Nakit dönüş süresi, işletmenin stok dönüş süresi ile alacak tahsil süresinin toplamından tedarikçilere yapılan ödeme süresinin çıkartılması ile bulunur.
Nakit dönüşüm süresi (NDS), bir nakit yönetimi ve işletme sermayesi değerlendirme yöntemi olup, mamul veya hizmetlerin satışından kaynaklanan kısa vadeli nakit tahsilâtları ile kaynaklar için yapılan kısa vadeli nakit harcamaları arasındaki süre ile ölçülür.
Nakit dönüşüm döngüsü şirketin nakit çıkışlarını ne kadar sürede nakit girişlerine dönüştürdüğünü, başka bir deyişle şirketin mevcut yükümlülüklerini vadesinde ödeyebilmesi ve günlük faaliyetlerini sürdürebilmesi için ne kadar sürede ve hangi miktarda fonlama ihtiyacı olduğunu gösterir.
Nakit dönüşüm süresi, şirketinizin likiditesinin bir ölçüsüdür ayrıca bundan daha da fazlasıdır. İşletme sahibinin nakit dönüşüm çevrimini hesaplaması çok önemlidir. Bu hesaplamanın sonucu işletme sahibine nakit veya sermayenin, firmanın iş süreçlerine bağlı kalacağı gün sayısını söyler.
Nakit dönüşüm süresinin negatif değere sahip olması, işletmelerin fon ihtiyacı olmadığını ve alacak tahsil süresinin borçlarını ödeme süresinden daha kısa olduğunu gösterir ki bu da şirketler tarafından arzulanan bir du- rumdur. Bu değerlerden hareketle bu şirketlerin nakit yönetimine önem verdikleri söylenebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Nakit gelir akışı dediğimiz şey aslında belirli iki dönem arasında, şirketlerin nakit durumlarında meydana gelmekte olan değişimlerdir. Bu duruma bağlı olarak şirketlerde, hizmet vermekte oldukları alanlar doğrultusunda nasıl nakit temin edildiği ve bu nakit ile ne yapıldığına dair raporlar hazırlanmaktadır.
Nakit akışı formülünü, gelecekte belirli bir noktada (veya geçmişte bir nokta) ne kadar nakde sahip olacağınızı bulmak için kullanabilirsiniz: Nakit bakiyesi = başlangıç nakit bakiyesi + nakit girişleri - nakit çıkışları
formülüyle hesaplanmaktadır. Alacakların ortalama tahsilat süresi (AOTS) ise; 360 gün/(Formül 1) yoluyla bulunur. “Formül 1”de payda, incelenen dönem sonundaki ticari alacak toplamı ile dönem başı ticari alacak toplamının aritmetik ortalamasıyla elde edilir.
Alacak devir hızı, işletmelerin kredili satışlarından doğan ticari alacaklarının ne kadarlık bir süre içerisinde tahsil edildiğini göstermektedir. Alacak Devir Hızı Oranı = Kredili Satışlar / Ortalama Ticari Alacaklar formülü ile hesaplanmaktadır.
Nakit akış tablosunu hazırlamak için işletmenin sahip olduğu son hesap dönemine ait gelir tablosu ve karşılaştırmalı bilanço gerekir. Bu tabloyu düzenlerken muhasebe sistemi uygulama genel tebliğ kapsamındaki kabuk edilen tablo şekline uygun tablo oluşturulabilir.
Bu rasyo işletmenin faiz yükümlülüklerini faaliyetlerinden elde ettiği nakitle karşılayabilme yeteneğinin ölçülmesi amacıyla kullanılır. Bu rasyo işletme faaliyetlerinden elde edilen nakdin yatırım ve finansman faaliyetleri için nakit çıkışlarını karşılama kapasitesini ölçmektedir.
İşletme sermayesi ihtiyacının hesaplanması
Alacak hesapları Alacak Vadesi (AV) formülüyle, stoklar Stok Vadesi (SV) formülüyle ve ticari borç hesapları Ödeme Vadesi (ÖV) formülüyle ölçülür. İşletme sermayesi ihtiyacı aşağıdaki formülle belirlenebilir: İSG = Stoklar + Alacak Hesapları – Borç Hesapları.
Stokların işletmeye girişi ve çıkışı arasındaki gün sayısını ifade eder. Başka bir ifadeyle stokların bir yıl içerisinde kaç günde bir yenilendiğini göstermektedir.
Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir. Formül sonrası çıkan sonuç stoklar kaç gün ortalamasında elden çıkarıldığını gösterir. Çıkan sonuç üzerinden sabit bir analiz yapılamaz.
Kısaca finansman süresi, fonlama süresi veya kredi kullanma süresi olarak da bilinir. Firma stoku alıyor, işi nedeniyle bir müddet bekletiyor ve veya katma değer ilave ediyor, daha sonra (genelde) vadeli satıyor. Bu arada aldığı hizmet ve malın bedelini bir müddet sonra ödüyor.
ortalama olarak 30 gündür. Alacak devir hızı oranı, net satışların ortalama stoklara bölünmesi ile hesaplanır ve bir dönem içinde alacakların kaç katı kadar satış yapıldığını gösterir.
Dönen varlıkların ne kadar olması gerektiği konusunda cari oran fikir vermekle beraber kısa vadeli yabancı kaynakların 1,5 - 2 katı olması olumlu olarak görülür.
Bu oran işletmenin ticari nitelikli alışlarından doğan borçlarını ortalama kaç gün sonra ödediğini gösterir. Bu oran ticari alacakların ortalama tahsil süresi ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir. Ticari Borçların Ortalama Ödeme Süresi = 365 / Ticari Borçlar Devir Hızı, formülüyle hesaplanır.
Nakit akışı, bir firmanın kasasına belirli bir dönem içinde giren ve çıkan paradır. Kasaya giren para pozitif (+) nakit akışı, çıkan para ise negatif (-) nakit akışını ifade eder. Çift yönlü hareket önemlidir ve kazanç, bu akışa göre tespit edilir.
Cash Flow rate: Nakit paranın dolaşım hızı veya akım oranı. Net dönem karı ve yıpranma toplamı üzerinden nakit çıkışı gerektirmeden toplam giderlerin çıkarılması ve uzun vadeli borçlarla kısa vadeli borçlar arasındaki farkın bulunarak bölünmesi durumu.
Nakit akış tablosu, tahakkuk esasına göre düzenlenen kapsamlı gelir tablosunda raporlanan dönem karının, finansal durum tablosunda sunulan nakit ve nakit benzerlerine neden eşit olmadığını açıklayan bir tablodur (Özerhan ve Yanık, 2010: 66).
Nakit akış tablosu, bir faaliyet dönemi içinde ortaya çıkan nakit akışlarını işletme faaliyetlerine ilişkin nakit akışları, yatırım faaliyetlerine ilişkin nakit akışları ve finansal faaliyetlerine ilişkin nakit akışları olarak gösteren tablodur.
Bir şirketin nakit akışları üç kanaldan gerçekleştiği için nakit akış tablosu da kendi içinde üç alt kaleme ayrılır, bunlar: İşletme, yatırım ve finansman faaliyetleridir. Tablodaki bu 3 ana kalemin toplamı o dönem içerisinde şirkete ne kadar nakit girişi ya da şirketten ne kadar nakit çıkışı olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri