Nahçıvan (Azerice: Naxçıvan), Azerbaycan'da şehir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin başkentidir. Aras Nehri'nin kolu olan Nahçıvan Nehri'nin sağ kıyısındadır. Babek Rayonu ile çevrili olan Nahçıvan şehri, özel bir statüye sahiptir. 2019 itibarıyla, şehir nüfusu 93.700'dür.
İdari yapı Nahçıvan'ın statüsü, 12 Kasım 1995 tarihinde halk oylaması ile kabul edilen Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın 8. bölümünde düzenlenmiştir. Buna göre; Nahçıvan içişlerinde özerk, savunma ve dış politikasında ise Azerbaycan'a bağlı bir statüye sahiptir.
Nüfusunun çoğunluğu Azerbaycan Türklerinden oluşan Nahçıvan, Rusya'daki 1917 Bolşevik Devrimi'nin ardından 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan'ın sınırları içinde kaldı. 1918'den 1921'e kadar geçen dönemde Ermenilerin saldırıları nedeniyle büyük acılar yaşayan Nahçıvan, Ermeni tehlikesini ...
Türkiye ile Nahçıvan arasında 17 km'lik bir sınır bulunmaktadır. Nahçıvan şehir merkezi ile Türkiye'nin Iğdır şehri arasındaki uzaklık 160 km olup, iki şehir karayolu ile birbirlerine bağlanmıştır. İki ülke arasındaki ulaşım ve ticari ilişkiler Dilucu Sınır Kapısı'ndan gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizin Nahcivan Özerk Cumhuriyeti'ne açılan tek sınır kapısı olan Dilucu Sınır kapısı Iğdır'a 86 km uzaklıktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Nahçıvan (Azerice: Naxçıvan), Azerbaycan'da şehir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin başkentidir. Aras Nehri'nin kolu olan Nahçıvan Nehri'nin sağ kıyısındadır.
Türkiye ile Azerbaycan arasında 10 Aralık 2020'de imzalanan protokol ile iki ülke vatandaşlarının sadece kimlik kartı ibraz ederek, geçişleri bugün başladı. İki ülke vatandaşları 1 Nisan'dan itibaren karşılıklı seyahatlerini pasaporta ihtiyaç duymadan, yalnızca yeni tip kimlik kartı ibraz ederek yapabilecek.
Nahçıvan dini kültürü halkının nerdeyse tamamı müslümandır. İslamiyet ve dini vecibelerin kuralları gereği kurumları mevcuttur. Bu dini kurumlar tam olarak devlete bağlı kurumlardır.
Ermeniler, yirminci yüzyılın başlarında Zengezur'u ele geçirmek için onlara yardımcı olan devletlerin sayesinde işgali sona erdirdi. Zengezur'un Azerbaycan'dan Ermenistan'a ayrılmasının bir sonucu olarak, Azerbaycan'ın ana kısmı Nahçivan'dan ayrıldı ve büyük Türk dünyası coğrafi olarak dağıldı[52].
Nahçivan (AZERBAYCAN)
Iğdır Nahçivan geçişleri Dilucu sınırkapısından yapılmakta ve Türkiye ve Azerbaycan devletleri arasında yapılan karşılıklı antlaşmalarla kurallara bağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Azerbaycan'a olan ziyaretlerinde normal pasaport sahipleri vize almak zorundadır.
Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Nahcivan; Güney Kafkasya'da, Türkiye- Ermenistan- İran sınırlarının kesişim noktasında yer alır. Nahcivan, bu konumu itibariyle Türkiye ile Kafkaslar ve Orta Asya Türk Ülkeleri arasında geçiş kapısıdır.
Başkent. Erivan, 1918'de Birinci Cumhuriyet'in kuruluşundan beri Ermenistan'ın başkentidir.
Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan Moskova Antlaşması ile 16 Mart 1921'de Nahçıvan, özerk bir yapıya sahip olması ve başka bir ülkeye bırakılmaması koşuluyla Azerbaycan'ın himayesine bırakılmıştır.
Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel, Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 75.
Ermenistan'ın Karabağ'dan çekilme kararı sonrası yapılan anlaşmada, Nahçıvan da Azerbaycan'a bağlanarak, Türkiye ile Azerbaycan komşu olacak.
Halil Bey, Kazım Karabekir'in onayı ile Nahçıvan'ın Azerbaycan'a bağlandığını ilan etti ve bundan başka bölgede bir Amerikan Valiliğinin kurulmasını da engelledi. 3 Aralık 1920 tarihinde imzalanan Gümrü Anlaşması ile hemen hemen bugünkü Nahçıvan'ın sınırları çizildi ve bölge “şimdilik” kaydıyla, Türkiye yönetimine ...
Türkiye ile Türk dünyası ile arasında köprü olabilecek geçiş yapılabilecek bir kapı gerekiyordu. Mustafa Kemal'in gayretleriyle İran'dan Nahçıvan'a açılacak bir kapı için küçük bir toprak parçası da satın alınmıştır. Nahçıvan, Türkiye ile Türk dünyası arasındaki kapıdır ve önemli bir kapıdır."
Ermenistan ile savaş durumu nedeniyle, Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşları ve diğer Ermeni kökenli ve Ermeni asıllı yabancı vatandaşları'nın Azerbaycan Cumhuriyeti'ne girişi yasaktır.
Şu an Azerbaycan bayrağı olarak kullanılan, mavi, kırmızı ve yeşil renkli bayrak ilk defa 1988 yılında Nahçıvan'da kullanılmaya başlanmış ve daha sonra, 90'lı yılların başında Nahçıvan'ın resmi bayrağı olarak kabul edilmiştir.
Resmi dil. Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki resmi dil Azerbaycan dilidir.
Modern Azeri halkının Türk olduğu bilinmekle beraber, atasal kökleri Hint-İranlı veya Hint-İran dillerini konuşmuş kabilelere ve yahut bölgenin diğer etnik gruplarına dayanmaktadır.
Azerilerin çoğu İslamın Şiilik mezhebine bağlıdır. Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da var. Azerbaycan Cumhuriyeti, laik bir ülke olması nedeniyle inanışlarına göre ülke nüfusunun sayısı net olarak bilinmemektedir.
Sözkonusu Protokol, 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Böylelikle, iki ülke vatandaşları, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki doğrudan seyahatlerini pasaporta ihtiyaç duymadan, yalnızca yeni tip kimlik kartı ibraz ederek yapabileceklerdir.
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu olan Türkiye vatandaşları Azerbaycana vizesiz gidebilir ve her gidişte 90 gün kalabilirler. Umuma mahsus pasaportu olan Türkiye vatandaşları Azerbaycan'a 30 günlük giriş vizesi ile gidebilirler.
Türkiye'den Azerbaycan'a gidecek olan vatandaşlar yeni kimlik kartları ve bazı evraklarla hem karayolu hem de havayolu aracılığı ile seyahat edebilecekler. İki ülkenin vatandaşlarına da giriş ve çıkışlarda iki dilli "Giriş-Çıkış Formu" verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri