcekleri uzaklaştırır hatta öldürür.
Naftalin suda çözünmediği gibi, soğuk alkolde de çözünmez. Ancak sıcak eter ve sıcak alkolde çözünür. Naftalinin havada kolayca süblime olma özelliği bulunmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu madde yasaklanmasına rağmen hâlâ ülkemizde kolaylıkla temin edilebiliyor. Naftalinin sadece solunum yoluyla değil, temas edilmesi durumunda cilt ile de vücuda geçtiğini ifade eden Doğan, zehirlenmelere de yol açabileceğini dile getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri