Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından naftalin, insanlarda ve hayvanlarda kansere neden olma şüphesi bulunan bir madde olarak sınıflandırılmıştır (Grup 2B). Güve ilacı olarak üretilen naftalin topları ve naftalin içeren diğer ürünler AB içerisinde 2008 yılından itibaren yasaklanmıştır.
Solunum Yolu Tahrişi: Naftalin buharları, solunum yollarını tahriş edebilir ve bu da solunum problemlerine neden olabilir. Özellikle kapalı alanlarda yoğun naftalin buharlarına maruz kalmak solunum rahatsızlıklarını artırabilir. Cilt Tahrişi: Naftalin, cilde temas ettiğinde tahrişe neden olabilir.
Son olarak, kimi zaman yiyeceğe karışan naftalin ya da bebeklerin/çocukların bilgisizce naftalin yutması da zehirlenmeyle sonuçlanabilir. Naftalin zehirlenmesi kendisini karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal ile gösterir. Çoğu zaman sistemik bir reaksiyon olarak ateş yükselmesi görülür.
Sahip olduğu keskin koku, ortamdaki diğer kokuları bastırabilecek güçtedir. Bu nedenle tuvalet, banyo ve lavabo gibi ortamlarda kullanılır. Böylece ortamın kötü kokmasını önler. Tuvalet koku giderici olarak değerlendirilebilmesi için aromalı türleri de üretilmiştir.
Lavabodan yayılan kötü kokuyu gidermek için naftalin kullanabilirsiniz. Ancak naftalin kullanırken dikkatli olmanız gerekir. Solunum yoluyla vücuda zarar verdiği bazı çalışmalarda yer almaktadır. Bu nedenle gıdaların temas etmeyeceği lavabolar için kullanılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
NAFTALİN: Birçok insanı da rahatsız eden naftalin koku köpekler tarafından da sevilmez. Aynı zamanda köpeğinizin naftalin toplarını yutması da bir diğer sorundur. ACI BİBER VE BAHARATLAR: Köpeklerin çekici bulmadığı baharat kokuları hapşırmalarına ve burunlarının tahriş olmasına neden olur.
Naftalin veya naftalen, kapalı kimyasal formülü C10H8 olan, aromatik hidrokarbondur. Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa). Maden kömürünün damıtılmasıyla elde edilen orta ve ağır yağlardan ayrıştırılır.
Kullanım Alanları; Sandık, baza, dolap, çekmece ve lavabo içleri. Kullanım Şekli; Evinizde yazlık kışlık değişimleri sırasında kıyafetlerinizin arasına, lavabo giderlerine koyabilirsiniz.
Aromatik bir hidrokarbon olan naftalin, evlerde sıklıkla kullanılan kimyasal bir formüldür. Kömürün damıtılmasıyla ortaya çıkan naftalin, başta böcekleri evlerde ve güveleri kıyafetlerden uzak tutmak için kullanılan etkili ama kokulu bir yöntemdir.
Naftalinin salgıladığı kimyasala uzun süre maruz kalınması durumunda akciğer ve gırtlak kanseri riski artmaktadır. Dolayısıyla bu ürünün zararlarından korunmak, sağlık adına doğru bir yaklaşım olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Naftalin günlük kullanımda evlerde pek çok işe yaramaktadır. Kokusu dolayısıyla güve gibi böcek yapılı hayvanları uzaklaştırmaktadır. Bu yüzden de kumaş, kürk, battaniye gibi nesneleri koruma altına almak ve yıpranmadan saklanmasını sağlamak amacıyla naftalin tercih edilmektedir.
Naftalin solunum, deri veya oral yolla emilimiyle zehirlenmelere yol açtığında, hemoliz oluşmasına bağlı anemi, halsizlik, aplastik anemi (kemik iliğinin çalışmaması), karaciğer nekrozu (doku ölmesi) ve dikkat kaybı oluşturabilir.
Naftalinin bir insan kanserojen olması makul bir şekilde tahmin edilmektedir ve gırtlak ve kolorektal kanser geliştirme riskinde artış ile ilişkili olabilir. Naftalin, güçlü bir kömür katranı kokusu olan beyaz kristalimsi bir uçucu katı olarak görünür.
Naftalin suya atıldığında erime noktası son derece yüksek olduğu için (yaklaşık 80-82 derece arası) erimeyecektir. Bunun yerine suda çözünmüş çok küçük naftalin parçacıkları oluşma ihtimali çok yüksektir.
İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Nurhayat Özdemir, kadınlar tarafından güve oluşmasını engellediği ve kötü kokuları bastırdığı için evlerde kullanılan naftalinin, toksik maddeler sıralamasında ilk başta yer aldığını belirterek, "Naftalin, ölüm saçan bir kimyasaldır.
Naftalin aromatik bir hidrokarbon olup her sıcaklıkta ve ortamda çok kolay süblimleşebilen (katı halden gaz haline geçebilen) beyaz, toz ve kristalize bir maddedir. Kimya sanayiinde maden kömürünün damıtılmasıyla elde edilmektedir ve pestisitlerden plastik sanayine kadar pek çok kullanım alanı bulunmaktadır.
Keskin Kokulu Nane
Lavanta ve kadife çiçeğinde olduğu gibi nane çiçeğinin kokusu da böcek uzaklaştırma konusunda tam bir uzmandır. Nane bitkisinden elde edebileceğiniz yağlar ile yapabileceğiniz spreyler de tam bir böcek kovucu özelliği taşır.
Kahverengi çizgili hamam böceği insanın ağzına girmese de, hamam böceği dışkısı ve ölü böceklerin vücut kısımlarına maruz kalmak bile alerjileri ve astımı tetikleyebilir.Bir araştırma sonucunda, hamam böceği üzerinde 14 milyon bakteri olduğu saptanmıştır.Hatta yapılan araştırmalarda kahverengi çizgili hamam ...
Naftalin, C10H8 formülüne sahip organik bir bileşiktir. Naftalin en basit polisiklik aromatik hidrokarbondur ve kütlece 0,08 ppm kadar düşük konsantrasyonlarda saptanabilen karakteristik bir kokuya sahip beyaz kristalli bir katıdır.
Güve kovucu olarak bilinen naftalin, ağır bir kokuya sahiptir. Naftalini evin belirli yerlerine yerleştirerek fareleri kısa sürede uzaklaştırabilirsiniz. Naftalinin keskin kokusu, fareleri kötü yönde etkiler. Farelerin sevmediği kokulardan biri de, soğandır.
Naftalin ve sinek kovucu
Çamaşırların arasına konulan naftalin, sivrisinek ve tahtakurusu gibi çeşitli haşereleri kovmakta kullanılan kimyasal maddeler kan hücrelerimize zarar verebilir.
Naftalinin yapım aşamasında orta ve ağır yağlar arındırılır. Bu yağlar maden kömürünün damıtılması sonucunda elde edilir. Naftalinin dış görünümü beyaz renkli olup pul biçiminde, billur yapılıdır.
Zehirlenmelere yol açabiliyor
Naftaline bırakılmış kıyafetler giyildiğinde kişi eğer yağlı krem de kullanmışsa emilimleri artarak zehirlenmelere neden olabileceğine dikkati çeken Soner, solunum yoluyla emilimin çok hızlı gerçekleştiğini kaydetti.
Naftalin, beyaz kristal veya toz halinde bulunan organik bir bileşiktir. Genellikle katı bir madde olarak bulunur ve kömür katranından elde edilir.
Kıyafetlerdeki Naftalin Kokuları:
Kıyafetlere sinen naftalin kokusuna karşı en etkili yol, onları kalorifer ve soba yakınına asmaktır. Çünkü naftalin kokusu sıcağı hiç sevmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri