Merkez Bankası tarafından geliştirilen Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sistemi IBAN yerine Cep Telefonu No, E-posta Adresi, T.C. Kimlik No, Pasaport No, Vergi No bilgilerine 7/24 transfer imkânı veren bir hizmettir.
Fonların Anlık ve Sürekli Transferi ile para gönderiminde IBAN kullanmadan, “Kolay Adres” kullanılması durumunda öncelikle e-posta, cep telefonu, TCKN, VKN bilgilerinin hesapla eşleştirilmesi gerekiyor.
Papara ile birine para göndermek için banka hesaplarına ya da IBAN numaralarına ihtiyacın yok. Papara hesabından kolayca banka hesabı olmayan birine para gönderebilirsin. Tek ihtiyacın, para göndermek istediğin kişinin telefon numarası.
İnternet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden kart numarasına havale işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bankacılık işlemleri menüsünden para transferi başlığını ardından da karta havale başlığını seçmeniz gerekiyor. Burada sizden kartın hangi bankaya ait olduğu, kart numarası ve adı-soyadı bilgileri istenecek.
PTT isme para gönderme işlemi yapılırken alıcının adı-soyadı, kimlik bilgileri, yaşadığı il ve ilçe gibi kişisel bilgilerin bilinmesi gerekir. İsme para göndermek isteyenler PTT şubelerine giderek talep edilen alıcı ve gönderici bilgilerini görevliye iletir. Görevli, para gönderimi işlemi karşılığında ücret talep eder.
İlgili 35 soru bulundu
ATM, göndericinin yani parayı yatıran kişinin T.C. kimlik numarasını ister. Sonrasında para yatırılacak hesap numarası ve şube kodu girilir. ATM'nin para yatırma bölmesine para koyulur ve onayın ardından işlem tamamlanır.
UPT ile tüm PTT noktalarından USD ve EURO cinsinden IBAN/Hesap/İsme para transferi gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca Kolay Adres (KOLAS) ile de IBAN veya hesap bilgilerine ihtiyaç duymadan, cep telefonu numarası, e-posta adresi, T.C. Kimlik numarası vb. gibi bilgiler ile kolay bir şekilde para transferi yapılabiliyor.
Dijitalden veya ATM üzerinden havale işlemi, genel olarak 'para transferi' kısmında yer alan 'havale' seçeneği üzerinden yapılır. Para gönderilecek kişinin IBAN veya hesap numarası girildikten sonra aktarılacak tutar sorulur.
Para gönderme alanından Cebe Para Gönder kısmına girmek ve alıcının TC kimlik numarasını girmek gerekir. Sonrasında alıcının cep telefonu numarası ve tutar bilgisi de girerek para gönderme işlemini tamamlayabilirsiniz. Gönderilen paranın alıcı tarafından 24 saat içerisinde çekilmesi gerekmektedir.
Alıcının, cebe havale sonucu gelen parayı çekebilmesi için; gönderenin cep telefonu numarası, kendi cep telefonu numarası, kendi kimlik numarasını, gönderilen paranın tam olarak tutar bilgisini ve kendisine iletilen tek kullanımlık şifre bilgisini ATM'e girmesi gerekmektedir.
Havale yaparken hesap no ile para gönderebilirsiniz. Alıcı hesabın IBAN'ı veya hesap numarası bu işlem için yeterlidir.
Türkiye'de IBAN
İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Farklı bankalardaki kredi kartı, fatura ve kira gibi ödemeleri için de EFT kullanılabilir. EFT, sadece yurt içinde yapılan TL birimli işlemdir. Banka şubeleri, internet, mobil, telefon ve ATM üzerinden gerçekleştirilebilir.
Kolay Adres Sistemi, EFT, havale ve Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) işlemlerinde kullanılabilecek, hesap numarası ya da IBAN'ı, kolay hatırlanabilir bir kişisel bilgi ile eşleştirmeyi sağlayan hizmettir.
Para göndereceğiniz kişinin IBAN'ını nasıl öğrenebilirsiniz? Para transferi yapacağınız kişilerin IBAN'larını doğrudan kendilerinden öğrenmeniz en sağlıklı yöntemdir. Pek çok bankanın web sitesinde hesap numarası girilerek IBAN karşılığını öğrenebileceğiniz çeviriciler sunulmaktadır.
İsme havale anlık olarak transfer edilir. Kredi Kartı, ve IBAN'a yapılan transferler banka işlem merkezinin cevabına göre gün içinde gerçekleşmektedir. Tatil günlerinde yapılan Kredi Kartı Ödeme ve IBAN'a para transferi işlemleri takip eden ilk iş gününde gerçekleştirilir.
Postaneye Gitmeden Paramı Nasıl Alabilirim? PTT şubelerine gitmeden adınıza gönderilen parayı almanın en kolay yolu ATM'lerden çekmektir. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey çipli yeni kimlik kartıdır.
1- Özel kargo şirketlerinde kambiyo senetleri (çek, senet), para, kıymetli ziynet eşyaları “taşınması yasak ve sakıncalı olan gönderi” niteliğindedir.
MADDE 11 – (1) Hak sahiplerine ödenmek üzere bekletilen havaleler ödeme yerlerince geliş tarihinden itibaren bir ay, postrestant işaretli havalelerde geliş tarihinden itibaren iki ay süre ile alıcının başvurması için bekletilir.
EFT yani Elektronik Fon Transferi, iki farklı banka arasında elektronik ortamda para transferi gerçekleştirme işlemidir. EFT ile farklı bankalarla çalışan hesap sahiplerine ya da farklı bankalardaki kendi hesaplarınıza para transferi yapabilirsiniz.
Hak sahipleri adına yapılan ödemeler, e-Devlet sisteminde "PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma" hizmeti aracılığıyla PTT hesaplarına ya da başka banka hesaplarına EFT yapılabiliyor. "Hesabıma Aktar" hizmeti ile EFT yapılırken hak sahibinin ismi ve EFT yapılacak IBAN numarasına ait ismin ...
1 TL ile 100 TL arasındaki para gönderme işleminin ücreti PTT şubelerinden 12,00 TL, PTT Cep veya PTT İnternet Bankacılığı üzerinden 6,00 TL'dir. 100,01 TL ile 250 TL arasındaki para gönderme işleminin ücreti PTT şubelerinden 24,00 TL, PTT Cep veya PTT İnternet Bankacılığı üzerinden 12,00 TL'dir.
PTT EFT ile aracısız bir şekilde diğer bankaların hesap numarası, IBAN veya kredi kartı numarasına; benzer şekilde diğer bankalardan da PTTBank hesap numarası, IBAN veya PttKart numarasına TL cinsinde para gönderimi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri