Nakit avansın ödenmemesi durumunda aylık yüzde 2.65'lik kredi kartı gecikme faizi uygulanıyor.
Kredi kartı borcunuzun son ödeme günü geçtiğinde borcunuz için gecikme faizi uygulanır. Bir takvim yılı içinde üç ayrı dönemde asgari tutarı ödemezseniz kartınız nakit kullanımına, üst üste üç ay asgari tutarı ödemezseniz kartınız nakit kullanımı ile birlikte mal ve hizmet alımına kapatılır.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %2,81 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
BDDK tarafından yapılan düzenlemeye göre 1 yıl içerisinde kredi kartı dönem borcunun 3 defa yüzde 50'sinin altında yatırılması sonucu kredi kartı nakit çekime kapatılıyor. Bu kural genellikle asgari ücret ödemesiyle karıştırılıyor. Asgari ücret ödemesi yapsanız dahil, kredi kartından nakit çeimi kapanıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Borcun asgari tutarını bir takvim yılı içinde üç kez ödemezseniz kredi kartınız nakit kullanımına kapatılır. Kredi kartınızın kapatılmasından 30 gün sonra borç takibe düşer ve yasal süreç başlatılır. Üst üste üç kez ödeme yapmadığınızda ise kredi kartınız tamamen kapatılır.
Nakit Avans Kredi Notunu Düşürür mü? Nakit avans geri ödemesi düzenli olarak yapılmadığı takdirde, tıpkı kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda kredi notunun düşmesi gibi düşürebilir. Düşük kredi notu, kredi kartı kullanımını etkilediği gibi nakit avans kullanımını da etkileyebilmektedir.
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Kredi kartının son ödeme tarihi genellikle hesap kesim tarihinin 8-9 gün sonrasına tekabül eder. Bu süre içerisinde kredi kartınıza, asgari borcun altında kalmayacak bir ödeme yapmanız gerekir. Son ödeme tarihi geçtiği takdirde, geciktirmiş olduğunuz gün kadar akdi faiz ödersiniz.
Eğer kredi kartınızın son ödeme tarihini 30 güne kadar geçirdiyseniz bu gecikme, kredi notunuzu hemen düşürmez ve sıradan gecikmeler olarak işlenir. Kredi kartınızın son ödeme tarihini 30 gün geçirdiğiniz takdirde idari takip süreci başlatılır. Bu süreçte kredi notunuz düşer fakat hala kara listeye alınmazsınız.
Avans Hesap borcu ödenmezse ne olur? Avans Hesap borcu ödenmediği takdirde kredi notunuz bu durumdan olumsuz olarak etkilenebilir, yeni bir krediye ihtiyaç duyduğunuzda ya da yüksek limite sahip bir kredi kartı ürününe başvuru yaptığınız takdirde reddedilme riskiniz artabilir.
Hangi bankayı kullanıyorsanız, o bankanın ne kadar ücret kestiğini ve faiz oranını bilmenizde fayda var. Nakit avans faizi kredi kartı faizi oranlarının üzerindedir. Çektiğiniz avansı ödemediğiniz her gün faiz işlemeye devam eder.
Kredi ya da kredi kartı borcunuz varken finansmana ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda bankalara başvurabilirsiniz ve gerekli şartları karşılıyorsanız banka size kredi kullandırır.
Bu hususta ayrılan nokta ise bankaların 90 iş günü sonunda yasal takip başlatma hakkı olsa bile bankalar 60 gün içinde yani 2 dönem borcun ödenmemesi durumda borcunu ödeyemeyen kişiye idari takip başlatabilmektedir. İdari takibin amacı ise borçluya baskı kurarak 3. Döneme uzamadan borcun tahsilini sağlamak olmaktadır.
Borç yeniden yapılandırma sonucunda dahi ödenmiyorsa, bu kez yasal takip başlar. Yasal takip süresi 90 gün (3 dönem / 3 ay) olarak belirlenmiştir. Ödeme yapılmamaya devam edildiğinde de icra takibi başlar ve bankalar avukatları devreye sokarlar.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
1000 TL kredi kartı borcunun asgari tutarı eğer dönem borcu 1000 TL ise %20'si alınır. Yani 1.000 TL dönem borcu olan kredi kartı minimum tutarı 200 TL olur.
Yasal düzenlemeler kapsamında bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 defa, asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılan kredi kartlarınız ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri gerçekleştirilemez ve bu kredi kartı limitleriniz arttırılamaz.
Nakit Avans Nasıl Ödenir? Nakit Avans, peşin veya taksitli ödeme seçenekleri ile geri ödenebilmektedir. Günlük faiz işlediği için kişiler, bütçeleri için en uygun ödeme şeklini kendileri hesaplamalar yaparak belirlemeli gerekli gördüklerinde banka yetkililerine bu konuda danışmalıdır.
Kredi Kartına Kaç Defa Asgari Ödeme Yapılabilir? Kredi kartına asgari ödeme yapılmasının herhangi bir yasal sınırı yoktur. Önemli olan asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapmıyor olmaktır. Bir takvim yılı içinde asgari ödemesi üç defa geciktirilen kredi kartı nakit avans ve taksitli avans kullanımına kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri