Çamaşırların üst üste kurutulmaması gerekir. Çamaşır kurutmak zor oluyor ise kurutma makinesi kullanılması önerilebilir. Fazla deterjan kullanılmaması gerekir. Giysi dolaplarının giysiler ile temas etmeyen kısımlarına, kese içinde naftalin koymak nem ve küf kokusunu önler.
Tavan ve duvarlarda oluşan küfü engellemek için evinizi havalandırırken camları ardına kadar açarak kısa süre evinizi havalandırmalısınız. Kış aylarında günde 3 defa 5-10 dakika son baharda ise günde 3-4 defa 20 dakika kadar evinizi havalandırmak küf sorununu büyük oranda çözecektir.
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır. Mineral yapısı sayesinde yüzeyde bir bozulma yaratmaz. Yapının nefes alabilirliğini korur.
Rutubet kokusuna karşı etkisi olduğu bilinen kedi kumunun ortamda tutulması kokuyu azaltıcı etki yaratıyor. Kedi kumunun nemi çekebilme düzeyinin yüksekliğinden dolayı rutubet kokusu ortadan kalkıyor. Küf sorunu üzerinde etkisi olduğu bilinen bir diğer giderici ise, çamaşır suyu ve camsil karışımı olarak öne çıkıyor.
Havalandırma, rutubet nedeniyle üreyen mikroorganizmaların zararlı noktaya ulaşmasını engeller. Bu etkenler nedeniyle oluşan kokuların dağılmasına yardımcı olur. Duvarların sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olan temiz hava, yeni rutubet oluşumunu da engeller.
İlgili 32 soru bulundu
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Naftalin ayrıca koku giderici olarak da kullanılır. Özellikle küf kokusu, tuvalet kokusu veya evcil hayvan kokusu gibi hoş olmayan kokuları gidermek için tercih edilir. Bunun nedeni, naftalinin uçucu olması ve kokuyu maskelemek yerine onu yok etme yeteneğine sahip olmasıdır.
Kalan rutubeti gidermek için bir fan veya nem giderici kullanın. Son olarak, pencereleri açarak veya bir hava temizleyici kullanarak alanı havalandırın. Kokunun tamamen gittiğinden emin olana dek havalandırma işlemini sürdürün.
Beyaz sirke ve suyu yarı yarıya karıştırarak küflü yüzeye sıktıktan sonra beş dakika bekleyin. Nemli bir bez yardımı ile burayı durulamanız ve dolabı havalandırmanız yeterli.
İyi bir havalandırma ve iklimlendirme sistemi iç mekanlarda nem ve rutubetin birikmesini önler. Havalandırma sistemi evin hava dolaşımını sağlayarak nemin yoğunlaşmasını ve rutubetin oluşumunu azaltır. Ayrıca iklimlendirme sistemi nem seviyesini kontrol ederek iç mekanlardaki rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra nemli bir bezle tekrar silin ve gerekliyse kuru bez ile tekrar silip duvarı temizleyebilirsiniz.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
“En iyi küf önleyici boya hangisi?” diye sorarsanız Redcolour Nem ve Küf Önleyici Boya en iyi seçenekler arasında yer alır.
Nem tutarak odanın nem dengesini sağlayan kedi kumu, evinizin rutubetlenmesini önleyecektir. Önlem alma amacı ile ufak kaplar içinde odanın köşelerine kedi kumunu yerleştirin. Her hafta kumu değiştirerek rutubete karşı güçlü bir önlem alabilirsiniz.
Duş ve duvarlarda oluşan suyu bir silecek ile giderebilirsiniz. Nem ve küf oluşumunu önlemenize yardımcı olacaktır. Islak, nemli ve sıcak ortamlar küf oluşumuna müsaittir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra havalandırma kesinlikle açık olmalı.
Öncelikle küflü duvarınızı karbonatlı su ile siliyorsunuz. Ardından bezle kuruluyorsunuz. Ve duvarın her yerini fön makinesi ile iyice kurutuyorsunuz. Bu yöntemle siz de küf ve rutubet kokusundan kurtulabilirsiniz.
Genellikle bir kutu içerisinde küçük beyaz tabletler hâlinde satılan bu madde, kokusu nedeniyle tercih edilir. Sahip olduğu keskin koku, ortamdaki diğer kokuları bastırabilecek güçtedir. Bu nedenle tuvalet, banyo ve lavabo gibi ortamlarda kullanılır. Böylece ortamın kötü kokmasını önler.
Birçok Avrupa ülkesinde naftalinin yasaklı ürünler listesinde yer aldığının altını çizen Kolaylı, "Türkiye'de ise naftalin kullanımı yoğun şekilde devam etmekte. Riskler göz ardı edilmektedir. Naftalinin salgıladığı kimyasala uzun süre maruz kalınması durumunda akciğer ve gırtlak kanseri riski artmaktadır.
Kıyafetlerdeki Naftalin Kokuları:
Kıyafetlere sinen naftalin kokusuna karşı en etkili yol, onları kalorifer ve soba yakınına asmaktır. Çünkü naftalin kokusu sıcağı hiç sevmez. Ama bu arada da dikkatli olun, naftalin kokusunu yok edeyim derken, kıyafetlerinizi yakmayın.
Çamaşır suyu içeriğindeki yoğun hijyen formülüyle mikroorganizma tabakası küf mantarlarını anında yok edecektir. Çamaşır suyu yardımıyla silinen yüzeyleri başka ıslak bir bez yardımıyla yeniden silerek duvardaki küf lekesini büyük oranda kaybolduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Aşağıda çamaşır suyunun küflü alanlara nasıl uygulanması gerektiğini aktardık; -Bir sprey şişesine hazırlayacağınız çamaşır suyu ve su karışımını duvardaki küf lekelerinin üzerine sıkın. -Küflü alanları ıslak bez ya da bir sünger yardımıyla silin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri