Aynı Kanunun 274 üncü maddesinde ise, emtianın maliyet bedeli ile değerleneceği hükmü bulunmaktadır. Bu hükme göre, satın alınan malla ilgili olarak (fiilen işyeri/depo/satış mahalline kadar) yapılan nakliye giderlerinin malın maliyetine dahil edilmesi gerekmektedir.
Malların nakliye gideri 760 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ hesabının borcunda gösterilir. KDV'yi işletme yüklendiği için 191 İNDİRİLECEK KDV hesabı borçlandırılır. Masraflar nakit ödendiği için kasadan nakit çıkışı olmuştur. Bu sebeple 100 KASA hesabı alacaklandırılır.
fakat başkalarına ait malların nakliyle ilgili olarak elde edilen nakliye bedelleri, “nakliye gelirleri” olarak 600 hesabın bir alt hesabında, bunlara ilişkin giderleride “nakliye giderleri” olarak 740 hesapta izlemek uygun olur…
VUK'un 262.maddesine eklenen ikinci fıkrasının (b) bendinde ise resim ve harçlar, noter, mahkeme, değer tespiti, danışmanlık, komisyon ve ilan giderlerinin iktisadi kıymetin maliyetine ilavesi zorunlu kılınarak kapsam genişletilmiştir.
Ticari mal alımında ödenen bütün nakliye, sigorta ve hamaliye giderleri de o malın maliyetine eklenmek amacıyla, ticari mallar hesabının borç tarafına yazılır.
İlgili 40 soru bulundu
Bu tanımdan hareketle malın maliyetine giren unsurları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: Dahilde Satın Alınan Emtiada; - Satın alma bedeli, - Malın işyerine getirilmesine kadar ödenen nakliye ve sigorta giderleri, - Alış komisyonları İthal Edilen Emtiada; - Emtianın CIF bedeli, - Gümrükte ödenen vergiler ve emtianın ...
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır.
264 Özel maliyetler hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi ya da ekonomik değerinin devamlı yükseltilmesi maksadıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için tutulan, kira süresi tamamlandığında mülk sahibine bırakılan varlıkların tutarlarını içerir.
Maliyet Hesapları: Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır. Bu bölümde yer alan gider hesapları uygulamada esneklik sağlamak üzere iki seçenek halinde 7/A ve 7/B olarak sunulmuştur.
Lojistik maliyetler, lojistik süreç içinde yer alan; taşıma, depolama, stok yönetimi, elleçleme (yükleme-boşaltma), sipariş işleme, ambalajlama, satın alma ve bilgi yönetimi faaliyetleri için katlanılan maliyetler toplamı olarak ifade edilmektedir.
Bilindiği üzere, 780 no.lu Finansman Gideri Hesabı, işletme faaliyetlerinin aksamadan yürütülebilmesi amacıyla borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkları, komisyon vb. giderlerin izlendiği hesaptır.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
Nakliyat - Taşımacılık Hizmetlerinde KDV Tevkifatı
(Beyanname vermeyen) Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen nakliye faturalarında ise tevkifat yapılmayacak. Örneğin bir vatandaşın evini taşıtmasında tevkifat hesaplanmaz KDV %20 olarak alınır.
761 Kodlu Hesap – Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Yansıtma Hesabı: Bu hesap, 760 hesabına kaydedilen giderlerin farklı bir hesapta yansıtılmasını sağlar. Bu işlem, örneğin farklı bir departmana veya projeye ait giderlerin takibi için yapılabilir.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
A. ÖZEL MALiYET KAVRAMI
Özel maliyet bedeli, iktisadi bir işletmede kullanılmak amacıyla kiralanan gayrimenkullerin iktisadi kıymetlerini devamlı olarak artırmak amacıyla kiracı tarafından yapılan giderler toplamıdır.
Özel maliyet bedelleri tek düzen hesap planında maddi olmayan duran varlıklar grubunda, “264-Özel Maliyetler” hesabı altında izlenmektedir.
Doğrudan maliyetler: proje ürünü veya hizmetlerinin üretilmesiyle doğrudan ilgili olan maliyetlerdir. Doğrudan maliyetler çoğunlukla açık ve net biçimde belirlenebilen maliyet çeşididir. Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
HARCAMA, GİDER, MALİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ
Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır. Başka bir deyişle gider maliyetin bir unsurudur.
Gelir tablosu yaklaşımına göre ise gider, "işletmenin mevcudiyetini sürdürebilmesi, bir gelir elde edebilmesi için normal ölçüler içerisinde yapılması gereken ve bir muhasebe döneminde tüketilen varlık ve hizmetlerin parasal ifadesi" olarak tanımlanabilir.
Gider Kavramı: İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
Kredi faiz ödemesi
yıl sonunda 780 nolu hesapta biriken tutarları yansıtma hesabı yardımıyla gelir tablosu hesabına yansıtmalıdır. Ancak uzun vadeli krediye ilişkin olan bu faizler uzun vadeli borçlanma giderleri hesabına yansıtılacaktır.
721-Direkt İşçilik Giderleri Yansıtma Hesabı: 720-Direkt işçilik giderleri hesabının borcuna kaydedilen giderler, maliyet unsuru olarak bu hesabın alacağı karşılığında, 151-Yarı mamuller-Üretim hesabının borcuna kaydedilir.
373 Maliyet Giderleri Karşılığı Hesabı: Aylık maliyetlerin saptanmasında, gelecek aylarda veya yıl sonunda kesin tahakkuku yapılacak giderlerle aylık maliyetlere pay verilmesinde, amortismanlar, tamir-bakım, ikramiyeler, finansman giderleri vb giderlere ilişkin tahmini gider karşılıklarının izlendiği hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri