Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Sayın Hasan Eren, Hamdi Bey, Mustafa Efendi, Zeynep Hanım, Bay Ali Çiçekçi, Prof. Dr. Mehmet Kaplan, Doktor Behçet Uz, Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel.
Maile başlarken saygı içeren bir ifade yazmak gereklidir. Samimiyetinize göre “Merhaba hocam” veya “Sayın Prof. Akyaz” yazabilirsiniz.
Kurum ve kuruluş isimlerinde kesme işaretinin kullanımını kaldırdı.
Türk Dil Kurumunun resmi internet sitesinde de yer alan kullanımına göre teşekkür doğru yazılışı iki k harfi kullanılarak olmalıdır. Aksi takdirde yazım hatası yapılmış olur. Teşekür olarak yazıldığı zaman yazım yanlışı yapılmış olan bu kelime yazılırken iki k harfi kullanılmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
* Akrabalık bildiren unvanlar küçük harfle yazılır.
“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
*Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar.
Madde 1 – Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Bey, Beyefendi, Paşa, Hanım, Hanımefendi ve Hazretleri gibi lakap ve unvanlar kaldırılmıştır. Erkek ve kadın vatandaşlar, kanunun karşısında ve resmi belgelerde yalnız adlariyle anılırlar.
Osmanlı döneminde İslam ilimleri konusunda ihtisas yapmış, medrese ve tekke gibi dini kurumlarda ders veren kişilere hoca denirdi. İlmiye sınıfından olan hocalar, Türkçe dışında, Arapça ve Farsça da bilirdi. Günümüzde ise hoca kelimesi, camilerde namaz kıldıran ve hutbe okuyan kişilere hoca denir.
Eğer hocanızla belli bir samimiyetiniz yoksa unvanı ve soyadıyla başlamanız daha uygun olur: Prof. Dr. Bilgin Hocam gibi. Hocanızın unvanından tam olarak emin değilseniz Sayın Bilgin Hocam diyerek mailinize başlayabilirsiniz.
Resmi bir mail atıyorsanız, Saygılarımla, veya İlginiz için teşekkürler ederim. veya Değerlendirmelerinizi rica ederim.
Sağol kelimesi genellikle yanlış da yazılır ve her iki yazım şekli de doğru zannedilir. Ancak sağ ol kelimesinin tek bir doğru yazımı vardır. TDK'ya göre kelimenin doğru yazımı 'sağ ol' şeklinde ayrı olarak yazılmasıdır. Kelimenin 'sağol' ya da 'sağolun' şeklindeki yazımı hatalıdır.
Türk Dil Kurumuna göre bu sözcük her daim “Ayşe teyze” olarak yazılmalıdır. Bu bağlamda Ayşe teyze doğru yazılışı şu şekildedir: Ayşe teyze (doğru kullanım)
`Her yanı açık olduğu halde yalnız bir girişi bulunan veya kilitli olan yer` anlamındaki Nasrettin Hoca'nın türbesi gibi deyiminde geçen bir söz anlamına gelir. Bu kelime genellikle Nasreddin Hoca şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Nasrettin Hoca şeklinde olmalıdır.
Kel Mahmut, Mahmut Hoca ya da Mahmut Alnıgeniş, Türk sinema filmi karakterleridir.
isim mesleği bilgi öğretmek olan kimse, hoca, muallim, muallime.
Takma adlar da büyük harfle başlar:
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof.
Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar. Toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. NOT: Akrabalık bildiren kelimeler büyük harfle başlamaz. Ancak akrabalık bildiren kelimeler başa gelirse lâkap yerine geçtiği için büyük harfle başlar.
Türkçede yazım hatası yapılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''ağabey'' şeklindedir. Eğer abi şeklinde yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.
TDK'nın değişim hızına yetişilmiyor ki sayın öğretmenim. Evet önceden sizin ifade ettiğiniz gibi yazılıyordu, ama artık akrabalık terimlerinin ilk harfi küçük yazılıyor. Ancak lakaplaşmış akrabalık terimleri büyük harfle yazılıyor.
Özel isim olduğu için ilk sesi büyük harfle başlayacak şekilde yazılan Ayşe sözcüğüne getirilen çoğul ekinin nasıl kullanıldığı ise merak konusudur. Normalde özel adlara getirilen eklerin birçoğunun kesme işareti ile ayrılarak yazılması gerektiği bilinir.
UYARI: Da / de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri